14-02-2025 17:14
Μετάβαση του Υπουργού Οικονομικών κ. Μάκη Κεραυνού στις Βρυξέλλες
Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Μάκης Κεραυνός μεταβαίνει την Κυριακή, 16 Φεβρουαρίου 2025, στις Βρυξέλλες, για να συμμετάσχει στις συνεδριάσεις του Eurogroup και του Συμβουλίου Ecofin, που θα πραγματοποιηθούν στις 17 και 18 Φεβρουαρίου.
Τη Δευτέρα, 17 Φεβρουαρίου, ο Υπουργός θα συμμετάσχει στις εργασίες της Ευρωομάδας (Eurogroup), όπου θα ανταλλαχθούν απόψεις σε σχέση με τις μακροοικονομικές προοπτικές και προκλήσεις της Ευρωζώνης σε συνάρτηση με τις παγκόσμιες γεωπολιτικές εξελίξεις. Στο ίδιο πλαίσιο, οι Υπουργοί αναμένεται να ανταλλάξουν απόψεις επί των συστάσεων οικονομικής πολιτικής για την ευρωζώνη που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Δεκέμβριο, στο πλαίσιο του συντονισμού των οικονομικών πολιτικών, και οι οποίες αναμένεται να εγκριθούν από το Συμβούλιο Ecofin.
Τέλος, το Eurogroup αναμένεται να ενημερωθεί για την πρόοδο της εκπλήρωσης των κριτηρίων για υιοθέτηση του ευρώ από τη Βουλγαρία και να εγκρίνει το πρόγραμμα εργασιών του για το πρώτο εξάμηνο του 2025.
Την Τρίτη, 18 Φεβρουαρίου, θα λάβει χώρα το Συμβούλιο Ecofin, όπου οι Υπουργοί θα ανταλλάξουν απόψεις σε σχέση με την απλούστευση και βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος στην Ευρώπη, στη βάση πρόσφατης ανακοίνωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την τόνωση της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας (Πυξίδα Ανταγωνιστικότητας). Πρόκειται για την πρώτη σημαντική πρωτοβουλία της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που αναμένεται να καθοδηγήσει τις εργασίες της κατά την προσεχή πενταετία.
Στη συνέχεια, οι Υπουργοί Οικονομικών θα ανταλλάξουν απόψεις όσον αφορά τις οικονομικές συνέπειες της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, με έμφαση στην αποτελεσματική εφαρμογή των κυρώσεων. Περαιτέρω, το Συμβούλιο Ecofin θα εγκρίνει συμπεράσματα για τις μακροοικονομικές ανισορροπίες, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου του 2025, που αφορά στον συντονισμό των οικονομικών πολιτικών των κρατών μελών, καθώς και τις κατευθυντήριες γραμμές για την ετοιμασία του Ευρωπαϊκού Προϋπολογισμού για το 2026.
Το Συμβούλιο Ecofin θα ενημερωθεί επίσης για την πορεία υλοποίησης του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και θα εγκρίνει τα τροποποιημένα Σχέδια Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Λετονίας και του Βελγίου.
Τέλος, οι Υπουργοί θα εγκρίνουν Συστάσεις σε σχέση με το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό-Διαρθρωτικό σχέδιο της Ουγγαρίας, καθώς και τους όρους εντολής για τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Σύνοδο Υπουργών Οικονομικών και Διοικητών Κεντρικών Τραπεζών της ομάδας των G20 στις 26-27 Φεβρουαρίου.
Στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου Ecofin, ο Υπουργός κ. Κεραυνός θα πραγματοποιήσει εθιμοτυπική συνάντηση με τον Επίτροπο Αλιείας και Ωκεανών κ. Κώστα Καδή, επ’ ευκαιρία ανάληψης του χαρτοφυλακίου του.
(ΑΣ/ΜΣ)
Σχετικά Ανακοινωθέντα
13-03-2025 14:44
Παραγωγή και Διαχείριση Αστικών Στέρεων Αποβλήτων: 2023
11-03-2025 18:38
Άδειες Οικοδομής: Οκτώβριος 2024
11-03-2025 18:30
Απασχόληση Κυβέρνησης ανά Κατηγορία: Φεβρουάριος 2025