Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

14-03-2019 11:37

Χαιρετισμός Υπουργού Υγείας κ. Κωνσταντίνου Ιωάννου στη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του ερευνητικού προγράμματος του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου

Τα μυστικά που κρύβονται στο DNA και η σημασία της αποκωδικοποίησής τους έφερε την ανάπτυξη της τεχνολογίας αλληλούχισης του γενετικού κώδικα. Με τη χρήση της τεχνολογίας Αλληλούχισης Νέας Γενιάς, που είναι ό,τι νεότερο έχει να επιδείξει ο τομέας, οι ερευνητές μας καλούνται να μελετήσουν τον γενετικό κώδικα με σκοπό τη μελέτη ασθενειών, αλλά και την περαιτέρω χρήση του σαν εργαλείο διάγνωσης.

Σκοπός όλων των υπηρεσιών υγείας παγκόσμια είναι να προσφέρεται στον κάθε πολίτη η ορθή θεραπευτική προσέγγιση. Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός, έχει αναγνωριστεί από την διεθνή επιστημονική κοινότητα ότι είναι εξαιρετικής σημασίας να γνωρίζουμε πληροφορίες για τον γενετικό κώδικα του ατόμου, με σκοπό την παροχή εξατομικευμένης και στoχευμένης θεραπείας.

Το Υπουργείο Υγείας, αναγνωρίζοντας τη σημασία του πληθυσμιακού χαρακτηρισμού του γενετικού μας κώδικά, αλλά και τη σημασία της ανίχνευσης του γονιδιακού προφίλ διαφόρων ασθενειών, όπως του καρκίνου και των αυτοάνοσων νοσημάτων, υπέγραψε τον Απρίλιο του 2018 τη Διακήρυξη των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, “Towards access to at least 1 million sequenced genomes in the European Union by 2022”. Σκοπός της Διακήρυξης αυτής είναι η στήριξη του ευρωπαϊκού πλέον στόχου της ανάπτυξης της μεθοδολογίας και των διαδικασιών για την εισαγωγή και τη χρήση γενετικών δεδομένων στην ιατρική πρακτική και την εξέλιξη ιατρικών θεραπευτικών προσεγγίσεων και παρεμβάσεων. Λαμβάνοντας συνεπώς υπόψη τον πλούτο των δεδομένων που θα μας παρέχει το ανθρώπινο γονιδίωμα, συνολικά, αλλά και του καθενός ξεχωριστά, θα φτάσουμε στο στάδιο της παροχής  εξατομικευμένης ιατρικής περίθαλψης.

Η εξατομικευμένη ιατρική δίνει την ελπίδα οι θεραπευτικές προσεγγίσεις που θα γίνονται σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά του γενετικού κώδικά του κάθε ενός από εμάς, θα προσφέρουν την καταλληλότερη πρόληψη, αλλά και θεραπεία για τον καθένα ξεχωριστά. Θεραπευτικές παρεμβάσεις που θα γίνονται με τη χρήση αυτών των γενετικών δεδομένων, δίνουν τη δυνατότητα πρόβλεψης της ανταπόκρισης σε φάρμακα ή και ιατρικά πρωτόκολλα, με σκοπό την επίτευξη ίασης.

Αγαπητοί φίλοι,

Το ερευνητικό έργο του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου δεν αναγνωρίζεται μόνο στα όρια της Κύπρου, αλλά και διεθνώς, γεγονός που μας κάνει ιδιαίτερα περήφανους. Το έργο αυτό δεν θα επιτυγχανόταν χωρίς την επιστημοσύνη και τις γνώσεις των εξαίρετων ερευνητών, τους οποίους οφείλω να συγχαρώ, καθώς έχουν ανοίξει και συνεχίζουν να ανοίγουν τον δρόμο για περαιτέρω ανακαλύψεις, αλλά κυρίως για πιθανές καλύτερες θεραπευτικές προσεγγίσεις στους ασθενείς. Αυτός είναι και ο κύριος στόχος όλων μας.

Κλείνοντας, θα ήταν παράλειψή μου να μην μεταφέρω τις θερμές μου ευχαριστίες προς την RCB Bank για την ευγενική της χορηγία προς το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής και για τη στήριξη του ερευνητικού του προγράμματος. Η δική σας υποστήριξη αποτελεί μεγάλη βοήθεια για ένα ερευνητικό Ινστιτούτο που έχει να επιδείξει μεγάλο και αξιόλογο ερευνητικό έργο, και η επιλογή για χρηματοδότηση του συγκεκριμένου προγράμματος καταδεικνύει ότι η RCB Bank με την πολυετή της πείρα, είναι σε θέση να αναγνωρίζει τα προγράμματα εκείνα που συνεισφέρουν πραγματικά σε ουσιαστικούς τομείς, όπως αυτός της Υγείας.

Εύχομαι σε όλους ευόδωση των στόχων του προγράμματος.

(MKY)