23-11-2024 11:49
Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη στην 3η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου
Είναι με ιδιαίτερη χαρά που μαζί με την Υφυπουργό Πολιτισμού βρισκόμαστε σήμερα εδώ. Η παρουσία μας είναι πρωτίστως ένδειξη εκτίμησης προς τους διοργανωτές, προς όλους αυτούς που είχαν την πρωτοβουλία για πραγματοποίηση της διεθνούς έκθεσης βιβλίου για τρίτη συνεχόμενη χρονιά. Ήρθαν στην ουσία μέσα από μια ιδιωτική πρωτοβουλία να καλύψουν ένα τεράστιο κενό που υπήρχε στη χώρα μας, ένα κενό, για το οποίο κανείς από μας δεν θα έπρεπε να είναι περήφανος. Γι’ αυτόν τον λόγο είμαι σήμερα εδώ μαζί με τη Λίνα, σε μια έκθεση, η οποία χρόνο με τον χρόνο αναβαθμίζεται ακόμη περισσότερο.
Εγώ θεωρώ ότι αυτή η έκθεση –θα πρέπει να σκεφτούν οι διοργανωτές αν μπορεί να γίνει– αντί για ένα τριήμερο να γίνεται για μια βδομάδα, έτσι ώστε και εμείς να μπορούμε να φέρουμε τα παιδιά από τα σχολεία μας, να τα ενθαρρύνουμε, από όλες τις επαρχίες, αντιλαμβάνεστε ότι είναι πιο δύσκολο λόγω του τριημέρου. Η επένδυση στο βιβλίο είναι μια από τις πιο σημαντικές πτυχές, από τις πιο σημαντικές προτεραιότητες και της δικής μας διακυβέρνησης, για αυτό και στο Υφυπουργείο δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα αυτό. Και το σημαντικότερο είναι να φέρουμε τα παιδιά μας από όλη την Κύπρο, για να συμμετάσχουν σε αυτήν την έκθεση.
Η φετινή έκθεση είναι πολυπρισματική και ανοίγεται, και αυτό είναι ένδειξη της προόδου που βλέπουμε χρόνο με χρόνο, σε πολλές νέες κατευθύνσεις, αποτελώντας, στην ουσία, μια μεγάλη πλατφόρμα που ενσωματώνει διαφορετικές ομάδες κοινού, ενώ, την ίδια στιγμή, συνιστά ένα φόρουμ διαλόγου, όπου εκατοντάδες συγγραφείς, ομιλητές, εκδότες και επαγγελματίες του χώρου θα συνυπάρξουν σε μια γόνιμη επικοινωνία.
Πρόκειται, αναμφίβολα, για ένα κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός που έρχεται να καλύψει ένα κενό που υπήρχε στη χώρα μας, ένα γεγονός που προσφέρει και μοναδικές ευκαιρίες ως προς τη διάνοιξη νέων προοπτικών προώθησης και διείσδυσης των κυπριακών εκδόσεων σε ξένες αγορές. Ταυτόχρονα, παρέχει σημαντικές ευκαιρίες σε επαγγελματίες του χώρου, όπως για παράδειγμα την προοπτική συνομολόγησης συμφωνιών μεταξύ εκδοτών, που προέρχονται από διαφορετικές χώρες, την πώληση δικαιωμάτων για τη μετάφραση και έκδοση βιβλίων, ενισχύοντας έτσι την κινητικότητα του κυπριακού βιβλίου, καθώς και τη δική μας προσπάθεια για την πολιτιστική μας διπλωματία. Γιατί αυτή η έκθεση είναι ένα γεγονός πολιτιστικής διπλωματίας και χαίρομαι που βλέπω εδώ και αρχηγούς διπλωματικών αποστολών, όπως την Πρέσβη της Ιταλίας. Την ίδια στιγμή, η έκθεση μπορεί να αξιοποιηθεί και ως πρόσφορο πεδίο για τη διεξαγωγή ερευνών για τη βιβλιοπαραγωγή και τη φιλαναγνωσία, τις εκδοτικές επιχειρήσεις και την αναγνωστική συμπεριφορά.
Ένας από τους στόχους που έχουμε είναι να συνδέσουμε και τον πολιτισμό με την οικονομική ανάπτυξη. Και στο πλαίσιο της εργασίας που κάνουμε για τη φορολογική μεταρρύθμιση της χώρας, που θα παρουσιάσουμε το 2025, μέσα από τις προτάσεις που δώσαμε στην αρμόδια ομάδα, τόσο από δικής μας πλευράς, αλλά και η Λίνα που είχε συνάντηση μαζί τους, είναι πώς μπορούμε μέσα και από φορολογικά κίνητρα να ενισχύσουμε τον πολιτισμό στη χώρα μας, να τον καταστήσουμε και ως μια οικονομική δραστηριότητα, κάτι που αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει.
Ιδιαίτερη ιδιομορφία της Έκθεσης, που αξίζει να επισημανθεί, είναι τα πολλά αφιερώματα που οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν, όπως για παράδειγμα, για τη σύγχρονη Ιστορία του τόπου μας και την τουρκική εισβολή, τη μελοποιημένη ποίηση, τη σχέση του νομπελίστα ποιητή Γιώργου Σεφέρη με την Κύπρο. Εκείνο που γράφει στην Ιστορία μιας χώρας, εκείνο που χαράσσει πάνω στο χαρτί το πέρασμά της είναι ο πολιτισμός της με την ευρεία έννοια της πλατιάς, ανθρώπινης, πνευματικής δημιουργίας, που δεν είναι άλλη από την τέχνη του λόγου που έχει στον τόπο μας, ειδικότερα, πανάρχαιες ρίζες.
Το ισχυρό λογοτεχνικό αίσθημα των Κυπρίων δεν έπαψε να εκφράζεται ανά τους αιώνες, είτε ως επώνυμη είτε ως λαϊκή δημοτική δημιουργία. Από τον Εύκλο ως τον Κινύρα, από τον Στασίνο ως τον Ζήνωνα τον Κιτιέα, από τα ακριτικά τραγούδια μέχρι τις ρίμες αγάπης, από τον Βασίλη Μιχαηλίδη έως τον Κώστα Μόντη.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Πολιτεία, μέσω του Υφυπουργείου Πολιτισμού, στέκεται αρωγός στον τομέα της λογοτεχνίας, με σημαντικές δράσεις, όπως η στήριξη της συμμετοχής της χώρας, μέσω του Συνδέσμου Κυπρίων Εκδοτών, σε διεθνείς εκθέσεις βιβλίου στο εξωτερικό, με συγκεκριμένα σχέδια χορηγίας για λογοτεχνικές μεταφράσεις σε ξένες γλώσσες, αλλά και την ενίσχυση δράσεων στη λογοτεχνία μέσα από το πρόγραμμα πολιτιστικής αποκέντρωσης, ώστε όλοι να μπορούν να γίνουν κοινωνοί της λογοτεχνικής δημιουργίας.
Κηρύσσοντας τα εγκαίνια της έκθεσης, θα ήθελα να κλείσω με τη σεφερική ρήση «Ποιος το γνωρίζει τούτο το νησί;». Θα έλεγα, λοιπόν, ότι εμείς το γνωρίζουμε μέσα από τη μαγεία του, μέσα από τη δυναμική των λογοτεχνών μας, που επάξια διεκδικούν μια ισότιμη θέση στον διεθνή χάρτη της σύγχρονης συγγραφικής δραστηριότητας.
(ΡΜ/NZ/ΜΣ)
Σχετικά Ανακοινωθέντα
23-11-2024 09:07
Γραπτή δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη