09-03-2018 17:09
Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κας Ζέτας Αιμιλιανίδου στο Εθνικό Συνέδριο EUROPLAN
Ευχαριστώ για την πρόσκληση σας να χαιρετίσω το σημερινό Συνέδριο που διοργανώνει η Παγκύπρια Συμμαχία Σπάνιων Παθήσεων. Με την ευκαιρία αυτή, θα ήθελα να συγχαρώ την Οργάνωσή σας για το έργο που επιτελεί, προσφέροντας υποστήριξη και ενημέρωση για τα 60.000 περίπου άτομα με σπάνια νοσήματα που υπάρχουν στην Κύπρο μας.
Τα σπάνια νοσήματα επηρεάζουν τη λειτουργικότητα των ατόμων και την ένταξή τους στο κοινωνικό σύνολο, δημιουργούν, σε συνδυασμό με τα εμπόδια του περιβάλλοντος, αναπηρίες και επηρεάζουν την οικογένεια συναισθηματικά, οικονομικά και κοινωνικά. Τα άτομα έχουν αυξημένους κινδύνους για κοινωνικό αποκλεισμό και αντιμετωπίζουν μια σειρά από προβλήματα που επηρεάζουν την ποιότητα ζωής τους.
Το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, αναγνωρίζοντας ότι η εργασία όχι μόνο ως μέσο βιοποριστικής επιβίωσης, αλλά ως διαδικασία δημιουργικής κοινωνικής ενσωμάτωσης και ανάπτυξης δεξιοτήτων είναι καθοριστικής σημασίας παράγοντας για τα άτομα με αναπηρίες, περιλαμβανομένων και των ατόμων με σπάνια νοσήματα, έχει θέσει στο επίκεντρο της πολιτικής του το κεφάλαιο απασχόληση.
Στόχος μας, λαμβάνοντας υπόψη τις ατομικές ιδιαιτερότητες και τις ιδιαιτερότητες της κάθε ομάδας αναπήρων, είναι να δώσουμε επιλογές και διεξόδους, τόσο στο κεφάλαιο της ένταξης στην απασχόληση όσο και στο κεφάλαιο της κατάρτισης και απόκτησης γνώσεων και δεξιοτήτων. Άτομα με σπάνια νοσήματα δύνανται, εφόσον εντάσσονται στον ορισμό του δικαιούχου, να βελτιώσουν τις συνθήκες απασχόλησης τους, μέσω του Σχεδίου Απασχόλησης με στήριξη, με την παροχή στήριξης από καθοδηγητή εργασίας, του Σχεδίου Επαγγελματικής Κατάρτισης Ατόμων με Αναπηρίες, του Σχεδίου για δημιουργία και λειτουργία μικρών μονάδων για σκοπούς αυτοεργοδότησης ατόμων με αναπηρίες και της εφαρμογής του περί Πρόσληψης Ατόμων με Αναπηρίες στον ευρύτερο δημόσιο τομέα (ειδικές διατάξεις) Νόμου, Ν.146 (Ι)/2009.
Με στόχο, επιπλέον, την πλήρη άσκηση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρίες έχουμε προωθήσει μια σειρά από νέες δράσεις και μέτρα για την αναβάθμιση της κοινωνικής προστασίας με οικονομικές παροχές, επιδόματα φροντίδας και ειδικά σχέδια που να εξασφαλίζουν μια αξιοπρεπή και ανεξάρτητη διαβίωση.
Ενδεικτικά, θα ήθελα να αναφέρω τη διαμόρφωση της πρώτης Εθνικής Στρατηγικής για την Αναπηρία, με δεκαετές πλαίσιο 2018-2028, μέσω της οποίας καθορίζεται το όραμα, οι αξίες και οι στρατηγικές επιδιώξεις, για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρίες. Η στρατηγική, συνοδεύεται και από το Δεύτερο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη τριετία 2018-2020, στο οποίο περιλαμβάνονται 85 συνολικά δράσεις από όλα τα Υπουργεία και τις κρατικές υπηρεσίες. Μία από τις δράσεις αυτές είναι και η πρόσφατη έκδοση στην Κύπρο της «Ευρωπαϊκής Κάρτας Αναπηρίας», η οποία παρέχει στα άτομα με αναπηρίες πλεονεκτήματα και οφέλη στους τομείς του πολιτισμού, του τουρισμού, του αθλητισμού και ψυχαγωγίας σε 8 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος.
Θέσαμε σε λειτουργία τα δύο πρώτα Κέντρα Αξιολόγησης της Αναπηρίας στη Λευκωσία και Λεμεσό και προγραμματίζουμε την επέκτασή τους και στη Λάρνακα, στο πλαίσιο της επέκτασης της εφαρμογής του νέου Συστήματος Αξιολόγησης της Αναπηρίας και Λειτουργικότητας. Το νέο Σύστημα παρέχει επιστημονική αξιολόγηση, τεκμηρίωση και ταξινόμηση της αναπηρίας και της λειτουργικότητας του ατόμου, καθιστώντας την αξιολόγηση πιο σφαιρική και πιο ολοκληρωμένη. Συμβάλλει στην καλύτερη κατανόηση της κατάστασης του κάθε ατόμου ξεχωριστά, μέσω της εξατομικευμένης παρέμβασης που θα επιτρέψει στο μέλλον τον σχεδιασμό ενός όσο το δυνατόν καλύτερου ατομικού πακέτου υποστήριξης. Ενδυναμώνει τη γνώση και την κατανόηση όλων των μορφών αναπηρίας, συμπεριλαμβανομένων και των σπάνιων παθήσεων, και ενισχύει τη διαφάνεια, την αντικειμενικότητα, την επιστημονικότητα και τον επαγγελματισμό, σε ό,τι αφορά στη διαχείρισή τους. Τα αποτελέσματα των αξιολογήσεων θα εφοδιάσουν την Πολιτεία με στοιχεία, τα οποία θα συμβάλουν στη διαμόρφωση πολιτικών, με στόχο την παροχή πιο ολοκληρωμένων καθώς και κοινωνικά δίκαιων υπηρεσιών για τα άτομα με σπάνια νοσήματα.
Πρόσθετα, δημιουργήσαμε στο Υπουργείο μας την Υπηρεσιακή Επιτροπή για τα Σπάνια Νοσήματα. Αποστολή της, στο πλαίσιο της Στρατηγικής για τα Σπάνια Νοσήματα, είναι ο χειρισμός των θεμάτων που αντιμετωπίζουν τα άτομα με σπάνιες παθήσεις, διερευνώντας τα προβλήματα και τις ανησυχίες τους, είτε για υφιστάμενες είτε για νέες υπηρεσίες και πρόνοιες. Αποτελεί, αναμφισβήτητα, μια προστιθέμενη αξία στην προσπάθεια του Κράτους και των ασθενών για την όσο το δυνατό καλύτερη ενημέρωση, συντονισμό και, όπου χρειάζεται, διαμόρφωση των υφιστάμενων υπηρεσιών και δημιουργία νέων υπηρεσιών με ένα στόχο: ποιοτική διαβίωση και καλύτερη κοινωνική ενσωμάτωση.
Αναμφισβήτητα, με την κύρωση από την Κυπριακή Δημοκρατία της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες, έχουμε ήδη ένα ισχυρό και δεσμευτικό χάρτη πορείας. Ένα χάρτη που προβλέπει τα δικαιώματα, αλλά και τα μέτρα για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων σε όλες της πτυχές της ζωής που τα κράτη θα πρέπει να προωθούν στις πολιτικές τους για τα άτομα με αναπηρίες.
Σταθερός προσανατολισμός του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων παραμένει η δημιουργία μιας ανοικτής κοινωνίας, που να ενσωματώνει όλα τα μέλη της, μιας κοινωνίας ανανεωμένης και σύγχρονης, που όλοι οι πολίτες της θα έχουν τις προϋποθέσεις για να απολαμβάνουν ίσα δικαιώματα και ίσες ευκαιρίες για ανάπτυξη και αξιοποίηση των ικανοτήτων και δεξιοτήτων τους.
Κλείνοντας, θα ήθελα ακόμα μία φορά, να εκφράσω τα ειλικρινή μου συγχαρητήρια στην Παγκύπρια Συμμαχία Σπάνιων Παθήσεων για το σημαντικό έργο που επιτελεί, με στόχο και προτεραιότητα τη στήριξη, προστασία και ενσωμάτωση των ατόμων με σπάνια νοσήματα στην κοινωνία.
----------------------------
ΕΑ/ΕΙ
Σημ.: Τον χαιρετισμό εκ μέρους της κας Υπουργού, απηύθηνε η Διευθύντρια του Τμήματος Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες κα Χριστίνα Φλουρέντζου.
Σχετικά Ανακοινωθέντα