Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

04-01-2019 16:34

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης μίλησε με προσωπικό και κρατούμενους για τις μεγάλες αλλαγές και τον εκσυγχρονισμό του σωφρονιστικού συστήματος

Στις μεγάλες αλλαγές και στον εκσυγχρονισμό του σωφρονιστικού συστήματος, αναφέρθηκε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνάς Νικολάου, απευθυνόμενος σε δεσμοφύλακες και κρατούμενους κατά την επίσκεψή του στο Τμήμα Φυλακών για κοπή της βασιλόπιττας.

Ευχαριστώντας την χορωδία της Εκκλησίας Αγίου Παντελεήμονος για τη μουσική επένδυση της σημερινής εορταστικής εκδήλωσης, ο κ. Νικολάου υπογράμμισε ότι είναι πολύ σημαντικό να μπορούμε να γιορτάζουμε όλοι μαζί, το προσωπικό μαζί με τους κρατούμενους, την έλευση του νέου χρόνου και ενημέρωσε ότι στις 8 Ιανουαρίου θα έχουν την ευκαιρία να εκκλησιαστούν οι ρωσόφωνοι κρατούμενοι με βάση το τελετουργικό της ρωσικής ορθόδοξης εκκλησίας. «Προσπάθειά μας είναι να επιδεικνύουμε πάντοτε τον απαιτούμενο σεβασμό σε ανθρώπους με διαφορετική θρησκεία και πιστεύω γιατί η προσπάθεια σωφρονισμού επιβάλλει και τον απαιτούμενο σεβασμό στα πιστεύω όλων. Όταν μιλάμε για σεβασμό ανθρωπίνων δικαιωμάτων των κρατουμένων και σε σεβασμό της προσωπικότητας τους, περιλαμβάνονται και αυτά που είναι για τον έξω κόσμο αυτονόητα», εξήγησε.

Επιπρόσθετα, ο κ. Νικολάου τόνισε ότι το 2018 ήταν η χρονιά που συνέβαλε στην εδραίωση της προσπάθειας εκσυγχρονισμού του σωφρονιστικού συστήματος. Και πρόσθεσε: «Για πρώτη φορά έχουμε υλοποίηση του προϋπολογισμού των Κεντρικών Φυλακών κατά 85%. Υλοποιήθηκαν προγράμματα, τα οποία αναβάθμισαν τις υποδομές, αλλά και ευρωπαϊκά προγράμματα για δεσμοφύλακες και κρατούμενους. Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες στο κτίριο της Σχολής Δεσμοφυλάκων, η οποία λειτουργεί, αλλά και στο γυμναστήριο και βλέπουμε μπροστά για την περαιτέρω ανάπτυξη των δυνατοτήτων εκγύμνασης των δεσμοφυλάκων. Δίδουμε ιδιαίτερη σημασία στην ασφάλεια των δεσμοφυλάκων. Σίγουρα, δεν θα λείψουν δυστυχώς περιστατικά όπως εκείνο που έγινε την παραμονή της Πρωτοχρονιάς με την επίθεση καταδίκου σε δεσμοφύλακα. Θα πρέπει να υπάρχει αποφασιστικότητα από πλευράς όλων μας να τα αντιμετωπίσουμε με κάθε τρόπο. Η Διεύθυνση των Φυλακών είναι έτοιμη να παρέχει όλη την απαιτούμενη στήριξη για να αντιμετωπιστούν αυτά τα περιορισμένα φαινόμενα επιθέσεων σε δεσμοφύλακες από κρατούμενους ή άλλες μορφές βίας μεταξύ κρατουμένων. Είμαστε σε ένα χώρο με ιδιαιτερότητες, ο οποίος ήταν και επιβαρυμένος με πολλά προβλήματα. Σταδιακά επιλύονται πολλά από αυτά, αλλάζει ο χώρος των φυλακών, νομίζω ότι δεν χωρεί αμφιβολία από κανένα, και τον πιο κακόπιστο ακόμα κριτή, ότι έχουν αλλάξει πάρα πολύ τα πράγματα στον χώρο των φυλακών».

Ο κ. Υπουργός υπογράμμισε ότι οι αλλαγές έρχονται και θα συνεχίσουν να έρχονται καθώς δεν σταματά ποτέ ο εκσυγχρονισμός. «Μέσα από αυτή την μεγάλη προσπάθεια που γίνεται, έχουμε καταφέρει να οδηγήσουμε το σωφρονιστικό μας σύστημα σε ένα επίπεδο για το οποίο συζητούν πολλοί και θέλουν να το επισκεφτούν από κοντά για να δουν τις αλλαγές που έχουν γίνει», συμπλήρωσε, συγχαίροντας τη διεύθυνση και τα μέλη του προσωπικού για το έργο που έχουν επιτελέσει το 2018.

Ο κ. Νικολάου, είπε, επίσης, ότι εντός Ιανουαρίου θα συμπληρωθεί και ο νομοτεχνικός έλεγχος του νομοθετικού πλαισίου των Φυλακών που έχει υποβληθεί εδώ και αρκετό καιρό στη Νομική Υπηρεσία, ώστε το νομοσχέδιο και οι Κανονισμοί να κατατεθούν στη Βουλή. Εξέφρασε, παράλληλα, τη βεβαιότητα ότι η συνεργασία που υπάρχει με τη Βουλή των Αντιπροσώπων και η απαίτηση από όλους για εκσυγχρονισμό θα διασφαλίσει τη δυνατότητα της άμεσης προώθησης και εξέτασης αυτών των νομοσχεδίων, ώστε να δημιουργηθεί εκείνο το νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο από τη μια θα εδραιώσει και από την άλλη, θα κατοχυρώσει αυτές τις αλλαγές.

Απευθυνόμενος στα μέλη του προσωπικού, ο κ. Νικολάου έκανε ιδιαίτερη αναφορά σε συναδέλφους τους που κάνουν κατάχρηση των αδειών ασθενείας. Συγκεκριμένα ανέφερε: «Κάποιο είναι ‘εθισμένοι’ στο να παίρνουν άδειες ασθενείας. Δυστυχώς, κάποιοι δεν παίρνουν τα μηνύματα, τα οποία θα τα πάρουν με τον άλφα ή βήτα τρόπο. Θα εντατικοποιηθούν κάποια από τα μέτρα που ήδη εφαρμόζει η Διεύθυνση των Φυλακών και ό,τι δεν λύνεται, κόβεται. Παρά τις μεγάλες προσπάθειες που έχουν γίνει από την πλευρά της Διεύθυνσης, παρά τη μείωση που είχαμε σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια – και υπήρξε ουσιαστική μείωση – ο ‘εθισμός’ ακόμα δυστυχώς αποτελεί πρόβλημα στο θέμα των αδειών για λόγους ασθένειας. Αυτό συνιστά έλλειψη σεβασμού μεταξύ συναδέλφων ενώ δημιουργεί και προβλήματα λειτουργίας».

Ο κ. Νικολάου ανέφερε, επίσης, ότι εκκρεμεί η εγκατάσταση της αψίδας για να ελέγχεται η μεταφορά επικίνδυνων αντικειμένων ή ουσιών εξάρτησης στον χώρο των Φυλακών.

Στη συνέχεια, μιλώντας κατά την κοπή βασιλόπιτας στην Ανοικτή Φυλακή, ο κ. Νικολάου είπε ότι η Πολιτεία στηρίζει την προσπάθεια για ένταξη στην κοινωνία όσων αποφυλακίζονται, εξηγώντας ότι μαζί με την Υπουργό Εργασίας και σε συνεννόηση με τη Διεύθυνση έγινε κατορθωτό να υποβάλλονται έγκαιρα τα αιτήματα όσων πρόκειται να αποφυλακιστούν για ένταξη στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.

Από την πλευρά της, η Διευθύντρια του Τμήματος Φυλακών κα Άννα Αριστοτέλους διαβεβαίωσε ότι το προσωπικό θα συνεχίσει να επιτελεί τα καθήκοντά του με τον ίδιο ζήλο. Αναφέρθηκε, επίσης, στη δημιουργία της Ακαδημίας Σωφρονιστικών Υπαλλήλων, καθώς και στην υλοποίηση 50-60 εκπαιδευτικών προγραμμάτων του προσωπικού κατά το 2018, τονίζοντας ότι το κονδύλι για την εκπαίδευση του προσωπικού αυξήθηκε από €6.000 σε €100.000.

Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Λουκάς Φουρλάς, ο οποίος ήταν παρών, είπε ότι «πρέπει κάποιος να είναι τυφλός να μην δει ότι τα τελευταία χρόνια έγιναν μεγάλες αλλαγές στις Κεντρικές Φυλακές». Πρόσθεσε ότι αυτό το οποίο προέχει για τη Διεύθυνση είναι ο άνθρωπος και πρόσθεσε ότι όταν έρθουν στη Βουλή νομοσχέδια ή Κανονισμοί που αφορούν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, την ανθρώπινη ελευθερία και οτιδήποτε έχει να κάνει με τον άνθρωπο, πάντα η Βουλή το αντικρίζει με θετικό μάτι και αυτό θα πράξει και πάλι.

---------------------------- 

ΕΚ/ΕΙ