Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

19-01-2025 20:18

Η Υπουργός Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος συμμετείχε στην Διεθνή Διάσκεψη Υπουργών Γεωργίας στο Βερολίνο

Τη στήριξη της Κύπρου στο κοινό ανακοινωθέν της Διεθνούς Διάσκεψης Υπουργών Γεωργίας, η οποία πραγματοποιήθηκε χθες στο Βερολίνο, εξέφρασε η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος δρ Μαρία Παναγιώτου.

Η Διάσκεψη πραγματοποιήθηκε από το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Τροφίμων και Γεωργίας της Γερμανίας, στο πλαίσιο της «Πράσινης Εβδομάδας».

Σε παρέμβασή της στη Διάσκεψη με τίτλο «Farming a Sustainable Bioeconomy», η κα Υπουργός είπε πως η Κοινή Διακήρυξη ευθυγραμμίζεται με τις προτεραιότητες και τις φιλοδοξίες μας.

Πιστεύουμε, τόνισε η κ. Παναγιώτου, ότι η βιο-οικονομία μπορεί να προσφέρει τον αναγκαίο μετασχηματισμό για την αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων όπως την κλιματική αλλαγή, την επισιτιστική ασφάλεια και τη βιώσιμη διαχείριση των διαθέσιμων πόρων.

Υιοθετώντας τις αρχές της κυκλικής οικονομίας και καινοτόμες προσεγγίσεις μπορούμε να ενισχύσουμε τις αγροτικές κοινότητες, να στηρίξουμε την οικονομική ανθεκτικότητα και να προωθήσουμε την περιβαλλοντική αειφορία.

Αναδεικνύοντας την τεράστια προοπτική της βιο-οικονομίας ως κινητήριου μοχλού της συμπεριληπτικής και βιώσιμης ανάπτυξης, η κα Υπουργός τόνισε, ωστόσο, πως η προοπτική αυτή μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο με τη βιώσιμη παραγωγή βιομάζας, υποστηριζόμενης από υγιή εδάφη, την επάρκεια ύδατος, καθώς και αποδοτικές πρακτικές και την ισοζυγισμένη χρήση της γης.

Εξίσου κρίσιμο, είπε η κα Υπουργός, είναι η ανάγκη διασφάλισης συμπεριληπτικότητας και δίκαιης πρόσβασης στις ευκαιρίες, ειδικά για μικρά αγροκτήματα, γυναίκες και νέους, καθώς και ευπαθείς ομάδες, έτσι ώστε να διασφαλίσουμε ότι σε αυτή την μετάβαση δεν αποκλείεται κανείς.

Σε αυτούς τους κρίσιμους καιρούς, πρόσθεσε, είναι σημαντικό να εργαστούμε από κοινού με ένα πνεύμα συνεργασίας, διασφαλίζοντας ότι τα αγροτικά συστήματα είναι ανθεκτικά, συμπεριληπτικά και ικανά να αντιμετωπίσουν τις διατροφικές ανάγκες ενός αυξανόμενου παγκόσμιου πληθυσμού.

Η Κύπρος παραμένει δεσμευμένη στην προώθηση βιο-οικονομικών πρακτικών και στην προώθηση της διεθνούς και περιφερειακής συνεργασίας για αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων. Μαζί μπορούμε να ξεκλειδώσουμε την πλήρη προοπτική της βιο-οικονομίας, δημιουργώντας ένα βιώσιμο, ακριβοδίκαιο και ανθεκτικό μέλλον για όλους, τόνισε η κα Υπουργός.

Εξάλλου, σε συζήτηση με τίτλο «Η δημιουργία ενός δίκαιου πλαισίου – Αξιοποιώντας την αλλαγή», η δρ Παναγιώτου ανέδειξε την αναγκαιότητα της συνεργασίας στην αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων και τη δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών.

Για να ξεκλειδώσουμε τη δυναμική της βιο-οικονομίας, είπε, πρέπει να προωθούμε την καινοτομία σε όλη την αγροδιατροφική αλυσίδα, από το αγρόκτημα στο πιάτο, και να δημιουργήσουμε ευνοϊκές συνθήκες για την ενσωμάτωσή της σε αγροτικές περιοχές. Αυτό απαιτεί ενεργή συμμετοχή όλων των κοινωνικών ομάδων με ιδιαίτερη προσοχή για τις ευάλωτες κοινότητες, τους νέους, τις γυναίκες και τους αυτόχθονες.

Η συνεργασία μεταξύ όλων των εμπλεκομένων και οι συμπεριληπτικές πολιτικές αποτελούν το κλειδί για την ανάπτυξη δίκαιων βιο-οικονομικών αγροδιατροφικών αλυσίδων, που να διασφαλίζουν δίκαιη πρόσβαση και ωφελήματα, ανάφερε. Η στήριξη των αγροτικών κοινοτήτων με τις αναγκαίες δεξιότητες και τη γνώση μπορούν να ενδυναμώσουν την προοπτική της βιο-οικονομίας, ως κινητήριας δύναμης στην προσέλκυση νέων και στη δημιουργία υψηλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας, πρόσθεσε.

Κατέληξε λέγοντας ότι η έρευνα και η καινοτομία πρέπει να είναι προσβάσιμες σε όλους τους γεωργούς, ασχέτως μεγέθους αγροκτήματος, διασφαλίζοντας ότι δεν αποκλείεται κανείς από την προσπάθεια δημιουργίας ωφελημάτων για τις αγροτικές κοινότητες.

Εξάλλου, κατά τη διάρκεια της συζήτησης, η κα Υπουργός τόνισε τη ανάγκη περιορισμού του κόστους παραγωγής βιολογικών προϊόντων λόγω της απουσίας οικονομιών κλίμακας, ιδιαίτερα σε μικρές χώρες όπως η Κύπρος.

Τόνισε ακόμη την ανάγκη μετριασμού των κανονιστικών περιορισμών, ενίσχυσης της υποστηρικτικής υποδομής και ενημέρωσης των καταναλωτών, υποστηρίζοντας με τον τρόπο αυτό τη δίκαιη πρόσβαση στις αγορές. Ανέδειξε τέλος την ανάγκη διεθνούς συνεργασίας, έτσι ώστε να διασφαλίζονται ίσες ευκαιρίες για όλες τις χώρες.

(ΕΦυς/ΕΑθ)