05-11-2024 13:43
Χαιρετισμός του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας κ. Γιώργου Λ. Σαββίδη στο συνέδριο με θέμα «Αναθεωρώντας το Δίκαιο μέσα από την οπτική του Γραφείου Νομοθεσίας και του Law Commission of England and Wales»
Η οργάνωση της κοινωνίας και η ρύθμιση των σχέσεων μεταξύ των διαφόρων συνιστωσών της αποτελεί την πεμπτουσία και τον λόγο ύπαρξης του Δικαίου. Η κοινωνία, όμως, δεν είναι ένα στατικό αντικείμενο, αλλά ένα ζωντανό και μεταβαλλόμενο σύνολο. Το σύγχρονο γίγνεσθαι διαμορφώνεται δυναμικά από τις εξελίξεις στην τεχνολογία, τη διεθνή πολιτική, καθώς και από τις ανάγκες που οι νέες γενιές αναδεικνύουν για την προστασία των δικαιωμάτων όλων των κοινωνικών ομάδων.
Στο περιβάλλον αυτό, ο νόμος εξελίσσεται ώστε να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις που δημιουργούνται, καθώς και τις τεχνικές τους ιδιαιτερότητες. Γίνεται, συναφώς, αντιληπτό ότι η αναθεώρηση του Δικαίου δεν είναι μία διαδικασία που κινείται κατ’ επιλογή ή αποσπασματικά, αλλά μία πορεία που εκτυλίσσεται στο διηνεκές, με τον ίδιο φυσικό τρόπο που ένας ζωντανός οργανισμός θωρακίζεται και ενισχύει την ανθεκτικότητά του.
Είναι σε αυτό το σημείο που η νομοτεχνική εργασία, ως ένας βασικός και ιστορικός τομέας του νομικού επαγγέλματος, διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο στη διαμόρφωση και τον εκσυγχρονισμό του Δικαίου. Η σύνταξη και η συνακόλουθη αναθεώρηση της νομοθεσίας είναι ένα επιστημονικό έργο και συνάμα μία τέχνη, με βαθιές ρίζες χιλιετιών. Κατά συνέπεια, η ορθή και συνεχής κατάρτιση των νομοτεχνών, η θεσμοθέτηση της προ-νομοθετικής και μετα-νομοθετικής αξιολόγησης των κανόνων δικαίου που διέπουν την καθημερινότητά μας, είναι εκ των ων ουκ άνευ για τη θεμελίωση ενός νομικού συστήματος που εγγυάται την ασφάλεια δικαίου. Συνεπώς, θεσμοί όπως το Law Commission και η Επίτροπος Νομοθεσίας, μαζί βεβαίως με την εκτελεστική και νομοθετική εξουσία και άλλους θεσμούς, όπως τη Νομική Υπηρεσία, έχουν καίρια σημασία για την αναθεώρηση της νομοθεσίας, αναζητώντας σύγχρονες λύσεις, προτείνοντας καινοτομίες και καθιστώντας τον νόμο προσιτό, πρακτικό και αποτελεσματικό.
Στο πλαίσιο αυτό θα ήθελα να συγχαρώ την Επίτροπο Νομοθεσίας κα Χριστοδουλίδου – Ζαννέτου και τον Πρόεδρο του Law Commission της Αγγλίας και Ουαλίας Sir Peter Fraser για την πρωτοβουλία πραγματοποίησης του σημερινού συνεδρίου. Παράλληλα, ευχαριστώ την κα Jessica de Mounteney, Γενική Γραμματέα του Γραφείου Κοινοβουλευτικών Υποθέσεων, τον κ. Matthew Jolley, Επικεφαλής Νομικών Θεμάτων του Law Commission και την κα Roshnee Patel, Εκτελεστική Διευθύντρια του Law Commission για την παρουσία τους σήμερα εδώ και τις παρεμβάσεις τους, οι οποίες είμαι βέβαιος ότι θα είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες και διαφωτιστικές.
Η ανταλλαγή απόψεων, καλών πρακτικών και εμπειριών είναι πολύτιμη για όλους τους επαγγελματίες και ιδιαίτερα τους νομοτέχνες, οι οποίοι καλούνται να αντιμετωπίσουν συνεχώς νέα νομικά ερωτήματα. Η σύνταξη και ο έλεγχος σχεδίων νόμων, κανονισμών ή άλλων νομικών κειμένων χρειάζεται σφαιρική γνώση του δικαίου και η αφοσίωση στη νομοτεχνική, απαιτεί κατανόηση τόσο του αντικειμένου του νόμου όσο και των σκοπών της πολιτικής που χαράσσεται. Ως νομικοί, έχουμε καθήκον να υπηρετούμε το Δίκαιο με στόχο όχι μόνο την αποτελεσματική εφαρμογή του σε δικαστικές ή ιδιωτικές υποθέσεις, αλλά και με γνώμονα τη βελτίωση της ποιότητας του Δικαίου.
Σε αυτό το πνεύμα, η Νομική Υπηρεσία προωθεί τη συνεργασία και τον συντονισμό με τα αρμόδια κυβερνητικά Τμήματα, καθώς και με το Γραφείο της Επιτρόπου Νομοθεσίας, με το οποίο υπάρχει αγαστή συνεργασία. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το 2022, η Νομική Υπηρεσία και το Γραφείο της Επιτρόπου εξέδωσαν εγχειρίδιο που αφορά στις «Κατευθυντήριες Γραμμές για τη Σύνταξη Νομοσχεδίων», ώστε να υπάρχει μία σύγχρονη και εναρμονισμένη προσέγγιση των αρμοδίων σε θέματα νομοτεχνικής, με στόχο την ασφάλεια και τη συνοχή του κυπριακού Δικαίου.
Περαιτέρω, μέσω του εκσυγχρονισμού και της αναδιοργάνωσης των Τομέων Δικαίου στη Νομική Υπηρεσία, γίνεται μία προσπάθεια αναδιάρθρωσης και εξέλιξης του Τομέα Νομοτεχνικού Ελέγχου και Συντονισμού Συνταγματικών Θεμάτων και λειτουργίας του πλέον ως ξεχωριστού Τομέα της Υπηρεσίας μας, με στόχο την εξειδίκευση σε νομοτεχνικά θέματα και τον συντονισμό σε οριζόντια και συνταγματικά θέματα.
Στο πλαίσιο δε αυτό, πρόσφατα έχει διοργανωθεί από την Ακαδημία της Νομικής Υπηρεσίας εργαστήριο με θέμα τον νομοτεχνικό έλεγχο και προωθείται η επιμόρφωση και ενημέρωση των λειτουργών της Υπηρεσίας για τις σύγχρονες τάσεις στη νομοτεχνική. Στα σεμινάρια που διοργανωθήκαν από την Ακαδημία Δημόσιας Διοίκησης για δημόσιους λειτουργούς σε σχέση με τη νομοπαρασκευαστική διαδικασία, η Ακαδημία έχει, επίσης, συνεισφέρει την εμπειρογνωμοσύνη της στο σχεδιασμό των εκπαιδεύσεων και τη διδασκαλία συγκεκριμένων θεματικών. Μέσα από τα σεμινάρια και τις εκπαιδεύσεις έχουν αναδειχθεί οι νέες προσεγγίσεις στη μεθοδολογία της σύνταξης και ελέγχου νομοσχεδίων που επισημαίνουν την ανάγκη για προσιτούς προς τους πολίτες, κατανοητούς και εφαρμόσιμους κανόνες που θα επιτρέπουν σε όλους τους δρώντες να αντιλαμβάνονται καλύτερα τις υποχρεώσεις τους, τα δικαιώματά τους και τις συναφείς διαδικασίες.
Είναι, συνεπώς, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον που θα ακουστούν οι παρεμβάσεις των ομιλητών για τη μεθοδολογία, τις τεχνικές συγγραφής, καθώς και τον ρόλο των δύο διοργανωτών θεσμών στην αναθεώρηση του Δικαίου. Είμαι βέβαιος ότι όλοι οι συμμετέχοντες, οι οποίοι στο σύνολό τους αποτελούν τους τεχνοκρατικούς κρίκους στην αλυσίδα της διαδικασίας της νομοθέτησης, θα λάβουν πολύτιμη γνώση που θα μπορέσουν να εφαρμόσουν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.
Κυρίες και κύριοι,
Σε μια εποχή όπου το δίκαιο, ο νόμος και οι θεσμοί αποτελούν αντικείμενα επαναξιολόγησης και κριτικής, η προσήλωση στις βασικές αξίες του κράτους δικαίου, της ευνομίας και της δικαιοσύνης καθίσταται ακόμη σημαντικότερη. Μπροστά σε αυτές τις σύγχρονες προκλήσεις, ως νομικοί έχουμε το καθήκον να χρησιμοποιήσουμε τα πολύτιμα εργαλεία της νομικής επιστήμης ώστε να διαμορφώνουμε τον Νόμο μας με τρόπο που να ανταποκρίνεται πραγματικά στις ανάγκες των σύγχρονων ανθρώπων, τόσο για τον καθορισμό των δικαιωμάτων τους όσο και για την ορθή απονομή της δικαιοσύνης. Το σημερινό συνέδριο είναι μία εξαιρετική ευκαιρία να έρθουν στο προσκήνιο ζητήματα που απασχολούν τους νομικούς, τόσο στην Κύπρο όσο και στο Ηνωμένο Βασίλειο και διεθνώς, σε θέματα ποιότητας νομοθεσίας.
Θα ήθελα ακόμη μια φορά να ευχαριστήσω για την πρόσκληση την Επίτροπο Νομοθεσίας και το Law Commission Αγγλίας και Ουαλίας, και να ευχηθώ σε όλες και όλους ένα παραγωγικό συνέδριο.
Ευχαριστώ πολύ.
(ΜΛ)
Σχετικά Ανακοινωθέντα