Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

13-05-2024 12:54

Νέο κύκλο περιφερειακών συσκέψεων με τις Κοινότητες παγκύπρια πραγματοποιεί ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου

Δεύτερο κύκλο περιφερειακών συναντήσεων με τις Κοινότητες όλων των Επαρχιών εγκαινίασε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου, σε συνέχεια των συναντήσεων που είχε το περασμένο φθινόπωρο. Ο κ. Ιωάννου είχε σήμερα συναντήσεις με τις Κοινότητες της Επαρχίας Πάφου και τις επόμενες μέρες θα πραγματοποιήσει συσκέψεις με τις Τοπικές Αρχές των άλλων Επαρχιών.

Μετά την καταγραφή των προβλημάτων και των αναγκών των Κοινοτήτων το περασμένο φθινόπωρο, σκοπός του νέου κύκλου επαφών είναι η αξιολόγηση της προόδου επίλυσης των ζητημάτων που απασχολούσαν τις τοπικές κοινωνίες. Παράλληλα, στις συσκέψεις θα εξεταστεί η πορεία προετοιμασίας των Κοινοτήτων ενόψει της εφαρμογής της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Μιλώντας προσερχόμενος στο Κοινοτικό Συμβούλιο Μεσόγης, ο κ. Ιωάννου ανέφερε ότι βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για την έναρξη του μεγαλεπήβολου εγχειρήματος της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Όπως εξήγησε ο κ. Υπουργός, από την 1η Ιουλίου, τα 30 Συμπλέγματα Παροχής Υπηρεσιών θα θέσουν σε νέα βάση τον τρόπο λειτουργίας των Κοινοτήτων, με αναβαθμισμένες υπηρεσίες προς τους πολίτες. Η σωστή στελέχωση των Συμπλεγμάτων, με εξειδικευμένο προσωπικό, θα διευκολύνει τα Κοινοτικά Συμβούλια στην αποτελεσματική υλοποίηση του έργου τους και θα εξορθολογήσει τις διαδικασίες που ακολουθούνται.

Σε αυτό το πλαίσιο, συνέχισε ο Υπουργός Εσωτερικών, «έχει αποφασιστεί πρόσφατα όπως παραχωρηθεί επιπλέον κρατική χορηγία προς τα Συμπλέγματα ύψους €3 εκ. για κάλυψη του μισθολογικού κόστους που θα προκύψει από το επιστημονικό προσωπικό που θα προσληφθεί στα 30 Συμπλέγματα Παροχής Υπηρεσιών».

Πρόσθεσε πως έχουν γίνει πρότυπα Προϋπολογισμών και εναπόκειται πλέον και στους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης και στους Δήμους για να ανατρέξουν στους Προϋπολογισμούς τους και να κάνουν εξοικονομήσεις και οικονομίες κλίμακος εκεί και όπου χρειάζεται, ούτως ώστε να μην προκύψουν επιπλέον κόστη. «Στόχος της μεταρρύθμισης, όπως το έχουμε πει πολλές φορές, είναι μέσω της ενοποίησης να προκύψουν οικονομίες κλίμακας. Μπορεί το κόστος να είναι το ίδιο, αλλά οι υπηρεσίες να είναι καλύτερες και πιο ποιοτικές. Πρέπει αυτές οι οικονομίες κλίμακας να δημιουργηθούν και στην πράξη», είπε ο Υπουργός Εσωτερικών.

Κληθείς να πει πώς προχωρά η διαδικασία για τις Εκλογές της 9ης Μαΐου και ερωτηθείς εάν έγιναν διευθετήσεις, δεδομένου ότι θα είναι πολλά τα ψηφοδέλτια και οι ψηφοφόροι θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, ο κ. Ιωάννου είπε χαρακτηριστικά ότι η μέρα των Εκλογών «θα είναι σίγουρα μια πρόκληση για το Υπουργείο Εσωτερικών, διότι πρώτη φορά γίνονται σε τέτοια έκταση, δύο διαφορετικές εκλογές σε μια μέρα, με τη μια εκ των δύο να αφορά την Τοπική Αυτοδιοίκηση με νέες θέσεις. Δουλεύουμε εντατικά στο Υπουργείο Εσωτερικών και είμαι βέβαιος ότι δεν θα υπάρξουν οποιαδήποτε προβλήματα την Κυριακή των Εκλογών». Συμπλήρωσε πως οι διεργασίες συνεχίζονται κανονικά, γίνεται η στελέχωση για την ημέρα της εκλογικής αναμέτρησης και προχωρά η ενημέρωση του κοινού. «Αντιλαμβάνεστε πως όσες ασκήσεις επί χάρτου κι αν γίνουν, δεν είναι το ίδιο πράγμα με το τι θα γίνει την ημέρα των Εκλογών. Έχω εμπιστοσύνη στα στελέχη του Υπουργείου Εσωτερικών και είμαι βέβαιος ότι την ημέρα εκείνη δεν θα υπάρξουν οποιαδήποτε προβλήματα. Είναι πρόκληση και ό,τι κι αν προκύψει θα το αντιμετωπίσουμε», υπογράμμισε, τέλος, ο Υπουργός Εσωτερικών.

(ΜΚυ)