Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

08-03-2019 18:42

Χαιρετισμός Διευθύντριας Φυλακών κας Άννας Αριστοτέλους στα εγκαίνια έκθεσης έργων τέχνης κρατουμένων των Κεντρικών Φυλακών

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι εδώ σήμερα για να τελέσω τα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής και άλλων έργων των δημιουργών κρατουμένων μας, μέσα από τα οποία θα διακρίνετε τις αισθητικές τάσεις και τις διαφορετικές εικαστικές εκφάνσεις της μικρής κοινωνίας των Φυλακών.

Δεν θα μπορούσα να αφήσω ασχολίαστο το γεγονός ότι σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, και στην παρούσα έκθεση έργων, από τους 22 δημιουργούς κρατούμενους, οι 13 είναι γυναίκες. Σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο, οι γυναίκες κρατούμενες αποτελούν συνήθως το 7% - 10% του πληθυσμού των Φυλακών όπως συμβαίνει και στη δική μας φυλακή. Και όμως διαχρονικά, η γυναίκα, είναι πάντα παρούσα και τις περισσότερες φορές έχει πρωταγωνιστικό ρόλο, όπως θα δείτε σήμερα.

H έκθεση εντάσσεται στα πλαίσια δράσεων που έχει αναπτύξει η Διεύθυνση του Τμήματος Φυλακών με τη Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση Cyprus Stop Trafficking, με στόχο την ενίσχυση του έργου της οργάνωσης με τις δημιουργίες των καλλιτεχνών κρατουμένων μας, οι οποίοι κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού δράττονται των ευκαιριών που τους προσφέρονται για δημιουργία και καλλιτεχνική έκφραση, ενισχύοντας τη ψυχοσωματική τους διάθεση και καλλιεργώντας, παράλληλα, αξίες και αρχές που προωθούν τον σεβασμό της ανθρώπινης αξίας.

Η επιτυχία εκσυγχρονισμού του σωφρονιστικού μας συστήματος αποτυπώνεται σε αξίες και αρχές όπως η ανιδιοτελής προσφορά και αλληλεγγύη, η μεγαλοψυχία και γενναιοδωρία, στοιχεία τα οποία καλλιεργούνται, αναπτύσσονται και προάγονται στη μικρή κοινωνία των Φυλακών, δημιουργώντας στάσεις ζωής.

Με τη συνεχή ενθάρρυνση και υποστήριξή μας, οι κρατούμενοι καλλιεργούν στοιχεία και δεξιότητες που θα τους χρησιμεύσουν σε ολόκληρη τους τη ζωή και ,παράλληλα, ευαισθητοποιούνται για τα ιδιαίτερα προβλήματα της κοινωνίας, όπως είναι η εμπορία προσώπων. Η σημερινή έκθεση είναι μία από τις πολλές δράσεις του Τμήματός μας, στην οποία σημαντικότερο ρόλο έχουν οι κρατούμενοι δημιουργοί, οι οποίοι με αφιλοκερδή προσφορά διαθέτουν τα έργα τους με γενναιοδωρία και όχι με ό,τι τους περισσεύει, για στήριξη των θυμάτων γυναικών που φιλοξενεί η Οργάνωση STOP TRAFFICKING.

Τα έργα δημιουργήθηκαν στα μαθήματα εικαστικών και εφαρμοσμένων τεχνών, στους κλάδους Γραφικών Τεχνών, Χρυσοχοΐας-Αργυροχοϊας και Ξυλουργικής, Επιπλοποιίας της εσπερινής Τεχνικής Σχολής που φοιτούν οι κρατούμενοι μας, στα πλαίσια της πλήρους μεταρρύθμισης του εκπαιδευτικού συστήματος που έγινε τα τελευταία τέσσερα χρόνια στις Φυλακές. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το εκπαιδευτικό σύστημα των Φυλακών μας, να είναι το ίδιο με το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας, και παράλληλα ψηφίστηκε από τα κράτη μέλη, ως η καλύτερη πρακτική, στο Prison Education Forum του Europris το 2017 στη Ρώμη και το 2018 στη Χάγη.

Η παρούσα έκθεση έργων, αλλά και άλλες ανθρωπιστικές, φιλανθρωπικές και κοινωνικές δράσεις και εκδηλώσεις στις οποίες συμμετέχουν οι κρατούμενοι μας, όπως είναι η Πορεία Χριστοδούλας, οι ροζ φιγούρες, έρανοι για βοήθεια στον πάσχοντα συνάνθρωπο μας, φιλανθρωπικές παραστάσεις, αιμοδοσίες, δότες μυελού των οστών και οργάνων, αυτές, συμβάλλουν στην υγιή, πνευματική και συναισθηματική καλλιέργεια τους η οποία διευκολύνει την ομαλότερη επανένταξή τους στην κοινωνία.

Παράλληλα, μέσα από διάφορα προγράμματα ψυχοκοινωνικών δεξιοτήτων, οι κρατούμενοι προετοιμάζονται για την κοινωνική επανένταξή τους και επιδιώκουν να προσφέρουν, με τον δικό τους τρόπο, σε δράσεις που τους καθιστούν ενεργούς πολίτες που συνεισφέρουν στο κοινωνικό σύνολο, με ανθρωπιά, μεγαλοψυχία και καλοσύνη.

Τελώντας τα εγκαίνια της παρούσας έκθεσης έργων των κρατουμένων μας συγχαίρω θερμά τους κρατούμενούς μας από τους οποίους ορισμένοι έχουν απολυθεί, αλλά άφησαν τα έργα τους για να αξιοποιηθούν σε εκθέσεις για φιλανθρωπικούς σκοπούς, καθώς και τους καθηγητές τους για τη συμβολή τους στην προαγωγή του πολιτισμού στις Φυλακές.

Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα την επίτιμο Πρόεδρο της Οργάνωσης STOP TRAFFICKING κα Ανδρούλλα Χριστοφίδου για την πρόσκληση να τελέσω τα εγκαίνια της έκθεσης έργων των κρατουμένων μας, τα έσοδα της οποίας θα διατεθούν στην οργάνωση, και να της απονέμω αναμνηστική πλακέτα από το Τμήμα μας για το αξιέπαινο της έργο.

------------------------------

(ΜΓ/EI)