Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

30-01-2019 14:57

Διαβούλευση για την πρόταση περιορισμού στη χρήση του N, N-διμεθυλο φορμαμιδίου από επαγγελματίες

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχει προταθεί από την Ιταλία η εισαγωγή νέου περιορισμού που αφορά στη χημική ουσία N, N-διμεθυλο φορμαμίδιο (DMF) (αρ. ΕΚ 200-679-5) και τη χρήση της σε χημικά προϊόντα που χρησιμοποιούνται από επαγγελματίες χρήστες και σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις.  Συγκεκριμένα, προτάθηκε η χρήση της χημικής αυτής ουσίας σε μείγματα να μην ξεπερνά το όριο του 0,3% κατά βάρος, εκτός εάν μπορεί να αποδειχθεί ότι η μακροπρόθεσμη έκθεση των εργαζομένων δεν θα υπερβαίνει συγκεκριμένα όρια για την εισπνοή και τη δερματική επαφή.  Ο προτεινόμενος περιορισμός θα ενταχθεί στο Παράρτημα ΧVII του Ευρωπαϊκού Κανονισμού με αρ. 1907/2006 (REACH).  

Ο περιορισμός αυτός έχει προταθεί γιατί το DMF έχει τοξικές ιδιότητες για την αναπαραγωγή.  Παρόλο που σε ευρωπαϊκό επίπεδο και με βάση τη νομοθεσία για την Ασφάλεια και Υγεία στην Εργασία έχει ορισθεί ένα ενδεικτικό όριο στην έκθεση των εργαζομένων, αυτό είναι πιο υψηλό από το όριο έκθεσης μέσω εισπνοής που υπολογίζεται από τον Κανονισμό REACH.  Επίσης, δεν έχει μέχρι σήμερα καθορισθεί ευρωπαϊκό όριο για έκθεση μέσω του δέρματος.   

To DMF χρησιμοποιείται σχεδόν σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη.  Οι κυριότερες χρήσεις του είναι ως εργαστηριακός διαλύτης, ως ενδιάμεσο για την παραγωγή άλλων χημικών ουσιών, πολυμερών, φαρμάκων και αρωμάτων, για την κατασκευή μηχανημάτων, οχημάτων, τεχνητών ινών (Man Made Fibres) και για την επικάλυψη υφασμάτων.     

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να αξιολογήσουν τον προτεινόμενο περιορισμό  και να υποβάλουν τις απόψεις τους, καθώς και οποιαδήποτε αποτελέσματα μετρήσεων ή βιοπαρακολούθησης κατέχουν που σχετίζονται με την έκθεση εργαζομένων στην πιο κάτω ιστοσελίδα του ECHA: http://echa.europa.eu/el/restrictions-under-consideration

Καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή σχολίων είναι η 19η Ιουνίου 2019.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τους αρμόδιους Λειτουργούς του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας, στα τηλέφωνα 22405609 και 22405608.

(ΜΛ/ΣΧ)