07-11-2024 13:56
«Αναθεωρώντας το Δίκαιο μέσα από την οπτική του Γραφείου Επιτρόπου Νομοθεσίας και του Law Commission of England and Wales»
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το συνέδριο υπό τον τίτλο «Αναθεωρώντας το Δίκαιο μέσα από την οπτική του Γραφείου Επιτρόπου Νομοθεσίας και του Law Commission of England and Wales», το οποίο διοργανώθηκε την Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, με πρωτοβουλία της Επιτρόπου Νομοθεσίας κας Λουίζας Χριστοδουλίδου-Ζανέττου και με τη συμμετοχή του Law Commission of England and Wales, κατόπιν πρόσκλησης της Επιτρόπου Νομοθεσίας. Τo Συνέδριο στήριξε ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος και το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών.
Την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου χαιρέτισαν ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας κ. Γιώργος Σαββίδης, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως κ. Μάριος Χαρτσιώτης και ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου (ΠΔΣ) κ. Μιχάλης Βορκάς. Κεντρικοί ομιλητές ήταν ο Chair του Law Commission of England and Wales Sir Peter Fraser και η Επίτροπος Νομοθεσίας κα Λουΐζα Χριστοδουλίδου-Ζαννέτου, της οποίας η ομιλία παρατίθεται εδώ.
Σκοπός του συνεδρίου ήταν η εδραίωση της αγαστής συνεργασίας μεταξύ του Law Commission of England and Wales και του Γραφείου Επιτρόπου Νομοθεσίας, καθώς και η υιοθέτηση καλών πρακτικών προς όφελος της εξέλιξης του Θεσμού του Γραφείου Επιτρόπου Νομοθεσίας στην Κυπριακή Δημοκρατία. Το συνέδριο παρακολουθήσαν λειτουργοί της δημόσιας υπηρεσίας, δικηγόροι, νομικοί και ακαδημαϊκοί που ασχολούνται με τον τομέα αναθεώρησης του Δικαίου.
Το συνέδριο αναπτύχθηκε σε τρεις θεματικές ενότητες.
Η πρώτη θεματική, με τίτλο «The Lifecycle of a Project», εξετάστηκε αρχικά από τους εκπροσώπους του Law Commission of England and Wales που ανέλυσαν τα τρία στάδια που υιοθετεί το Law Commission όταν προσεγγίζει ένα έργο αναφορικά με την αναθεώρηση του δικαίου. Ειδικότερα, ανέλυσαν τα στάδια του consideration, consultation and implementation. Αντιστοίχως, εκπρόσωπος του Γραφείου Επιτρόπου Νομοθεσίας ανέλυσε την προσέγγιση του Γραφείου Επιτρόπου Νομοθεσίας, κατόπιν ανάθεσής του για αναθεώρηση της Νομοθεσίας. Ομιλητές της θεματικής ήταν η κα Roshnee Patel, Joint Chief Executive Officer, Law Commission of England and Wales, ο κ. Matthew Jolley, Head of Legal Services, Law Commission of England and Wales, και ο εκπρόσωπος του Γραφείου Επιτρόπου Νομοθεσίας κ. Αντώνης Σερώφ, με συντονιστή τον Καθηγητή Αχιλλέα Αιμιλιανίδη, Κοσμήτορα της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.
Η δεύτερη θεματική ενότητα εστίασε στην τεχνική προσέγγιση συγγραφής νομοθεσιών με εισηγητές τον Sir Peter Fraser, Chair, Law Commission of England and Wales, κα Jessica de Mounteney, First Parliamentary Counsel and Permanent Secretary of the Government in Parliament Group, Cabinet Office, και τον κ. Αλέξη Αντωνιάδη, Δικηγόρο της Δημοκρατίας, Νομική Υπηρεσία, ο οποίος ανέλυσε εις βάθος την διαδικασία του νομοτεχνικού ελέγχου, όπως αυτή πραγματοποιείται από τη Νομική Υπηρεσία. Τον συντονισμό είχε ο δικηγόρος κ. Χριστόφορος Χριστοφή.
Η τρίτη θεματική ενότητα είχε ως αντικείμενο τη συμβολή της αναθεώρησης του Δικαίου, όταν αυτή πραγματοποιείται από Law Commissions. Συγκεκριμένα, η κα Roshnee Patel παρουσίασε τα αποτελέσματα και τον αντίκτυπο της ποιοτικής αναθεώρησης του δικαίου (good law reform). Επισήμανε τα ευρήματα δύο εκθέσεων σχετικά με την αξία της αναθεώρησης του δικαίου που διεξήχθησαν από ανεξάρτητους οικονομολόγους. Ο κ. Matthew Jolley εξέτασε τα ωφελήματα που προκύπτουν από τη αναθεώρηση του δικαίου, χρησιμοποιώντας τη μελέτη περίπτωσης ενός πρόσφατα ολοκληρωμένου έργου σχετικά με το Weddings Law.
Τέλος, ο δικηγόρος κ. Πολύβιος Πολυβίου αναφέρθηκε στην ανάγκη θεσμοθέτησης του Γραφείου Επιτρόπου Νομοθεσίας με νόμο, αναγνωρίζοντας τη σημαντική συμβολή των Law Commissions σε κάθε κοινωνία, επισημαίνοντας την ανάγκη στελέχωσης και ενίσχυσης του Γραφείου Επιτρόπου Νομοθεσίας με σκοπό την αναθεώρηση νομοθεσιών που θα οδηγήσουν στην καλύτερη λειτουργία του κράτους. Τη θεματική συντόνιζε η Καθηγήτρια Στέφανη Laulhe Σιάηλου, Κοσµήτορας της Νοµικής Σχολής του Πανεπιστηµίου UCLan.
Το συνέδριο έκλεισε ο Sir Peter Fraser και η κυρία Λουΐζα Χριστοδουλίδου-Ζανέτου. Το Γραφείο Επιτρόπου Νομοθεσίας αποβλέπει σε περαιτέρω συνεργασία μεταξύ των δύο θεσμών και στην υιοθέτηση καλών πρακτικών προς όφελος της αναθεώρησης του Δικαίου. Απότοκα του συνεδρίου ήταν η σημασία αναθεώρησης του δικαίου από έναν ανεξάρτητο και ενισχυμένο θεσμό Επιτρόπου Νομοθεσίας, τα ωφελήματα της δημόσιας διαβούλευσης, η επικοινωνία με την κοινωνία των πολιτών, η εξειδίκευση της εργασίας του προσωπικού του Γραφείου Επιτρόπου Νομοθεσίας, και, τέλος, η συνεχής συνεργασία ενός θεσμού, του Επιτρόπου Νομοθεσίας, με άλλα τμήματα της Κυβέρνησης. Σημειώνεται πως θα ακολουθήσει έκδοση από το Γραφείο Επιτρόπου Νομοθεσίας, αποτυπώνοντας τα αποτελέσματα του Συνεδρίου.
(ΜΣ/AΣ)
Σχετικά Ανακοινωθέντα