12-03-2018 10:40
Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για την επικείμενη επίσκεψη στην Κύπρο του Υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ και για τη Σύνοδο της Βάρνας
Για την επικείμενη επίσκεψη στην Κύπρο του Υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ για τις Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις κ. Wess Mitchell, την Σύνοδο της Βάρνας για την Τουρκία, όπως και για τις έρευνες της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της, αναφέρθηκε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Πρόδρομος Προδρόμου στη ραδιοφωνική εκπομπή «Πρωινό Δρομολόγιο» του Τρίτου Προγράμματος Ραδιοφώνου του ΡΙΚ.
Το πλήρες κείμενο των ερωτωαπαντήσεων ακολουθεί:
«Ερώτηση: Ήταν αναμενόμενη η επίσκεψη από το αμερικάνικο Υπουργείο Εξωτερικών;
Απάντηση: Προγραμματιζόταν κάποια επίσκεψη από το αμερικάνικο Υπουργείο Εξωτερικών και βεβαίως, υπολογίζουμε στο ότι θα ανανεωθούν οι συζητήσεις. Είναι γνωστή η στάση των Ηνωμένων Πολιτειών και είναι γνωστή και η επιθυμία που θα είχε η δική μας πλευρά να παίξουν και κάποιο ρόλο γενικότερα στην προσπάθεια για να επαναρχίσουν και να είναι με προοπτική οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.
Ερώτηση: Η κα Σπέχαρ επέστρεψε; Έχει προγραμματιστεί κάποια επικοινωνία ή συνάντηση;
Μέχρι στιγμής δεν έχει καθοριστεί συνάντηση με την κα Σπέχαρ, αλλά υποθέτω ότι θα πρέπει, μέσα στις επόμενες μέρες, να υπάρξει και πάλι μια συνάντηση, διότι η κα Σπέχαρ είχε διαβεβαιώσει ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειες και βεβαίως, όπως είχαμε πει και την προηγούμενη φορά, είμαστε σε αναμονή. Περιμένουμε την ανταπόκριση της Τ/κ πλευράς, του κ. Ακιντζί, για τον καθορισμό συνάντησης.
Ερώτηση: Αυτό ανεξαρτήτως προκλήσεων στην ΑΟΖ και ανανεώσεων της NAVTEX, δεν το έχουμε διασυνδέσει με μια κοινωνική συνάντηση.
Απάντηση: Είναι ανεξαρτήτως, υπό την έννοια ότι δεν τίθεται κάποια προϋπόθεση. Αλλά δεν είναι ανεξαρτήτως, διότι ένας από τους λόγους που επείγει μια τέτοια συνάντηση είναι όλο αυτό το σκηνικό. Δηλαδή, θα πρέπει να υπάρξουν κάποιες εξηγήσεις, όπως και για τα όσα ακούσαμε τελευταίως από Τ/κ πλευράς, που αποτελούν κάποιες παρεκκλίσεις από τη δεδομένη διαδικασία των διαπραγματεύσεων και θα πρέπει να συζητήσουν οι δύο ηγέτες, να δούμε τι ακριβώς συμβαίνει και τι εννοεί η Τ/κ πλευρά.
Ερώτηση: Ότι δηλαδή, ίσως, πρέπει να γίνει κάποια μια κοινή επιτροπή για τα ενεργειακά;
Απάντηση: Υπάρχουν τέτοιες ιδέες που υποκαθιστούν τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, αλλά και γενικότερα υπάρχει η ιδέα ότι οι παραβιάσεις που κάνει η Τουρκία – κάτι που βεβαίως δεν ισχύει ούτε κατά προσέγγιση – είναι τάχα για τα συμφέροντα των Τ/κ. Τα συμφέροντα των Κυπρίων διασφαλίζονται όχι με την παρεμπόδιση, αλλά με τη συνέχιση των ερευνών και την αξιοποίηση του φυσικού πλούτου. Η Κυπριακή Δημοκρατία ενεργεί εκ μέρους και προς όφελος όλων των Κυπρίων. Το να παρεμποδίζονται αυτές οι εργασίες από μια τρίτη χώρα δεν μπορεί να είναι προς όφελος κανενός Κυπρίου.
Ερώτηση: Σε περίπτωση που θα επαναρχίσουν οι συνομιλίες, απορρίπτεται η σύσταση μίας δικοινοτικής επιτροπής, όπως την έχουν προτείνει οι Τ/κ, στην οποία θα συμμετέχουν εμπειρογνώμονες και θα ενημερώνονται και οι Τ/κ για να έχουν άποψη για τον ενεργειακό σχεδιασμό;
Απάντηση: Εάν oι T/κ ήθελαν να συμμετάσχουν, σε οποιοδήποτε επίπεδο, σε διεργασίες της Κυπριακής Δημοκρατίας, αυτό θα μπορούσε να είχε γίνει από χρόνια, καθώς είναι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Υπενθυμίζω πως σε ένα άλλο καίριο, πολύ πιο μεγάλης σημασίας ζήτημα, ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης είχε προτείνει προς την Τ/κ πλευρά τη σύσταση μιας κοινής ομάδας διαπραγμάτευσης για την ΕΕ. Οι Τ/κ την είχαν αρνηθεί. Επομένως, τώρα, αυτή τη χρονική στιγμή, ενώ οι διαπραγματεύσεις για επίλυση του Κυπριακού έφθασαν σε ένα πολύ προχωρημένο σημείο, το να αλλάζουμε την ατζέντα, να ξεχάσουμε το ότι η Τουρκία πρέπει να πάψει να κηδεμονεύει την Κύπρο, να πάψει να θέλει ρόλο εγγυήτριας – αντί για αυτό, να αρχίσουμε να κάνουμε επιτροπές για το φυσικό αέριο, αυτό το πράγμα θα είναι παρελκυστικό για το Κυπριακό. Δεν καταλαβαίνω να είναι πραγματικά αυτός ο λόγος της όλης ταραχής, το ότι [δηλαδή] δεν συμμετέχουν σε αποφάσεις. Οι αποφάσεις λαμβάνονται από αρχές της χιλιετηρίδας, πριν από το 2008 ακόμα.
Ο καθορισμός της ΑΟΖ ανάμεσα στην Κύπρο και τα γειτονικά κράτη, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, από τότε γινόταν και υπενθυμίζουμε ότι το 2011, η Τ/κ πλευρά δοκίμασε κάνει συμφωνίες με την Τουρκία και αυτές τις συμφωνίες είναι που επικαλείται τώρα η Τουρκία για να κάνει παραβιάσεις. Άρα, λοιπόν, δεν είναι αλήθεια ότι κάποιοι άφησαν τους Τ/κ στην άκρη. Εάν υπήρχαν κάποιες διαθέσεις να συζητηθεί το τι θα γίνει στην Κύπρο, έπρεπε να υπάρξει ενδιαφέρον από τότε. Η Τ/κ πλευρά έδιδε δήθεν δικαιώματα – εντελώς παράνομα και παράτυπα, και χωρίς καμία ισχύ δικαίου – στην τουρκική εταιρεία από το 2011.
Ερώτηση: Τι κάνουμε με την Ευρώπη και την άσκηση πίεσης, με δεδομένο ότι η άτυπη σύνοδος με την ΕΕ φαίνεται ότι θα γίνει. Δεν ισχύει ότι θα αξιολογηθεί η στάση της Τουρκίας, η οποία συνεχίζει να είναι προκλητική, και από αυτό θα εξαρτάτο η Σύνοδος της Βάρνας;
Απάντηση: Βεβαίως ισχύει, δεν έχει αλλάξει κάτι. Αλλά αυτό δεν είναι το μόνο. Αυτό είναι το μόνο ίσως γνωστό και ευκόλως αντιληπτό. Αλλά υπάρχουν και άλλες ενέργειες οι οποίες φέρνουν αποτελέσματα, που περιμένουμε ότι μπορεί να αποδώσουν.
Για τα οδοφράγματα, δεν υπήρξε θέμα. Δεν είναι η Κυπριακή Δημοκρατία που δημιούργησε τα οδοφράγματα, αλλά η κατοχή. Η δική μας στάση, από την αρχή, θα ήταν να μην υπάρχουν καθόλου οδοφράγματα. Αυτά που έχουν διαδοθεί τις τελευταίες ημέρες, δεν έχουν καμία σχέση με την πολιτική ηγεσία, ούτε υπήρξε ποτέ καμία πρόθεση για να κλείσουν οδοφράγματα.
Όποιος έχει αυτή την πρόταση να την πει δημοσίως. Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα και στόχος δεν είναι να υπάρχουν συνέπειες προς τους πολίτες, αλλά προς την Τουρκία. Η Τουρκία ζητά συνεχώς κονδύλια από την ΕΕ, η Τουρκία οφείλει επίσης κονδύλια που έπρεπε να πληρωθούν σε Ε/κ – και πρόσφατα είχαμε αυτή τη συζήτηση – θα πρέπει να πιεστεί και να σταθεί ενώπιον των συνεπειών της.
Οι ενέργειες που γίνονται στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, [εκεί] είναι δεδομένα τα πράγματα: θα πάνε οι αρχηγοί κρατών στο επόμενο τακτικό συμβούλιο ηγετών και εκεί είναι που θα επιβεβαιωθεί ή κάτι άλλο, η συνάντηση με την Τουρκία. Αλλά και αν ακόμη γίνει η συνάντηση ΕΕ – Τουρκίας, και πάλι εκεί, οι όροι θα είναι οι ίδιοι [όπως] και με ποιο ρυθμό θα προχωρήσει η οποιαδήποτε σχέση.
Ο κ. Τουσκ ήταν σαφέστατος: στην Τουρκία απευθυνόταν λέγοντας ότι πρέπει να δώσει δείγματα καλής γειτονίας. Δεν δίνει. Βέβαια, δεν είναι ακριβές αυτό 100% ότι ανανέωσε τη NAVTEX. Έχει εκδώσει μια νέα NOTAΜ, δεν είναι η ίδια. Δεν εμποδίζει τη ναυσιπλοΐα αυτό που προσπαθεί να κάνει αυτές τις μέρες. Είναι η Τουρκία όμως που θα κριθεί και ας περιμένουμε να δούμε.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει καταθέσει τις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας και βεβαίως, εκεί θα γίνει η συζήτηση και θα δούμε με ποιο τρόπο – είτε με κάποιους όρους στη συνέχεια της πορείας της Τουρκίας είτε με κάποια άλλη απόφαση που θα είναι συλλογική απόφαση – συνεχίζουμε.
Επειδή γίνεται όλη αυτή η συζήτηση και προκαλείται ανησυχία, πρέπει να πούμε ξανά ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. ότι το μόνο που πραγματικά συμβαίνει, εκτός από διακηρύξεις και δηλώσεις – ίσως και απειλές που ακούμε από κάποιες πλευρές – είναι το ότι η συγκεκριμένη αδειοδοτημένη εταιρεία προχωρεί κανονικά στις εργασίες της.
(ΝΝ/ΜΛ)
Σχετικά Ανακοινωθέντα
23-12-2024 17:56
Ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών για το Σχέδιο «Αμάλθεια»