Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

09-01-2020 10:54

Δηλώσεις του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστα Καδή για την υπερχείλιση των φραγμάτων

Ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστας Καδής προέβη σε δηλώσεις για την υπερχείλιση των φραγμάτων σήμερα, 9 Ιανουαρίου 2020 σε δηλώσεις στο «Πρωινό Δρομολόγιο» του Τρίτου Προγράμματος Ραδιοφώνου του ΡΙΚ.

Το πλήρες κείμενο των ερωτωαπαντήσεων έχει ως ακολούθως:

«Ερώτηση: Πήγατε επιτόπου χθες στα φράγματα.

Απάντηση: Κάναμε μια περιοδεία σε φράγματα που έχουν υπερχειλίσει. Πραγματικά, η εικόνα που συναντά κανείς είναι πάρα πολύ όμορφη, δημιουργείται μια ευφορία. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε σε σπατάλες είτε σε μη σωστή ή συνετή διαχείριση των υδάτινων μας πόρων. Το μήνυμα που στέλνουμε εμείς ξεκάθαρα είναι ότι κανένα έργο, καμία δράση ή πολιτική που έχουμε εξαγγείλει ή που έχει περάσει τη χρονιά που μας πέρασε από το Υπουργικό Συμβούλιο δεν αναστέλλεται ούτε επιβραδύνεται ούτε διαφοροποιείται αλλά προχωρούμε στην εφαρμογή τους.

Ερώτηση: Δεν αλλάζει τίποτα στον σχεδιασμό. Γιατί ακούμε κάποιους να λένε ότι είμαστε εξασφαλισμένοι για χρόνια.

Απάντηση: Ακριβώς. Αν θυμηθεί κανείς ότι το 2004 είχαμε μια ανάλογη κατάσταση και το 2008 φέρναμε νερό με τα τάνκερ από το εξωτερικό, αντιλαμβάνεστε ότι θα πρέπει να μάθουμε από τα λάθη που είχαν γίνει στο παρελθόν.

Ερώτηση: Αυτό έλεγε χθες και ο Διευθυντής του Τμήματος Υδάτων. Αν, λέει, δεν βρέξει από φέτος και μετά, το νερό μας φτάνει μόλις για τέσσερα χρόνια.

Απάντηση: Αυτό εξαρτάται και από τη διαχείριση την οποία θα κάνουμε. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη κομβικής σημασίας έργα τα οποία θα βελτιώσουν πολύ το υδατικό ισοζύγιο και δημιουργούνται επιπρόσθετοι πόροι και από μονάδες αφαλάτωσης – υπενθυμίζω ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η μονάδα αφαλάτωσης στην Πάφο, αλλά κυρίως και με την αξιοποίηση του ανακυκλωμένου νερού, προχωρούμε στη δημιουργία των φραγμάτων στην Τερσεφάνου, όπου θα αποθηκεύεται το ανακυκλωμένο νερό. Κάτι αντίστοιχο γίνεται στη Βαθιά Γωνιά στη Λευκωσία για να ικανοποιήσει τις αρδευτικές ανάγκες της Λευκωσίας. Έχουμε τα μεγάλα έργα μεταφοράς από το Βασιλικό στη Λευκωσία και από τη Δεκέλεια προς την ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου, το γνωστό έργο Κοκκινόκρεμμου. Αυτά είναι έργα πολλών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία σε καμία περίπτωση δεν διαφοροποιούνται ως προς τον προγραμματισμό και στην υλοποίησή τους.

Ερώτηση: Πώς μπορούν να επωφεληθούν οι αγρότες μας από την πολυομβρία, ούτως ώστε να μειώσουν και το κόστος παραγωγής, να έχουν πιο φτηνό νερό κτλ;

Απάντηση: Σας ευχαριστώ που μου δίνετε τη δυνατότητα να πω ότι ένα πολύ πρακτικό μέτρο στήριξης των αγροτών, ιδιαίτερα των αγροτών των απομακρυσμένων περιοχών, ήταν μια απόφαση που πήραμε πέρσι στο Υπουργικό Συμβούλιο για μείωση σε κάτω από το ένα τρίτο της τιμής του νερού της υπερχείλισης. Ενώ λοιπόν το πλήρωναν 17 σεντ τον τόνο, πήγαμε στα 5 σεντ τον τόνο. Μπορούν να χρησιμοποιούν, λοιπόν, για όσο καιρό υπερχειλίζουν τα φράγματα, νερό από το συγκεκριμένο δίκτυο σε μια πάρα πολύ χαμηλή τιμή.

Ερώτηση: Το γνωρίζουν αυτό και υπάρχει και πρακτικά ο τρόπος για να γίνεται η αξιοποίηση του νερού.

Απάντηση: Βεβαίως. Να θυμίσω ότι κάθε χρόνο στη βάση των δεδομένων που έχουμε, προχωρούμε σε συμφωνία και με τις αγροτικές οργανώσεις στην παραχώρηση και κατανομή συγκεκριμένων ποσοτήτων νερού με αυτό τον συνετό τρόπο που περίγραψα προηγουμένως. Φέτος, ένας από τους λόγους που υπερχείλισαν τα φράγματα τόσο νωρίς ήταν μεν και οι έντονες βροχοπτώσεις, ήταν όμως και το γεγονός ότι δεν τα αδειάσαμε πέρσι.

Ερώτηση: Σε τηλεφωνική παρέμβασή του ο κ. Ανδρέας Κάρυος, Πρόεδρος της Παγκύπριας Ένωσης Πατατοπαραγωγών, με αγανάκτηση μίλησε για τις ζημιές που έχουν υποστεί οι πατατοπαραγωγοί, τον κίνδυνο που ελλοχεύει για τις κυπριακές πατάτες στην Ελλάδα και άλλες χώρες καθώς και τον τρόπο ασφάλισης των αγροτών.

Απάντηση: Όταν έχουμε τέτοιες καταστροφές, αντιλαμβανόμαστε όλοι πάρα πολύ καλά τα συναισθήματά του. Το πρώτο μου θέλω να πω είναι ότι οι Υπηρεσίες του Υπουργείου και το Τμήμα Γεωργίας είναι στη διάθεση των αγροτών και καλώ τον κ. Κάρυο, αν μας ακούει, να μεταφέρει στους συναδέλφους του να υποβάλουν όλοι αίτηση για εκτίμηση των ζημιών που έχουν υποστεί. Σήμερα επικοινώνησα με το Τμήμα Γεωργίας, σήμερα θα βρίσκονται στην περιοχή οι εκτιμητές για να δουν την κατάσταση και να αρχίσουν να καταγράφουν τις ζημιές. Υπάρχει μια πολύ συγκεκριμένη διαδικασία μέσα από την οποία γίνονται οι εκτιμήσεις. Με τη μεταρρύθμιση που έχουμε περάσει, υπάρχει η δυνατότητα και για ενστάσεις, για ορισμό ανεξάρτητων κριτών. Άρα, εάν κάποιος νιώθει ιδιαίτερα αδικημένος από τις εκτιμήσεις που έχουν γίνει μπορεί να ζητήσει επανεκτίμηση από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες και το Υπουργείο μπορεί να προχωρήσει με μια τέτοια διευθέτηση.

Το άλλο που ήθελα να πω, και το γνωρίζει ο κ. Κάρυος και οι αγρότες όλης της Κύπρου, ότι τα τελευταία δύο χρόνια ήταν περίοδος πολύ έντονων καιρικών συνθηκών που έχουν επηρεάσει τον αγροτικό τομέα. Έχει σχεδόν τριπλασιαστεί η αποζημίωση που δίνεται μέσα από το νέο σύστημα διαχείρισης κινδύνων ακριβώς διότι είναι πάρα πολλές οι ζημιές. Αυτό σημαίνει ότι αφενός έχουμε πάρα πολλή δουλειά μπροστά μας και αφετέρου ότι δεν τσιγκουνευόμαστε. Εκεί όπου υπάρχουν και έχουν καταγραφεί ζημιές, έχουν αποδοθεί, και μάλιστα την τελευταία χρονιά έχει δοθεί ένα ποσό που είναι τριπλάσιο σχεδόν του μέσου όρου που δίνεται τα τελευταία χρόνια.

Ερώτηση: Κάποιοι όμως ακόμα περιμένουν, δεν έχουν πάρει αποζημίωση ακόμα με το νέο σύστημα, και όλα αυτά που λέτε με το να κάνουν ένσταση.

Απάντηση: Είναι κάτι που δεν υπήρχε προηγουμένως. 

Ερώτηση: Δεν υπήρχε προηγουμένως αλλά θέλει οργάνωση, οι γεωργοί μας είναι όλη μέρα μες τις δουλειές τους, θέλουν στήριξη.

Απάντηση: Από την άλλη αντιλαμβάνεστε ότι και οι εκτιμητές είναι άτομα υπεύθυνα που διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα, το χρήμα του Κύπριου φορολογούμενου και δεν μπορούν να κάνουν εκτιμήσεις που να μην είναι τεκμηριωμένες».

(ΜΠ/ΜΓ/ΕΙ)