Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

01-02-2019 11:26

Αναφορά του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Δημήτρη Συλλούρη με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος

Κατά τη συνεδρία Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων την Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2019, ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Δημήτρης Συλλούρης προέβη στην πιο κάτω αναφορά, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος:

«Είναι με ιδιαίτερο σεβασμό που η Βουλή των Αντιπροσώπων τιμά σήμερα την επέτειο της απελευθέρωσης του στρατοπέδου του Άουσβιτς στις 27 Ιανουαρίου 1945, τη μνήμη των εκατομμυρίων αθώων θυμάτων του ναζιστικού Ολοκαυτώματος, ενός από τα μεγαλύτερα μαζικά εγκλήματα που συντελέστηκαν κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα. Εξ αφορμής της ημέρας αυτής, αποδίδουμε τις δέουσες τιμές στη μνήμη των εκατομμυρίων αθώων ψυχών Εβραίων αλλά και μελών άλλων μειονοτήτων, που βασανίστηκαν και χάθηκαν στη φρίκη των στρατοπέδων συγκέντρωσης. Επιτελούμε έτσι το χρέος που έχουμε τόσο έναντι των θυμάτων, όσο και έναντι των μελλοντικών γενεών. Η γνώση, που προάγουν δημόσιες εκδηλώσεις και αναφορές όπως η σημερινή, θωρακίζει τις κοινωνίες μας απέναντι στο ενδεχόμενο επανάληψης των θηριωδιών αυτών, που συγκλόνισαν την ανθρωπότητα τόσο βάναυσα.

Σήμερα, η Βουλή των Αντιπροσώπων ενώνει τη φωνή της και στέλνει ηχηρό μήνυμα για μη επανάληψη τέτοιων θηριωδιών στο μέλλον, μέσω της γνώσης του παρελθόντος και της γόνιμης χρήσης της Ιστορίας. Ας είναι αιώνια η μνήμη των θυμάτων και ας συνεχίσουμε να θυμόμαστε και να τιμούμε τους επιζώντες, τόσο του Ολοκαυτώματος όσο και όλων των άλλων Γενοκτονιών που η ανθρωπότητα έχει βιώσει.

Επιτρέψτε μου να χαιρετίσω την παρουσία εδώ στην Ολομέλεια, με την ευκαιρία της σημερινής αναφοράς, της Επιτετραμμένης της Πρεσβείας του Ισραήλ στην Κύπρο κας Noga Caspi.» 

(ΜΛ)