08-11-2018 12:47
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαιρέτισε το Εκλογικό Συνέδριο του ΕΛΚ, στο Ελσίνκι
Το κυπριακό πρόβλημα είναι στην πραγματικότητα «ευρωπαϊκό πρόβλημα», είναι μια ανοικτή πληγή για την Ευρώπη και η θεραπεία της θα συμβάλει σημαντικά σε μια ισχυρότερη Ευρώπη, υπό το φως και των μεγάλων προοπτικών στον ενεργειακό τομέα, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, μιλώντας στο Εκλογικό Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) που πραγματοποιείται στο Ελσίνκι, της Φινλανδίας.
Στην ομιλία του στο Συνέδριο του ΕΛΚ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε, μεταξύ άλλων, ότι πρώτα και κύρια η Ευρώπη πρέπει να αναλογιστεί και να επανεξετάσει την αποτελεσματικότητα των πολιτικών της σε σχέση με τις κοινωνίες και τους λαούς και να διερωτηθεί ποιές είναι οι πραγματικές ανάγκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 27 χωρών μελών και πόσο κοντά βρίσκονται οι πολίτες με την Ένωση.
«Μια ισχυρή και ενωμένη Ευρωπαϊκή Ένωση βασισμένη στις αρχές και αξίες στις οποίες εδράζεται πρέπει να παραμείνει το επίκεντρο όλων των πολιτικών και δράσεων μας», είπε ο Πρόεδρος.
Πρόσθεσε ότι πάνω από όλα πρέπει να διασφαλιστεί ότι η Ένωση παραμένει προσβάσιμη στους ίδιους της τους πολίτες.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επεσήμανε ότι «είμαι πολύ ικανοποιημένος από τις πολιτικές και τα ψηφίσματα που υιοθετήθηκαν κατά τη χθεσινή μέρα των εργασιών του ΕΛΚ και τα οποία αντιμετωπίζουν τις ανησυχίες των πολιτών μας και παρέχουν απαντήσεις στις προκλήσεις που τίθενται ενώπιόν μας».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε, επίσης, στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, όπως είναι η μεταναστευτική κρίση, σημειώνοντας ότι η Κύπρος αντιμετωπίζει ένα μεγάλο ζήτημα με τη μεταναστευτική κρίση, λόγω της γεωγραφικής της θέσης.
Αναφερόμενος στον οικονομικό τομέα, ο Πρόεδρος είπε ότι πρέπει να διασφαλιστεί ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δημιουργεί πολιτικές από τις οποίες επωφελείται ο κάθε ένας πολίτης, ανταποκρινόμενη στις ανάγκες των κοινωνιών και θεραπεύοντας τις πληγές της πρόσφατης οικονομικής κρίσης, σημειώνοντας ότι πρέπει να υπάρξει μια συλλογική πολιτική προς αυτή την κατεύθυνση.
«Το βασικό μου μήνυμα σήμερα είναι ότι με σεβασμό στις αρχές μας πρέπει να διασφαλίσουμε την ισχύ και την ενότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και την ίδια ώρα το ότι παραμένει σχετική, αποτελεσματική και πιστή στους πολίτες της», είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης,
Πρόσθεσε ότι «καθώς προσπαθούμε να διασφαλίσουμε την ειρήνη, την ασφάλεια και την ευημερία στην Ευρώπη και στην ευρύτερη περιοχή μας, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να εξετάσει τη σημασία της επανένωσης του τελευταίου διαιρεμένου μέλους της, την Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία εξακολουθεί να υποφέρει από την κατοχή του 37% του εδάφους της και εξακολουθούν να παραβιάζονται οι βασικές ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών της, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, από την Τουρκία, κατά κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου.
Η αναχρονιστική διαίρεση της χώρας μου είναι γνωστή ως το «κυπριακό πρόβλημα». Αυτός δεν είναι ακριβής τίτλος. Είναι στην πραγματικότητα «ευρωπαϊκό πρόβλημα», μια ανοικτή πληγή για την Ευρώπη.
Η θεραπεία αυτής της ευρωπαϊκής πληγής θα συμβάλει σημαντικά σε μια ισχυρότερη Ευρώπη, και υπό το φως των μεγάλων προοπτικών στον ενεργειακό τομέα. Η επανένωση, μια βιώσιμη, λειτουργική και διαρκής λύση που να διασφαλίζει την ανεξαρτησία και την κυριαρχία της Κύπρου, στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, των αρχών και αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα επιτρέψουν την περαιτέρω ανάπτυξη του ρόλου της Κύπρου ως φάρου σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και ως γέφυρας μεταξύ της περιοχής και της Ευρώπης, με οφέλη για όλους τους Ευρωπαίους. Οι Κύπριοι επιτέλους θα μπορούν να απολαύσουν όλα τα δικαιώματα τους ως Ευρωπαίοι πολίτες».
O Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε επίσης ευγνωμοσύνη για τη διαχρονική, ισχυρή στήριξη του ΕΛΚ στις «προσπάθειες μας για εξεύρεση μιας δίκαιης και διαρκούς λύσης του Κυπριακού», εκφράζοντας παράλληλα «εκτίμηση για την ανανέωση αυτής της στήριξης στο Ψήφισμα που υιοθετήθηκε χθες βράδυ από το ΕΛΚ».
Αναφερόμενος στα θέματα της κλιματικής αλλαγής, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι για αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου, η Ευρώπη πρέπει να δημιουργήσει μια πιο συλλογική πολιτική, και χαιρέτισε την υιοθέτηση του ευρωπαϊκού στόχου για μείωση των ρύπων του διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2030 καθώς και τη θέσπιση νομοθετικών εργαλείων για την επίτευξη αυτού του στόχου.
(ΡΜ/ΑΧ/ΕΙ)
Σχετικά Ανακοινωθέντα