06-07-2023 14:37
Ο Υπουργός Εσωτερικών συναντήθηκε με την Εκτελεστική Διευθύντρια του EUAA και Αν. ΓΔ Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ και επισκέφθηκε το Κέντρο Φιλοξενίας στην Κοφίνου
Η βελτίωση των υποδομών υποδοχής και φιλοξενίας παραμένει κορυφαία προτεραιότητα της μεταναστευτικής πολιτικής της Κυβέρνησης για την καλύτερη διαχείριση της μετανάστευσης, είπε ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου και τόνισε πως η αλληλεγγύη που επιδεικνύουν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι οργανισμοί της ΕΕ είναι πραγματικά πολύτιμη. Η Εκτελεστική Διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για το Άσυλο (ΕUAA), κα Nina Gregory, και η κα Beate Gminder, Αν. Γενική Διευθύντρια της Γενικής Διεύθυνσης Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις δηλώσεις τους εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη συνεργασία με τις κυπριακές αρχές στους τομείς ασύλου και μετανάστευσης, ενώ έκαναν λόγο για πρόοδο στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών.
Ο Υπουργός Εσωτερικών μαζί με την Εκτελεστική Διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για το Άσυλο (ΕUAA), καθώς και την Αν. Γενική Διευθύντρια της Γενικής Διεύθυνσης Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επισκέφθηκαν σήμερα το Κέντρο Φιλοξενίας Αιτητών Διεθνούς Προστασίας στην Κοφίνου.
Ο Υπουργός στις δηλώσεις του μετά το πέρας της επίσκεψης, είπε ότι το Κέντρο «έχει πρόσφατα αναβαθμιστεί και επεκταθεί, χάρη στην πολύτιμη υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για το Άσυλο (EUAA)».
Η επίσκεψη μαζί με τις δυο αξιωματούχους «σηματοδοτεί την ολοκλήρωση των εργασιών κατασκευής του Κέντρου και την έναρξη της λειτουργικής του φάσης, η οποία προγραμματίζεται να εκκινήσει σε περίπου δύο εβδομάδες, οπότε και θα αρχίσει να φιλοξενεί διαμένοντες», ανέφερε.
Ο Υπουργός εξήρε τη σημαντική στήριξη που παρείχε ο ΕUAA για την αναβάθμιση και επέκταση του Κέντρου «με την προμήθεια προκατασκευασμένων κατοικιών και γραφειακών μονάδων για να καλύψει τις αυξανόμενες ανάγκες του Κέντρου», κατά τη διάρκεια μιας περιόδου, που όπως τόνισε, υπάρχουν συνεχείς μεταναστευτικές ροές προς την Κύπρο, που επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό την ικανότητα υποδοχής.
Ενημέρωσε ότι η ανάπτυξη αυτού του Κέντρου θα προχωρήσει σύντομα σε άλλη φάση, κατά την οποία η χωρητικότητά του Κέντρου θα αυξηθεί σημαντικά, επιτρέποντας τη φιλοξενία περίπου 700 διαμενόντων. «Η δεύτερη φάση αναμένεται να ολοκληρωθεί γύρω στο πρώτο εξάμηνο του 2024», πρόσθεσε.
Ο Υπουργός έκανε λόγο για ουσιαστική και συνεχή βοήθεια «που παρέχει o EUAA στις κυπριακές αρχές, σε διάφορες πτυχές της διαδικασίας ασύλου και υποδοχής, συμπεριλαμβανομένου του ανθρώπινου δυναμικού, της εμπειρογνωμοσύνης, της κατάρτισης, της τεχνικής υποστήριξης και του εξοπλισμού», η οποία, όπως είπε «εκτιμάται ιδιαίτερα».
«Αναμφίβολα, o EUAA υπήρξε ένας από τους πιο πολύτιμους εταίρους μας στις προσπάθειές μας να διαχειριστούμε αποτελεσματικά τις αυξημένες και δυσανάλογα μεγάλες μεταναστευτικές ροές προς το νησί τα τελευταία χρόνια», δήλωσε ο κ. Ιωάννου.
«Εν αναμονή της τελικής συμφωνίας για το Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου της ΕΕ και με την άνιση κατανομή των αιτούντων άσυλο στα κράτη μέλη της ΕΕ, ο EUAA είναι αντιμέτωπος με την πρόκληση για καθιέρωση μιας ομοιομορφίας στις διαδικασίες ασύλου και υποδοχής μεταξύ των κρατών μελών με διαφορετικές εθνικές πολιτικές, πρακτικές και μηχανισμούς ασύλου», πρόσθεσε.
«Η αύξηση των προτύπων ποιότητας και εναρμόνισης μπορεί να οδηγήσει μόνο στην ενίσχυση της συνολικής εμπιστοσύνης στις διαδικασίες ασύλου της ΕΕ και να συμβάλει στην εγκαθίδρυση του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου», είπε ο Υπουργός αναφερόμενος στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό.
Ο κ. Ιωάννου σημείωσε ότι «η βελτίωση των υποδομών υποδοχής και φιλοξενίας παραμένει κορυφαία προτεραιότητα της μεταναστευτικής πολιτικής της σημερινής Κυβέρνησης».
Σύμφωνα με τον Υπουργό «εκτός από την ενίσχυση του Κέντρου Φιλοξενίας στην Κοφίνου, έχουμε και άλλα σημαντικά έργα σε εξέλιξη. Αυτά περιλαμβάνουν την κατασκευή ενός Κέντρου Φιλοξενίας για αιτούντες διεθνή προστασία, χωρητικότητας 1.000 ατόμων, και ενός Προαναχωρησιακού Κέντρου στις Λίμνες, με χωρητικότητα περίπου 800 ατόμων». «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στηρίζει οικονομικά τα έργα αυτά με συνεισφορά ύψους 67,6 εκ. ευρώ», πρόσθεσε.
Ταυτόχρονα, είπε, είναι και το Κέντρο Πρώτης Υποδοχής «Πουρνάρα» στην Κοκκινοτριμιθιά το οποίο, αναβαθμίζεται επίσης, «με απευθείας χρηματοδότηση από την Επιτροπή προς τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ) της Ελλάδας».
«Τα εν εξελίξει αυτά έργα έχουν μεγάλη σημασία, καθώς αποσκοπούν, αφενός, στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των διαμενόντων και στην ενίσχυση της διαχείρισης και της αποτελεσματικότητας των διαδικασιών ασύλου και, αφετέρου, στη διευκόλυνση της επιστροφής των μεταναστών, των οποίων οι αιτήσεις ασύλου έχουν απορριφθεί. Αποτελούν σημαντικά ορόσημα στις προσπάθειές μας να ενισχύσουμε την ικανότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας να διαχειρίζεται αποτελεσματικά τις μεταναστευτικές ροές», υπογράμμισε ο κ. Ιωάννου.
Κλείνοντας, ευχαρίστησε τον EUAA και το Γραφείο του στην Κύπρο, για τη συνεχή υποστήριξη προς την Κύπρο. Σημείωσε ότι η συνολική υποστήριξη του Οργανισμού σε προσωπικό στην Κύπρο ανέρχεται τα 280 περίπου άτομα.
Ευχαριστίες απηύθυνε, με ευκαιρία της παρουσίας της κ. Beate Gminder, και προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την αμέριστη, όπως δήλωσε, υποστήριξή της. «Η αλληλεγγύη που επιδεικνύουν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι οργανισμοί της ΕΕ είναι πραγματικά πολύτιμη και εκτιμάται βαθύτατα», κατέληξε ο Υπουργός.
[Για ολόκληρη τη δήλωση του Υπουργού βλ. εδώ]
Από πλευράς της η Εκτελεστική Διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για το Άσυλο, στην παρέμβασή της, εξέφρασε την ικανοποίηση για τη σπουδαία, όπως χαρακτήρισε, συνεργασία του Οργανισμού με τις κυπριακές αρχές. Σημείωσε πως τα σημερινά εγκαίνια είναι ένα παράδειγμα για το πώς συνεργάζονται οι πραγματικοί εταίροι και «για το πώς οι προσπάθειες που καταβάλλουμε για τους αιτητές και δικαιούχους διεθνούς προστασίας μπορούν να αποδώσουν καρπούς».
Εξέφρασε την ικανοποίηση της για την επίσκεψη της στο Κέντρο, για το οποίο ως Οργανισμός παρείχε με συνεισφορά 74 οικιστικών μονάδων φιλοξενίας, πρόσθετη χωρητικότητα για περίπου 150 αιτητές ασύλου, σε καταλύματα ευρωπαϊκών προτύπων.
Σημείωσε ότι ο EUAA προσπαθεί να παρέχει υποστήριξη και στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ προκειμένου να υπάρχει το ίδιο επίπεδο συνθηκών υποδοχής, όπως επίσης και το ίδιο επίπεδο στις διαδικασείς ασύλου, μέσα στο πλαίσιο ενός Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου.
Αφού ενημέρωσε ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για το Άσυλο βρίσκεται στην Κύπρο από το 2014, και σήμερα στελεχώνεται με 280 άτομα προσωπικό, ανάφερε ότι έχει δεσμεύσει για φέτος περίπου 16 εκ. ευρώ. Στόχος είναι η παροχή στήριξης για την ανάπτυξη των ικανοτήτων του κυπριακού συστήματος ασύλου, είπε.
Πρόσθεσε ότι ο EUAA θα συνεισφέρει επίσης και στον εθελοντικό μηχανισμό μετεγκατάστασης, ενώ αναφερθείσα στους ασυνόδευτους ανήλικους, είπε ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή, κάτι που η Κύπρος θα συνεχίσει να καταβάλλει προσπάθειες, τόσο διοικητικά όσο και στον τομεα της στέγασης.
Μιλώντας η κα Gregori για τις διαπραγματεύσεις για το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, είπε ότι βρίσκεται σε σημαντική καμπή των εξελίξεων. Τα κράτη μέλη συμφώνησαν και έκαναν μια κοινή προσέγγιση στα πιο σημαντικά θέματα, όπως η αλληλεγγύη και η ευθύνη, είπε. Σημείωσε πως πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της διαμόρφωσης του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου και κατέληξε λέγοντας ότι «ο Οργανισμός μας είναι εκεί για να υποστηρίξει αυτές τις προσπάθειες».
Η Αν. Γενική Διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κα Gminder στις δικές της δηλώσεις, συνεχάρη για το ανακαινισμένο Κέντρο Φιλοξενίας, το οποίο, όπως είπε, δεν μοιάζει καθόλου με το Κέντρο που επισκέφθηκε πριν από δυο χρόνια.
Ανάφερε ότι η διαχείριση της μετανάστευσης ξεκινά από τις χώρες από τις οποίες φεύγουν οι άνθρωποι, μέσα από παροχή βοήθειας αλλά και ενημέρωση των μεταναστών για τους κινδύνους που εγκυμονεί η λαθρομετανάστευση, η οποία «συχνά δεν οδηγεί στην ονειρεμένη ζωή που σκόπευαν να ζήσουν». Εξήγησε ότι «υπάρχουν άνθρωποι που πράγματι χρειάζονται διεθνή προστασία, αλλά φυσικά και άνθρωποι που δεν την έχουν ανάγκη και πρέπει να επιστρέψουν».
Υπογράμμισε την τεράστια προσπάθεια που έχει καταβάλλει η Κύπρος σε αυτό το θέμα τα τελευταία χρόνια. Ο Υπουργός Εσωτερικών προωθεί την αύξηση των χώρων υποδοχής, όπως είναι η αναβάθμιση του Κέντρου αυτού στην Κοφίνου, είπε, σημειώνοντας ότι η στέγαση είναι ένα κρίσιμο ζήτημα σε όλη την Ευρώπη και στην Κύπρο για τα άτομα που βρίσκονται στη διαδικασία ασύλου.
Αναφέρθηκε και στη συνεργασία της Κύπρου με τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες, όπως είναι ο Frontex, για τη βελτίωση των επιστροφών των μεταναστών στις χώρες καταγωγής. Σημείωσε ότι πολλά άτομα που δεν έχουν δικαίωμα παραμονής επιστρέφουν στην χώρα τους εθελοντικά, επειδή συνειδητοποιούν ότι έχουν πέσει θύματα των αφηγήσεων των διακινητών.
Καταλήγοντας, αναφερθείσα νέο Σύμφωνο Ασύλου και Μετανάστευσης, είπε ότι αναπτύσσεται ένα νέο μεταναστευτικό σύστημα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι την επόμενη βδομάδα θα υπάρχουν εξελίξεις. Η Κύπρος, ανάφερε η Αν. Γενική Διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ήταν ένας βασικός εταίρος στη διαδικασία αυτή και την ευχαρίστησε για την εποικοδομητική της συνεργασία.
Εξάλλου, ο Υπουργός Εσωτερικών συναντήθηκε προηγουμένως, το πρωί της Πέμπτης, με την Εκτελεστική Διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασύλου (ΕUAA), καθώς και την Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια της Γενικής Διεύθυνσης Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο Υπουργείο Εσωτερικών. Στη συνάντηση, στην οποία παρέστησαν και υπηρεσιακοί, ο Υπουργός ενημέρωσε σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση σε ό,τι αφορά στο μεταναστευτικό. Συζητήθηκαν, επιπλέον, θέματα όπως η χρηματοδότηση έργων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ενίσχυση της συνεργασίας, καθώς και η ανασκόπηση του Επιχειρησιακού Πλάνου που υπογράφηκε μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για το Άσυλο.
Στη συνάντηση με τις δυο ευρωπαίες αξιωματούχους, ο Υπουργός ανάφερε πως οι σημερινοί αριθμοί δείχνουν κάποια θετική εξέλιξη και σημάδι ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής έχουν αποτελέσματα, χωρίς όμως να υπάρχει, όπως τόνισε, εφησυχασμός με τις ροές να εξακολουθούν να είναι αυξημένες. Αναφέρθηκε ακολούθως στο Σχέδιο Δράσης για την Ανατολική Μεσόγειο, τονίζοντας ότι αναμένει η Κύπρος με μεγάλη ανυπομονησία το περιεχόμενό του και τα μέτρα που πρόκειται να ληφθούν, με στόχο την αντιμετώπιση, κυρίως, των παράτυπων ροών από την πράσινη γραμμή.
Οι δυο Ευρωπαίες αξιωματούχοι εξήραν, τέλος, την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην Κύπρο το τελευταίο διάστημα τόσο στις διαδικασίες ασύλου και υποδοχής, όσο και στον τομέα των επιστροφών.
(EΦυς)
Σχετικά Ανακοινωθέντα