Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

14-03-2018 19:30

Χαιρετισμός Επιτρόπου Εθελοντισμού και ΜΚΟ κ. Γιάννη Γιαννάκη στα 5α Βραβεία Αθλητισμού και Εθελοντισμού 2016 του Δήμου Σωτήρας

Ο εθελοντισμός, η ενεργός πολιτότητα, έχουν αναγνωριστεί ως σημαντικά εργαλεία αντιμετώπισης οικονομικών ή κοινωνικών ανισοτήτων, καταπολέμησης των εξαρτήσεων και της παραβατικότητας, αλλά και με σημαντικό ρόλο στον εκσυγχρονισμό των κρατών. Διεθνείς Οργανισμοί, η Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και όλα τα σύγχρονα κράτη-μέλη έχουν ολοκληρωμένες πολιτικές για τα θέματα του εθελοντισμού και της ενεργούς πολιτότητας. 

Για αυτό τον λόγο η κυπριακή Πολιτεία έχει δώσει την πρέπουσα πολιτική έμφαση στα θέματα εθελοντισμού, ενεργού πολίτη και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, δημιουργώντας για πρώτη φορά το Γραφείο του Επιτρόπου Εθελοντισμού και ΜΚΟ, συμβάλλοντας να έχουμε μια ολοκληρωμένη πολιτική στα θέματα της κοινωνίας των πολιτών, όπως αυτό έχει επιβεβαιωθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο εθελοντισμός αποτελεί μια εκδήλωση κοινωνικής συμπεριφοράς όπου το άτομο χωρίς το κίνητρο της υλικής ανταμοιβής προσφέρει τον ελεύθερο του χρόνο για ένα κοινωφελή σκοπό είτε με δική του πρωτοβουλία είτε στο πλαίσιο μιας ομάδας ή φορέα. Ο εθελοντισμός έρχεται, με άλλα λόγια να αντισταθμίσει την τάση που επικρατεί στις σύγχρονες κοινωνίες, ότι όλα αξιολογούνται σύμφωνα με την χρηματική τους αξία. Ο σύγχρονος εθελοντισμός προχωρά πέρα από τις παραδοσιακές του μορφές όπως τη  φιλανθρωπία, και  εξελίσσεται σε μια πολυτομεακή και πολυεπίπεδη δυναμική ενεργή συμμετοχή των πολιτών.

Από την αρχαία Ελλάδα η ενεργοποίηση των πολιτών στα κοινά, ήταν σημαντικό στοιχείο υγιούς κοινωνίας και δημοκρατίας.

Σημαντικό νέο στοιχείο στο σύγχρονο εθελοντισμό είναι και η  πολιτική διάσταση που απουσίαζε από παλιότερες μορφές εθελοντισμού, δηλαδή ο ρόλος του σε συνάρτηση με το έργο των ΜΚΟ, είναι και να συμβάλει στη χάραξη πολιτικών αλλά και να συνεισφέρει στην βελτίωση υπηρεσιών του κράτους.  Σαφώς ο εθελοντισμός δεν έρχεται να επιλύσει τα πολυσύνθετα προβλήματα των σύγχρονων κοινωνιών. Αποτελεί όμως ένα μοχλό πίεσης προς τις κυβερνήσεις των κρατών ώστε να αλλάξουν πολιτικές σε ζωτικά θέματα. Για τους πολίτες είναι ένας ενεργός τρόπος παρέμβασης στο κοινωνικό γίγνεσθαι που αναπτύσσεται πέρα από κάθε είδους σκοπιμότητες. Σε μια αισιόδοξη προοπτική θα λέγαμε ότι οι ενεργοί και ευαισθητοποιημένοι πολίτες αποτελούν την ελπίδα για σημαντικές αλλαγές γύρω μας.

Ο αθλητισμός επίσης μπορεί να χαρακτηριστεί ως σύστημα αρχών και αξιών που πολλές φορές στηρίζεται σε εθελοντές ή έχει εθελοντική δράση. Επίσης ο αθλητισμός ξεκίνησε από την Αρχαία Ελλάδα και συνδέεται με τον εθελοντισμό. Δεν είναι τυχαίο που ένα μεγάλο κομμάτι του εθελοντισμού έχει σχέση με τον αθλητισμό. Παράλληλα ο αθλητισμός είναι ένας κοινωνικός θεσμός ο οποίος αντικατοπτρίζει την κοινωνία και τον πολιτισμό της. Μπορεί να πάρει διάφορες  μορφές, είτε ως ερασιτεχνικός, είτε ως μαζικός αθλητισμός, είτε ως φυσικές δραστηριότητες, είτε με την μορφή των παιχνιδιών.

Και στις δύο περιπτώσεις, ο εθελοντισμός και ο αθλητισμός, έχουν κοινές αξίες και οράματα. Ανάμεσα σε αυτά είναι η ενεργοποίηση όλων, και κυρίως των νέων, σε θέματα αθλητισμού και εθελοντισμού και η καθιέρωση της άθλησης και της εθελοντικής προσφοράς ως μέρος της καθημερινότητας μας και ως στάση ζωής.

Τελειώνοντας θα ήθελα να συγχαρώ την πρωτοβουλία του Δήμου Σωτήρας για την καθιέρωση των Βραβείων Αθλητισμού και Εθελοντισμού. Είναι σημαντικό να προβάλουμε σωστά πρότυπα και να τιμούμε εκείνους που μας δείχνουν τον δρόμο της ανιδιοτέλειας, της προσφοράς και οι οποίοι με τις πράξεις τους εμπεδώνουν τις αξίες και αρετές που τόσο ανάγκη έχει η κοινωνία μας.

(ΑΧ)