15-03-2018 14:31
Δηλώσεις του Υπουργού Υγείας κ. Κωνσταντίνου Ιωάννου μετά από τη συνάντηση γνωριμίας με την κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας
Συνάντηση γνωριμίας με τα μέλη της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας είχε σήμερα ο Υπουργός Υγείας κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν οι στόχοι και τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν στον τομέα της υγείας.
Ο κ. Ιωάννου ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής ότι, αναλαμβάνοντας το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Υγείας, έθεσε ως στόχο την εφαρμογή εντός των χρονοδιαγραμμάτων του Γενικού Σχεδίου Υγείας (ΓεΣΥ) και κατ’ επέκταση της αυτονόμησης των δημόσιων νοσηλευτηρίων.
Σε δηλώσεις του μετά από το πέρας της συνεδρίας, ο Υπουργός Υγείας ανέφερε πως είχε σήμερα την πρώτη εθιμοτυπική συνάντηση με την Επιτροπή Υγείας της Βουλής, κατά τη διάρκεια της οποίας αναλύθηκαν «οι στόχοι και τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν στον τομέα της υγείας. Δέχτηκα κάποιες ερωτήσεις από τους βουλευτές, οι οποίοι μου εξέφρασαν τις ανησυχίες τους, τις οποίες έλαβα σοβαρά υπόψιν και στόχος μας είναι, ειδικά μετά την ομόφωνη ψήφιση των τριών μεταρρυθμιστικών νομοσχεδίων το 2017 για την εφαρμογή του ΓεΣΥ και την αυτονόμηση των νοσηλευτηρίων, όπως είπα και στους ίδιους ότι ευελπιστώ ότι έχει πλέον αντιληφθεί η πολιτεία το πόσο σοβαρό είναι το θέμα της μεταρρύθμισης στη δημόσια υγεία και ευελπιστώ ότι θα έχουμε την ίδια θετική συνεργασία και στο άμεσο μέλλον».
Στη συνέχεια, κληθείς να πει σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία της αυτονόμησης και εάν βρισκόμαστε εντός των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν τεθεί, ο κ. Ιωάννου διευκρίνισε πως τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί αφορούν στην εφαρμογή του ΓεΣΥ, «που η πρώτη φάση εφαρμογής για την Πρωτοβάθμια είναι 1 Ιουνίου 2019 και η δεύτερη φάση που θα ολοκληρωθεί είναι 1 Ιουνίου 2020». «Ταυτόχρονα», πρόσθεσε, «όμως προχωρά και η αυτονόμηση. Έχει ήδη συγκροτηθεί Διοικητικό Συμβούλιο, αλλά κι εμείς ως Υπουργείο τρέχουμε τις διαδικασίες, προχωρά σε πρώτη φάση η μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια που θα είναι ο πρώτος τομέας της υγείας που θα ενταχθεί στο ΓεΣΥ. Ήδη έγινε η συμπλεγματοποίηση στην Πάχνα, θα προχωρήσουν άλλες. Ήδη λειτουργούν πιλοτικά κάποια Κέντρα Υγείας το απόγευμα. Άρα προχωρούμε με τους σχεδιασμούς ως έχουν. Είναι στενά τα χρονοδιαγράμματα, αλλά ευελπιστώ ότι θα τα καταφέρουμε».
Ακολούθως, απαντώντας σε σχόλιο σχετικά με ανησυχίες που εκφράζονται για κάποια εκ των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) και ερωτηθείς γιατί δεν επιλέγηκαν Κύπριοι για αυτές τις θέσεις, ο Υπουργός Υγείας επεσήμανε πως υπάρχει μια παρανόηση όσον αφορά στο Συμβούλιο. «Εγώ θεωρώ σημαντικό, σε οποιοδήποτε Συμβούλιο, αλλά ειδικά στο συγκεκριμένο διότι μιλούμε για τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση που θα γίνει μετά το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων και αφορά την υγεία, οπότε αφορά όλους μας, θεωρώ ότι το Συμβούλιο αυτό θα έπρεπε -κι έτσι έγινε- να στελεχωθεί με τα πιο ικανά άτομα. Αν δείτε τη σύνθεση του Συμβουλίου και αν ξεκινήσω από τον Πρόεδρο, τον Sir David Nicholson, μιλάμε για έναν άνθρωπο, ο οποίος ήταν ο υπεύθυνος που έτρεξε την αντίστοιχη μεταρρύθμιση στην Αγγλία, έχει εργαστεί σε πάνω από 10 χώρες στο εξωτερικό σαν σύμβουλος και κουβαλά μια τεράστια εμπειρία, που δεν υπήρχε αυτή η εμπειρία σε άτομο από την Κύπρο. Άρα ο στόχος μας εμάς δεν ήταν αν θα είναι ξένος ή Κύπριος. Ο στόχος όταν διορίστηκε το Συμβούλιο ήταν τα προσόντα. Ψάχναμε συγκεκριμένα προσόντα και τα βρήκαμε στα συγκεκριμένα άτομα», δήλωσε.
Αναφερόμενος στην πρώτη συνάντηση που είχε ο ίδιος με τον Sir Nicholson, ο κ. Υπουργός σημείωσε ότι έμεινε ικανοποιημένος από τη συνάντηση. Συμπλήρωσε πως και ο ίδιος ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΚΥπΥ βρίσκεται σε διαδικασία ενημέρωσης. «Η αυτονόμηση από τον αυτόνομο Οργανισμό, τον ΟΚΥπΥ, θα τρέξει με πιο γρήγορους ρυθμούς σαν ΟΚΥπΥ όταν διοριστούν τα πρώτα έμμισθα στελέχη. Εμείς τώρα μιλούμε για άτομα του Διοικητικού Συμβουλίου. Υπάρχει και μια συνεννόηση, τουλάχιστον με τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου, ότι μέχρι να διοριστεί Εκτελεστικός Διευθυντής, θα εκτελεί ο ίδιος χρέη Εκτελεστικού Διευθυντή και το αποδέχθηκε», είπε.
Σε αναφορά στα νομοσχέδια που συζητήθηκαν κατά την προηγούμενη συνεδρία της Επιτροπής Υγείας για τον προϋπολογισμό του ΟΚΥπΥ, ο κ. Υπουργός διευκρίνισε ότι επρόκειτο για τροποποίηση, για την οποία το Υπουργείο Υγείας έδωσε γραπτή απάντηση στη Βουλή. «Απλώς υπήρχε μια κακή διατύπωση του νόμου σε ένα εδάφιο, το οποίο είχε σχέση με το αν θα είχαν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου σχέσεις με άλλες επιχειρήσεις που τυχόν έχουν σχέση και με τα θέματα υγείας. Έλειπε η λέξη ‘τυχόν’ και ήταν ‘σε οποιεσδήποτε επιχειρήσεις’. Αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορείς να ζητάς σε κάποιο να έρθει σε ένα Διοικητικό Συμβούλιο και να σου λέει όλες τις επιχειρήσεις που έχει, τι κάνει και τι συμφέροντα έχει. Το αλλάξαμε και έγινε ‘τυχόν επιχειρήσεις που έχουν σχέση με θέματα υγείας’. Αυτή ήταν η τροποποίηση», εξήγησε.
Σε ερώτηση εάν, και σύμφωνα με τις καταγγελίες που έγιναν από κάποιους βουλευτές, υπάρχει μέλος που έχει σύγκρουση συμφερόντων, ο κ. Ιωάννου δήλωσε χαρακτηριστικά πως δεν υπάρχει απολύτως καμία σύγκρουση συμφερόντων. Σημείωσε δε ότι «είναι καλό όταν γίνονται τέτοιου είδους καταγγελίες, να τεκμηριώνονται και να μην αφήνουμε να αιωρούνται για άτομα υπόνοιες ότι μπορεί να συμβαίνει κάτι το μεμπτό».
Κληθείς να πει πώς θα αντιμετωπιστούν τα διάφορα προβλήματα που παρατηρούνται καθημερινά στα δημόσια νοσηλευτήρια, ο Υπουργός Υγείας ανέφερε πως ήδη γίνονται κάποιες ενέργειες προς τούτο, όπως είναι η αγορά υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα και οι χειρουργικές επεμβάσεις με υπερωριακή απασχόληση στα δημόσια νοσηλευτήρια. «Ενδεικτικά, να σας πω ότι το 2017 έχουν παραπεμφθεί στον ιδιωτικό τομέα 28000 ασθενείς. Έχουμε ξεκινήσει τον θεσμό της υπερωριακής απασχόλησης στα ίδια τα κρατικά νοσηλευτήρια. Ξεκινήσαμε, δηλαδή, οι χειρουργικές επεμβάσεις να γίνονται στα δημόσια νοσηλευτήρια, έχουν γίνει μέχρι στιγμής πέραν των 5000 επεμβάσεων και πρόσφατα έχει ξεκινήσει σε μη χειρουργικές επεμβάσεις. Για παράδειγμα, υπάρχουν Κέντρα Υγείας αυτή τη στιγμή που λειτουργούν και απόγευμα και Σάββατο, διότι με αυτό το σκεπτικό θα λειτουργούν στον αυτόνομο οργανισμό. Αυτά είναι μέτρα που έχουν παρθεί και θα τα συνεχίσουμε, που σκοπό έχουν να μειώσουμε τις λίστες αναμονής, διότι αντιλαμβάνεστε ότι μετά την οικονομική κρίση, ο κόσμος έχει στραφεί στα δημόσια νοσηλευτήρια. Να σας αναφέρω ενδεικτικά ότι οι μισές κλίνες υγείας είναι στα δημόσια νοσηλευτήρια και όμως οι δικαιούχοι είναι το 80% του πληθυσμού. Οπότε υπάρχει μια ανισορροπία, η οποία θα λυθεί με την αυτονόμηση», εξήγησε ο κ. Ιωάννου.
Ερωτηθείς εάν έχουν μειωθεί οι λίστες αναμονής για MRI, ο κ. Υπουργός είπε πως παραπέμπονται ασθενείς στον ιδιωτικό τομέα και έχουν μειωθεί σημαντικά οι λίστες αναμονής. Το μέτρο, ανέφερε, θα συνεχιστεί, με στόχο να παραπεμφθούν περισσότεροι ασθενείς στον ιδιωτικό τομέα για να μειωθεί ακόμη περισσότερο η λίστα αναμονής.
(ΜΚΥ/ΜΛ)
Σχετικά Ανακοινωθέντα