Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

15-03-2018 18:30

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας κ. Κώστα Χαμπιαούρη στην ημερίδα της Επιτροπής της ΚΟΕ «Γυναίκα και Αθλητισμός»

Με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση βρίσκομαι σήμερα μαζί σας για να χαιρετίσω την ημερίδα που διοργανώνει η Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή και συγκεκριμένα η Επιτροπή «Γυναίκα και Αθλητισμός», με θέμα: «Η γυναίκα σε ηγετικό ρόλο στον Αθλητισμό».

Η πορεία των κατακτήσεων της γυναίκας για εξασφάλιση ισότιμης θέσης μέσα στην κοινωνία είναι ανά τους αιώνες ανοδική. Από την απεργία των εργατριών στη Νέα Υόρκη το 1857 για καλύτερες συνθήκες εργασίας μέχρι σήμερα, πολλά έχουν αλλάξει. Ωστόσο, 160 και πλέον χρόνια μετά, τα αιτήματα που αφορούν στην κατοχύρωση και εφαρμογή της ισότητας ανδρών-γυναικών παραμένουν σε πολλές περιπτώσεις παρόμοια,  ενώ οι ευθύνες που καλούνται να σηκώσουν στους ώμους τους οι γυναίκες συνεχίζουν να είναι πολλαπλές και μεγάλες.

Χωρίς να παραβλέπουμε τους διαχρονικούς αγώνες της γυναίκας για καταξίωση και ισότητα, είναι κοινώς παραδεκτό ότι στον αθλητικό χώρο η γυναίκα βρήκε κατανόηση και ευκαιρία να εκφραστεί, να αποδείξει τις δυνάμεις, τις αντοχές και τις ικανότητές της και να καταξιωθεί, αφού ο Ολυμπισμός και γενικά ο Αθλητισμός είναι μια φιλοσοφία παιδείας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Παράδειγμα της ουσιαστικής συμβολής του αθλητισμού στην καταξίωση της γυναίκας αθλήτριας αποτελεί η ίση, σήμερα, συμμετοχή της στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Είναι ωστόσο γεγονός ότι η εικόνα που προκύπτει από την εκπροσώπηση γυναικών σε ηγετικές θέσεις τόσο στον χώρο του αθλητισμού αλλά και ευρύτερα είναι απογοητευτική. Γι’ αυτό και πρέπει η προσπάθεια και ο αγώνας να συνεχιστεί.

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού από την πλευρά του επικροτεί και στηρίζει με κάθε τρόπο πρωτοβουλίες, οι οποίες προωθούν και αναδεικνύουν τον σεβασμό και την ισότητα των δύο φύλων. Άλλωστε μέσα από το εκπαιδευτικό μας σύστημα, δημιουργούμε τις προϋποθέσεις προς αυτή την κατεύθυνση, παρέχοντας ίσες ευκαιρίες μάθησης και εκπαίδευσης.

Καταλήγοντας, επιθυμώ να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια στην κυρία Ανδρούλα Βασιλείου, τόσο για το τιμητικό βραβείο «Γυναίκα και Αθλητισμός» της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής για την Ευρώπη, που της απονέμεται απόψε, όσο και για την πολύχρονη και πολυεπίπεδη προσφορά της στον τόπο μας.

Με την ευκαιρία καλωσορίζω στην Κύπρο την εκλεκτή προσκεκλημένη, Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Επιστήμης της Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Αθηνών κυρία Ξένια Αργειτάκη, που με την ενδιαφέρουσα εισήγησή της θα διαφωτίσει το θέμα της σημερινής ημερίδας. Τέλος, θα ήθελα να συγχαρώ θερμά την Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή, καθώς επίσης την Πρόεδρο και τα Μέλη της Επιτροπής «Γυναίκα και Αθλητισμός», που ανέλαβαν την πρωτοβουλία αυτής της διοργάνωσης και να ευχηθώ κάθε επιτυχία για τη συνέχεια.

 

 

(ΜΑΚ/ΜΓ)