Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

11-03-2018 09:21

Χαιρετισμός Υπουργού Παιδείας κ. Κώστα Χαμπιαούρη στο 50ο ετήσιο Παγκύπριο Συνέδριο Στελεχών του Σώματος Κυπρίων Οδηγών με θέμα: «Δύναμη ενάντια στη σεξουαλική παρενόχληση και τον εκφοβισμό», χθες

Με ιδιαίτερη χαρά χαιρετίζω το 50ο ετήσιο Παγκύπριο Συνέδριο Στελεχών του Σώματος Κυπρίων Οδηγών, το οποίο έχει ως στόχο την ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση και την ανάπτυξη ενεργούς στάσης των κοριτσιών και των νεαρών γυναικών στα θέματα της σεξουαλικής παρενόχλησης και του σχολικού εκφοβισμού.

Αναγνωρίζοντας τις σοβαρές, αρνητικές επιπτώσεις που έχει η βία σε χιλιάδες παιδιά, εφήβους και νέους στη χώρα μας, αλλά και στην κοινωνία γενικότερα, η ευαισθητοποίηση και η ενδυνάμωση των παιδιών μας είναι ιδιαίτερα σημαντικά στοιχεία για την αντιμετώπισή της. Η ενασχόλησή σας στο Σώμα Κυπρίων Οδηγών έρχεται να ενισχύσει την προσπάθεια του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού για πρόληψη και αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου.

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού θέτει την αντιμετώπιση της βίας στο σχολείο ως ύψιστη προτεραιότητα και έχει ως πάγια θέση ότι καμία μορφή βίας δεν πρέπει να γίνεται ανεκτή. Κάθε μέλος της σχολικής κοινότητας έχει δικαίωμα να νιώθει ασφάλεια στο σχολείο και να απολαμβάνει τη διαδικασία της μάθησης.

Όραμα του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού είναι να διασφαλίσει, μέσα από την εφαρμογή της Εθνικής Στρατηγικής για την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας στο σχολείο, που υιοθετήθηκε τον Ιανουάριο του 2018 από το Υπουργικό Συμβούλιο, ότι τα σχολεία μας είναι ασφαλή, δημοκρατικά και φιλικά προς το παιδί και ότι αποτελούν χώρους όπου όλα τα παιδιά έχουν ενεργό συμμετοχή, απολαμβάνουν τα δικαιώματά τους, συναποφασίζουν, αποκτούν γνώσεις και δεξιότητες, καλλιεργούν αξίες και στάσεις ζωής, που τους οδηγούν στο να αναπτύξουν το μέγιστο των δυνατοτήτων τους. Κάτι που συνάδει απόλυτα με τους στόχους και τις δράσεις του Σώματος Κυπρίων Οδηγών.

Τα προγράμματα, οι πολιτικές και οι δράσεις του Υπουργείου για την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας, του σχολικού εκφοβισμού και της σεξουαλικής παρενόχλησης έχουν στόχο να καλλιεργήσουν την ενεργό συμμετοχή των παιδιών και των νέων και να τα εφοδιάσουν με εκείνες τις γνώσεις, τις δεξιότητες, τις στάσεις και τις αξίες που απαιτούνται για να είναι σε θέση να παίρνουν υπεύθυνες αποφάσεις, να προστατεύονται από τη σεξουαλική βία και να αναπτύσσουν μεταξύ τους σχέσεις αμοιβαίου σεβασμού.

Κλείνοντας, θα ήθελα να συγχαρώ το Σώμα Κυπρίων Οδηγών για τη διοργάνωση του σημερινού συνεδρίου, καθώς και για τη γενικότερη συμβολή του στη διαπαιδαγώγηση της νεολαίας για τα δικαιώματα των γυναικών και την ισότητα. Για να μπορέσουμε να κερδίσουμε τον αγώνα για την αντιμετώπιση και μείωση της βίας στα σχολεία χρειάζεται να επενδύσουμε στα νεαρά άτομα και να έχουμε εμπιστοσύνη στις ικανότητές τους. Όπως έχει αναφέρει και η συναγωνίστριά σας Μαλάλα Γιουσαφζάι, «είστε εδώ, ανάμεσα στα πολλά κορίτσια για να υψώσετε τη φωνή σας, ούτως ώστε να μπορέσουν να ακουστούν κι εκείνα τα άτομα που δεν έχουν φωνή. Ακόμα και μόνο μία από εσάς μπορεί να αλλάξει τον κόσμο».

Σας ευχαριστώ.

--------------------------

 ΕΙ