Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

23-01-2019 08:46

Χαιρετισμός ΠτΔ στη βράβευση των Πράσινων Πόλεων και Κοινοτήτων και των Παγκύπριων Περιβαλλοντικών Βραβείων για οργανισμούς και επιχειρήσεις, χθες

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που παρευρίσκομαι στην εκδήλωση για την απονομή των Παγκύπριων Περιβαλλοντικών  Βραβείων για οργανισμούς και επιχειρήσεις καθώς και τα βραβεία στις Πράσινες Πόλεις και τις Πράσινες Κοινότητες της Κύπρου για το 2018.

Πρόκειται για μια εκδήλωση η οποία εκφράζει τη συλλογική προσπάθεια για την αναβάθμιση του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής στις πόλεις και  τις κοινότητες, αλλά και στους οργανισμούς και επιχειρήσεις.

Το γεγονός ότι την πρωτοβουλία του Κυπριακού Κέντρου Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης της Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού για την καθιέρωση των βραβείων, στηρίζουν η Επίτροπος Περιβάλλοντος, η Ένωση Δήμων Κύπρου και η Ένωση Κοινοτήτων καθώς και άλλοι εξίσου σημαντικοί φορείς του τόπου όπως είναι το ΤΕΠΑΚ, η ΟΕΒ, το ΣΤΕΚ, η ΟΓΕΕ Λεμεσού και το Together Cyprus,  αναδεικνύει τη συλλογικότητα σαν το βασικότερο των εργαλείων ώστε να μπορέσουμε να διαμορφώσουμε και να εφαρμόσουμε μια συνεκτική πολιτική για το περιβάλλον και την αειφόρο ανάπτυξη.

Έχω διαπιστώσει με ιδιαίτερη ικανοποίηση ότι οι κατηγορίες βράβευσης αντιστοιχούν σε σειρά αποφάσεων και σχεδιασμών που η Κυβέρνηση εφαρμόζει στα θέματα περιβάλλοντος.

Αναφέρω επιγραμματικά την Εθνική Στρατηγική για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή, την εφαρμογή της Στρατηγικής για την Βιοποικιλότητα, τον εκσυγχρονισμό των Δημόσιων Συγκοινωνιών, την ετοιμασία σχεδίου χορηγιών για την επιδότηση της αγοράς ηλεκτρικού αυτοκινήτου – κάτι που ελπίζω συντόμως θα εξαγγελθεί και θα είναι ένα μέτρο που θα συμβάλει προς την κατεύθυνση αυτού που συζητούμε -  καθώς και την επέκταση του δικτύου ποδηλατοδρόμων.

Για το θέμα της διαχείρισης αποβλήτων που επίσης περιλαμβάνεται στις κατηγορίες βραβεύσεων, εκπονούμε και υλοποιούμε σε συνεργασία και με την έγκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Σχέδιο Διαχείρισης Δημοτικών Αποβλήτων και το Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης Δημιουργίας Αποβλήτων.

Ανάλογες στρατηγικές εφαρμόζουμε μέσα από συγκεκριμένους σχεδιασμούς και αποφάσεις για τη Διαχείριση των Υδάτινων Πόρων, αλλά και για τον Αειφόρο Τουρισμό.

Οι αναπτυξιακοί μας σχεδιασμοί δημιουργούν ήδη τις προϋποθέσεις για να  καταστούν οι πόλεις και οι κοινότητες μας βιώσιμες και φιλικές, στο πλαίσιο μιας ισόρροπης ανάπτυξης.

Με τη δυνατότητα που μας δίνει η βελτίωση της οικονομίας, καθώς και με την αξιοποίηση Ευρωπαϊκών πόρων, προωθήσαμε την υλοποίηση και τον σχεδιασμό εκατοντάδων έργων σε κάθε γωνιά της Κύπρου. Είναι έργα που αφορούν χώρους πρασίνου, σύγχρονα πάρκα και πλατείες, αλλά και αναπαλαίωση των Κέντρων Δήμων και Κοινοτήτων.

Είναι πολλά που θα μπορούσα να παραθέσω και τα οποία αποδεικνύουν τη μεθοδευμένη αντίδραση και ευαισθητοποίησή μας στο θέμα του περιβάλλοντος και την ανάγκη καλλιέργειας της ανάλογης περιβαλλοντικής συνείδησης. Θα προσθέσω μόνο τη φροντίδα μας να δημιουργούμε και να ενδυναμώνουμε Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ενημέρωσης.

Θέλω στο σημείο αυτό να συγχαρώ τον Πανιερότατο Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιο, για την πρωτοβουλία της Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού να ιδρύσει το Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (ΚΥΚΠΕΕ). Ένα Κέντρο που εδώ και 15 σχεδόν χρόνια προάγει με συνέπεια την περιβαλλοντική εκπαίδευση και αγωγή των ανθρώπων του τόπου μας, ιδιαίτερα της μαθητιώσας νεολαίας.

Στο πλαίσιο της συνεπούς αυτής δράσης του Κέντρου εντάσσεται και η θεσμοθέτηση των βραβείων που θα απονεμηθούν σήμερα και τα οποία διοργανώνονται σε συνεργασία με το Γραφείο Επιτρόπου Περιβάλλοντος.

Συγχαίρω τον Πρόεδρο του Κέντρου Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Αμαθούντος κ. Νικόλαο και το Διοικητικό Συμβούλιο, ως επίσης τον Επιστημονικό  Διευθυντή του Κέντρου δρα Ανδρέα Χατζηχαμπή και τους συνεργάτες του και τους καλώ να συνεχίσουν με την ίδια αφοσίωση το δημιουργικό τους έργο.

Συγχαίρω, επίσης, το ΚΥΚΠΕΕ, το Γραφείο Επιτρόπου Περιβάλλοντος, την Ένωση Δήμων, την Ένωση Κοινοτήτων, το ΤΕΠΑΚ, το ΕΤΕΚ,  το Ενεργειακό Γραφείο Κυπρίων Πολιτών, την ΟΕΒ, το ΣΤΕΚ, και την ΟΓΕΕ Λεμεσού που αποτέλεσαν την Επιστημονική Επιτροπή Αξιολόγησης των βραβείων.

Θέλω, όμως, να τονίσω και την άψογη συνεργασία που έχουμε με την Επίτροπο Περιβάλλοντος, την αγαπητή Ιωάννα Παναγιώτου. Τη συγχαίρω  για τις δράσεις και τις προσπάθειές της στην υλοποίηση των στόχων της βιώσιμης ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και των υποχρεώσεων που ως  χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουμε υποχρέωση να εφαρμόζουμε.

Οι Δήμοι και οι Κοινότητες καθώς και οι οργανισμοί και οι επιχειρήσεις διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη βιώσιμη ανάπτυξη και την  κυκλική οικονομία, την εξοικονόμηση νερού, την ανάδειξη και αγροτουριστική αξιοποίηση της βιοποικιλότητας και των πολιτιστικών μνημείων της χώρας μας, την εξοικονόμηση ενέργειας και τη μετάβαση προς μια οικονομία ουδέτερη ως προς τις εκπομπές άνθρακα.

Είναι σημαντικό οι τοπικές Αρχές, οι επιχειρήσεις και οι πολίτες να συνεργάζονται με στόχο τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη, ανταλλάσσοντας και προωθώντας καλές πρακτικές που αποδεδειγμένα έχουν θετικό αντίκτυπο τόσο στο αστικό περιβάλλον όσο και στην ποιότητα ζωής.

Η Πράσινη Σημαία, την οποία θα παραλάβουν σε λίγο οι Πράσινοι Δήμοι και Κοινότητες, θα κυματίζει από αύριο στα αντίστοιχα Δημαρχεία και Κοινοτικά Συμβούλια, αποτελώντας τη δικαίωση των προσπαθειών που έχετε καταβάλει ώστε οι δημότες σας να έχουν ποιοτικότερη σχέση με το περιβάλλον. Βεβαίως οι αντίστοιχες βραβεύσεις θα δοθούν και στις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς που θα βραβευθούν.

Ως Κυβέρνηση, μέσα από την υιοθέτηση πράσινων πολιτικών και δράσεων, αλλά και με τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όχι μόνο αναγνωρίζουμε, αλλά και στηρίζουμε τους σχεδιασμούς σας για βιώσιμη  ανάπτυξη και δημιουργία πράσινων θέσεων εργασίας. Με τη δράση σας μπορείτε να κάνετε τη διαβίωση στις πόλεις και τις κοινότητές μας αειφόρο και πιο φιλική προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο.

Επίσης το Βραβείο που θα αποτελεί την επιβράβευση αυτών που αντιλαμβάνονται τις προκλήσεις των καιρών και με σύγχρονη αντίληψη εξελίσσουν τα προϊόντα και τις επιχειρήσεις τους, στη βάση των αρχών της κυκλικής οικονομίας και της υλοποίησης των υποχρεώσεών τους έναντι του κράτους, αλλά και της κοινωνίας μέσα από την εταιρική κοινωνική τους ευθύνη.

Η εφαρμογή των στόχων της Βιώσιμης Ανάπτυξης εξασφαλίζει και τη βιωσιμότητα των ίδιων των  επιχειρήσεων και των οργανισμών με τρόπο κερδοφόρο προς τις ίδιες και υπεύθυνο προς το περιβάλλον και την κοινωνία.

Απονέμοντας τις φετινές βραβεύσεις θα ήθελα, πριν και πάνω από όλα, να συγχαρώ όσους βραβεύθηκαν επαξίως, αλλά και προκηρύσσοντας τον διαγωνισμό για τα Παγκύπρια Περιβαλλοντικά Βραβεία για οργανισμούς και επιχειρήσεις, καθώς και τα Βραβεία Πράσινη Πόλη/Πράσινη Κοινότητα για το 2019,  εύχομαι σε όλους, καλή επιτυχία και ό,τι καλύτερο για την πατρίδα μας.

(ΡΜ/ΜΓ)