Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

01-11-2018 20:54

Επαφές του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών στο Βουκουρέστι

Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης Μηνάς Χατζημιχαήλ πραγματοποίησε σήμερα, στο Βουκουρέστι, πολιτικές διαβουλεύσεις με τον Υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για Διμερείς και Στρατηγικές Σχέσεις στην Ευρω-Ατλαντική Περιοχή, κ. George Ciamba. Συζητήθηκαν η ενίσχυση των διμερών σχέσεων των δύο χωρών, καθώς και θέματα που βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενόψει της ανάληψης της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από τη Ρουμανία το πρώτο εξάμηνο του 2019.

Επεξηγήθηκαν οι προτεραιότητες της Ρουμανικής Προεδρίας, όπως είναι η προοπτική ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων και η Ανατολική Εταιρική Σχέση. Ανταλλάχθηκαν απόψεις αναφορικά με την ανάγκη για συλλογική αντιμετώπιση προκλήσεων, όπως είναι τα αυξημένα προσφυγικά και μεταναστευτικά ρεύματα προς την Ευρώπη και οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας. Επιπλέον, συζητήθηκαν θέματα διεθνούς ενδιαφέροντος, όπως η συριακή κρίση και η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου ειδικότερα. Ο Γενικός Διευθυντής ενημέρωσε, επίσης, για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό. 

Ο κ. Χατζημιχαήλ έγινε δεκτός από τον Ρουμάνο Υπουργό Εξωτερικών κ. Teodor Viorel Meleșcanu, στον οποίο μετέφερε τους χαιρετισμούς του Υπουργού Εξωτερικών της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη, διαβεβαιώνοντάς τον και για την ετοιμότητα της Κύπρου να συνεργαστεί με τη Ρουμανία για την επιτυχή έκβαση της Προεδρίας της.

Στη συνέχεια, ο Γενικός Διευθυντής είχε συνάντηση και με τον Υφυπουργό Ενέργειας κ. Doru Vișan, με τον οποίο υπέγραψε, εκ μέρους του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Δημοκρατίας, Μνημόνιο Συναντίληψης μεταξύ Κύπρου-Ρουμανίας στον τομέα της ενέργειας. Στο Μνημόνιο καταγράφεται το γενικότερο πλαίσιο της συνεργασίας τους και η επιθυμία τους όπως αυτή η συνεργασία στηρίξει και προωθήσει την πολιτική της ΕΕ για το κλίμα και τη βιώσιμη ενέργεια.

Τον Γενικό Διευθυντή συνόδευε ο Πρέσβης της Δημοκρατίας στο Βουκουρέστι Δημήτρης Χατζηαργυρού και η Διευθύντρια του Γραφείου Γενικού Διευθυντή κα Μελίβια Δημητρίου.

-----------------------------

ΓΑ/ΕΙ