Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

16-01-2019 19:36

Χαιρετισμός του Προέδρου της Βουλής κ. Δημήτρη Συλλούρη σε τελετή επίδοσης διπλωμάτων σε Προσκοπικά Συστήματα και Εφορείες

Κυρίες και Κύριοι,

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι απόψε μαζί σας, με την ευκαιρία της επίδοσης των πρώτων «Βραβείων Ανάπτυξης» (Growth Awards), τα οποία από τη φετινή χρονιά και στο εξής καθιερώνονται από το Σώμα Προσκόπων Κύπρου, προς επιβράβευση της αριθμητικής ανάπτυξης. Έχω παράλληλα την ευκαιρία να σας συγχαρώ για το πολύτιμο και πολυεπίπεδο έργο σας.

Το Σώμα Προσκόπων, στα 106 χρόνια της ιστορίας του, απέδειξε πως βασίζεται σε γερά θεμέλια, ενώ οι βασικές πανανθρώπινες αξίες που η προσκοπική κίνηση πρεσβεύει και διαφυλάττει, έχουν μεγάλη αξία στον σύγχρονό μας κόσμο. Σε μια εποχή, όπου θεσμοί και αξίες αμφισβητούνται και κλονίζονται και όπου οι νέοι μας καλούνται να αντιμετωπίσουν σωρεία κοινωνικών προβλημάτων, ο προσκοπισμός -ως πρωτοπόρο σύστημα μη τυπικής εκπαίδευσης- συμβάλλει καθοριστικά με τα νέα επιτυχημένα προγράμματά του στη διανοητική, συναισθηματική, κοινωνική και πνευματική ολοκλήρωση μεγάλης μερίδας των νέων της πατρίδας μας. Έχει καθιερωθεί στη συνείδηση των συμπολιτών μας ως η κίνηση που διαπαιδαγωγεί και προετοιμάζει δημιουργικούς και υπεύθυνους πολίτες.

Λειτουργώντας ως ένας «μικρόκοσμος» του πραγματικού έξω κόσμου, η προσκοπική κοινότητα καλλιεργεί τις δέουσες ισορροπίες και ηθικές στάσεις ζωής, μέσω μιας μορφής βιωματικής εκπαίδευσης. Ο προσκοπισμός δίνει ευκαιρίες στους νέους σε όλο τον κόσμο να δημιουργήσουν γέφυρες παγκόσμιας κατανόησης και συνεργασίας. Αποτελεί ένα ζωντανό εργαστήριο, όπου οι νέοι ασκούν και υιοθετούν αντιρατσιστικές πρακτικές μέσω προγραμμάτων ζωντανής και μακρόχρονης κατάρτισης. Με αυτό τον τρόπο, οι πρόσκοποι καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την οικοδόμηση ενός πιο ευοίωνου μέλλοντος, σεβόμενοι διαχρονικές παγκόσμιες δημοκρατικές αρχές και αξίες.

Οι πρόσκοποι της Κύπρου, μέσα από την κοινωνική δραστηριότητά τους, τα ερεθίσματα και την εμπειρία που αποκτούν, αποτελούν έναν από τους δυναμικότερους πυλώνες εθελοντισμού στο νησί μας. Έχουν καλλιεργήσει ένα πνεύμα συναδέλφωσης, αλληλεγγύης και ανιδιοτελούς προσφοράς, συμβάλλοντας κατ’ αυτό τον τρόπο στην ποιοτική αναβάθμιση της κοινωνίας μας ευρύτερα. Οι αξίες του σεβασμού, της αποδοχής, της ισότητας και γενικότερα ένας ηθικός κώδικας συμπεριφοράς, τα οποία καλλιεργούνται και ενισχύονται μέσα από τον προσκοπισμό, αποτελούν τον θεμέλιο λίθο της ανθρώπινης προόδου και της πολύπλευρης ανάπτυξης.

Συγχαίρω, λοιπόν, θερμά τη Διοίκηση, τους βαθμοφόρους και τα μέλη του Σώματος Προσκόπων Κύπρου, για το αξιόλογο έργο που επιτελείτε και εύχομαι κάθε επιτυχία και καλή συνέχεια σε μελλοντικές σας δράσεις.

__________

ΑΧ/ΣΧ

Σχετικά Ανακοινωθέντα