Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

24-10-2024 14:59

Ο Υπουργός Εξωτερικών συμμετείχε στη Διεθνή Υπουργική Διάσκεψη για στήριξη του Λιβάνου στο Παρίσι

Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Κωνσταντίνος Κόμπος συμμετείχε στη Διεθνή Διάσκεψη για στήριξη του λαού του Λιβάνου, που πραγματοποιήθηκε σήμερα, 25 Οκτωβρίου 2024, στο Παρίσι.  

Στη Διάσκεψη, η οποία συγκλήθηκε από τον Γάλλο Πρόεδρο κ. Emmanuel Macron, συμμετείχαν Υπουργοί των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), της Ομάδας των G20 και αραβικών χωρών, καθώς και εκπρόσωποι περιφερειακών οργανισμών, του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) και Μη Κυβερνητικών Οργανισμών.

Τον Λίβανο εκπροσώπησαν ο Πρωθυπουργός της χώρας κ. Najib Mikati, ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Abdallah Rashid Bou Habib και ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων Ταξίαρχος Hassan Odeh.

Στην παρέμβασή του, ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Κωνσταντίνος Κόμπος υπογράμμισε ότι η Κύπρος υποστηρίζει σθεναρά τις προσπάθειες διαμεσολάβησης που καταβάλλουν οι εταίροι μας, όπως η Γαλλία, και σημείωσε ότι η διπλωματική οδός και η πλήρης εφαρμογή του Ψηφίσματος 1701 (2006) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, από όλα τα μέρη, αποτελούν τη μόνη λύση.  

Παράλληλα, ο Υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε την ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας του Λιβάνου, καθώς και τη στήριξη στην ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας. Ο κ. Κόμπος αναφέρθηκε επίσης στον κρίσιμο ρόλο της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στον Λίβανο (UNIFIL) και στην ανάγκη ασφάλειας και προστασίας της, καταδικάζοντας τις επανειλημμένες επιθέσεις κατά της UNIFIL.

Επί της επιδεινούμενης ανθρωπιστικής κατάστασης στη χώρα, ο κ. Κόμπος τόνισε ότι χρήζει άμεσης, συντονισμένης και συλλογικής δράσης προς αντιμετώπιση των διαρκώς αυξανόμενων αναγκών.

Υπενθύμισε ότι ο Λίβανος είναι γεωγραφικά ο πλησιέστερος γείτονας της Κύπρου στη Μέση Ανατολή, και επί τούτου αναφέρθηκε στην πρόσφατη αποστολή φορτίου ανθρωπιστικής και φαρμακευτικής βοήθειας από την Κύπρο, δηλώνοντας επίσης ότι εξετάζεται και η αποστολή πακέτου βραχυπρόθεσμης, μεσοπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης βοήθειας, συμπεριλαμβανομένης και βοήθειας προς τις λιβανικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Αναφέρθηκε, παράλληλα, στην κοινή επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Βηρυτό τον περασμένο Μάιο, κατά την οποία ανακοινώθηκε το συνολικό πακέτο στήριξης ενός (1) δισεκατομμυρίου ευρώ της ΕΕ προς τον Λίβανο.

Πέραν τούτου, η συνεισφορά της Κύπρου, πρόσθεσε, επεκτάθηκε και στη διευκόλυνση του επαναπατρισμού πολιτών τρίτων χωρών, σημειώνοντας ότι, μέχρι σήμερα, σχεδόν 4.000 άτομα από 29 χώρες επαναπατρίστηκαν από τον Λίβανο στις χώρες τους μέσω Κύπρου.

Καταλήγοντας, ο κ. Υπουργός ευχαρίστησε τη Γαλλία και τον Πρόεδρο Macron για τη σύγκληση της Διεθνούς Διάσκεψης, υπογραμμίζοντας ότι επιβάλλεται συλλογική  δράση προς αντιμετώπιση της εν εξελίξει κρίσης.

Στο περιθώριο της Διάσκεψης, ο κ. Κόμπος είχε διμερείς συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου κ. Najib Mikati, την Υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας κα Annalena Baerbock και τον Υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας κ. Jean-Noël Barrot.

(ΜΧ/ΜΣ/ΕΑθ)