Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

08-10-2024 17:20

Χαιρετισμός της Υφυπουργού παρά τω Προέδρω κας Ειρήνης Πική στην εναρκτήρια συνεδρία για το έργο με τίτλο «Formal Establishment of the Secretariat for the Coordination and Support of the Government Programme and structural review of the Cyprus Presidency»

Με μεγάλη μου χαρά σας καλωσορίζω σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο για την εναρκτήρια συνάντηση του έργου τεχνικής υποστήριξης αναφορικά με τη θεσμοθέτηση της Γραμματείας Συντονισμού και Υποστήριξης του Κυβερνητικού Προγράμματος και την οργανωτική ανασκόπηση της Κυπριακής Προεδρίας. 

Θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τη Γενική Διευθύντρια Rózsa, τη φίλη μου Judith, για την παρουσία της εδώ σήμερα, γεγονός που υποδηλώνει την πολύ μεγάλη σημασία που από κοινού αποδίδουμε σε αυτό το έργο. Ένα έργο που στοχεύει στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητας ως προς τη χάραξη και την εφαρμογή πολιτικών που σχετίζονται όχι μόνο με την Προεδρία, αλλά και με την Κυβέρνηση στο σύνολό της. 

Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω ιδιαιτέρως όλους τους συνεργάτες μας από τη DG REFORM για την υποστήριξή τους σε όλη τη διαδικασία –από την έναρξη έως την έγκριση– του έργου. Οι γνώσεις και η συνεισφορά σας είναι ανεκτίμητες. 

Ένα θερμό καλωσόρισμα επίσης στην ομάδα της McKinsey & Co, η οποία έχει αναλάβει την πραγμάτωση του έργου αυτού μετά την επιτυχημένη υποβολή της δικής της πρότασης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε στενά μαζί σας. 

Και φυσικά καλωσορίζω θερμά τους εταίρους μας από τα Υπουργεία και τα Υφυπουργεία, τους ανεκτίμητους συνεργάτες μας αυτούς τους 19 μήνες στον συντονισμό του Κυβερνητικού Προγράμματος. 

Η Kυβέρνησή μας ανέλαβε καθήκοντα τον Μάρτιο του 2023 και μία από τις θεμελιώδεις προτεραιότητες μας είναι ο εκσυγχρονισμός του Κράτους. Στο πλαίσιο υτό περιλαμβάνεται η ενίσχυση της αποτελεσματικότητας, της λογοδοσίας και της διαφάνειας της Κυβέρνησης, μέσω του εκσυγχρονισμού της δημόσιας διοίκησης. 

Βασική πρωτοβουλία προς αυτή την κατεύθυνση ήταν η δημιουργία της Γραμματείας Συντονισμού και Υποστήριξης του Κυβερνητικού Προγράμματος υπό την πολιτική μου εποπτεία τον Σεπτέμβριο του 2023. Στόχος μας ήταν να δημιουργήσουμε μια επιχειρησιακή δομή στην κεντρική κυβέρνηση για την τεχνοκρατική υποστήριξη της χάραξης πολιτικής, τη διασφάλιση αποτελεσματικής ιεράρχησης των πολιτικών και τον συντονισμό των διαδικασιών για τη διασφάλιση της έγκαιρης εφαρμογής τους. 

Οι βασικές λειτουργίες της Γραμματείας Συντονισμού του Κυβερνητικού Προγράμματος περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων:

  • τη διασφάλιση της συνεκτικότητας του Προγράμματος Διακυβέρνησης,
  • τη διασφάλιση ότι οι κυβερνητικές προτεραιότητες αντικατοπτρίζονται στις προτεραιότητες και τα σχέδια δράσης των Υπουργείων και Υφυπουργείων,
  • την υποστήριξη της αποτελεσματικής υλοποίησης των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης,
  • την παροχή υποστήριξης για την υπέρβαση εμποδίων ή σημείων συμφόρησης που μπορεί να προκύψουν κατά την υλοποίηση του προγράμματος διακυβέρνησης. 

Αυτές οι λειτουργίες δεν θα ήταν εφικτές χωρίς το ανεκτίμητο δίκτυο σημείων επαφής στα Υπουργεία, τα περισσότερα από τα οποία βλέπω εδώ σήμερα. 

Μέσα στον πρώτο χρόνο λειτουργίας της, διαπιστώσαμε από πρώτο χέρι τη σημαντική προστιθέμενη αξία που προσφέρει η Γραμματεία και το δίκτυο συνεργασιών της. 

Έχει συντονίσει και υποστηρίξει σημαντικό αριθμό εργασιών, όπως:

  • την κατάρτιση σχεδίων δράσης για όλα τα Υπουργεία και Υφυπουργεία, ετήσιων και 5ετών,
  • τον καθορισμό των εμβληματικών προτεραιοτήτων για κάθε Υπουργείο/Υφυπουργείο,
  • την υλοποίηση συγκεκριμένων οριζόντιων πολιτικών και έργων υψηλής προτεραιότητας για την Κυβέρνηση,
  • τη δημιουργία επίσημης ιστοσελίδας (diakivernisi.gov.cy), όπου οι πολίτες έχουν άμεση και κεντρική πρόσβαση σε πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο σχετικά με την υλοποίηση του Κυβερνητικού Προγράμματος. Μέσω αυτής της ιστοσελίδας στοχεύουμε στην ενίσχυση της διαφάνειας και της λογοδοσίας, καθώς και στην προώθηση της συμμετοχικής δημοκρατίας και στη δημιουργία σχέσης εμπιστοσύνης με τους πολίτες της Κύπρου. 

Σήμερα προχωράμε στο επόμενο επίπεδο. Ο στόχος μας μέσω αυτού του έργου τεχνικής υποστήριξης είναι διπλός. 

Πρώτον, η θέσπιση της Γραμματείας με στόχο τη διασφάλιση της συνέχειας του έργου της και σε μελλοντικές Κυβερνήσεις. Αυτό το βήμα είναι κρίσιμο για τη θεσμοθέτηση του ρόλου της ως κεντρικού συντονιστικού φορέα, παρόμοιο με αυτόν που υπάρχει στα περισσότερα σύγχρονα κράτη και στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ). Για να το πετύχουμε αυτό, θα υιοθετήσουμε το καταλληλότερο μοντέλο διακυβέρνησης, αντλώντας από τις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές, προσαρμοσμένες στην κυπριακή πραγματικότητα, για να διασφαλίσουμε την αποτελεσματικότητα και τη βιωσιμότητά της. Ταυτόχρονα, θα επικεντρωθούμε στην ανάπτυξη των ικανοτήτων του οργανισμού μέσα από ολοκληρωμένα προγράμματα κατάρτισης και εφαρμογής προηγμένων εργαλείων, διασφαλίζοντας ότι η Γραμματεία είναι εξοπλισμένη με τις δεξιότητες και τους πόρους που απαιτούνται μελλοντικά για την υποστήριξη και την ενίσχυση των κυβερνητικών λειτουργιών. 

Δεύτερον, η διεξαγωγή ολοκληρωμένης οργανωτικής ανασκόπησης της Προεδρίας. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το πλαίσιο λειτουργίας της Προεδρίας δεν έχει αναθεωρηθεί εις βάθος από την ίδρυση της Δημοκρατίας. Δεδομένου των συνεχών αλλαγών και αναγκών και της αυξανόμενης πολυπλοκότητας της διακυβέρνησης, είναι ζωτικής σημασίας να εκσυγχρονιστεί το επιχειρησιακό μοντέλο της Προεδρίας, έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι μπορεί να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στις ευθύνες της και να εκπληρώσει με τον πιο ιδανικό τρόπο τα καθήκοντά της. Με την υποστήριξη του έργου της τεχνικής βοήθειας θα προχωρήσουμε στις απαραίτητες προσαρμογές, βασιζόμενοι στις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές, έτσι ώστε να διασφαλίσουμε ότι η Προεδρία είναι εξοπλισμένη, για να ανταποκριθεί στις τρέχουσες και μελλοντικές προκλήσεις που έχει να διαχειριστεί με αποτελεσματικότητα και ευελιξία. 

Οραματιζόμαστε ότι αυτό το έργο θα συμβάλει σε θεσμικές, διοικητικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για τη διατήρηση της ανάπτυξης προς ένα σύγχρονο κράτος και δεν μπορώ να τονίσω αρκετά πόσο σημαντικό είναι αυτό για τη διοίκηση, με αλυσιδωτές επιπτώσεις στην οικονομία και την κοινωνία. 

Τα τελευταία χρόνια η εμπιστοσύνη στις κυβερνήσεις παγκοσμίως μειώνεται, λόγω παραγόντων όπως η οικονομική αστάθεια, η παγκόσμια αβεβαιότητα και η αποτυχία των κυβερνήσεων να αντιμετωπίσουν μεγάλες προκλήσεις όπως η κλιματική αλλαγή, η ανισότητα και οι κρίσεις στη δημόσια υγεία. Αυτή η έλλειψη εμπιστοσύνης αποτελεί σημαντική απειλή για την κοινωνική συνοχή και σταθερότητα, καθιστώντας την αποκατάστασή της ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία κάθε δημοκρατικής κοινωνίας. 

Ένα θεμελιώδες βήμα προς την ανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης είναι η προώθηση της διαφανούς, ειλικρινούς και αποτελεσματικής επικοινωνίας μεταξύ της κυβέρνησης και του κοινού. Η διαφάνεια στη χάραξη πολιτικής, η αναγνώριση των λαθών του παρελθόντος και η διαδραστικότητα με τους πολίτες είναι το κλειδί για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μιας δημοκρατικής διακυβέρνησης. 

Ενώ η Κυβέρνησή μας έχει ήδη εφαρμόσει διάφορες πρωτοβουλίες με στόχο τη βελτίωση στην επικοινωνία, παραμένουμε προσηλωμένοι στην εξερεύνηση νέων και καλύτερων τρόπων για την ενίσχυση του διαλόγου και την ενίσχυση του δεσμού εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτών και κράτους. 

Κυρίες και κύριοι, 

Ολοκληρώνοντας την ομιλία μου, θα ήθελα να επαναλάβω τη βαθιά μας εκτίμηση για την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Είμαστε ιδιαίτερα ευγνώμονες στη Γενική Διεύθυνση Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων για τη συνεχή καθοδήγηση και συνεργασία. 

Το Μέσο Τεχνικής Στήριξης της ΕΕ υπήρξε ζωτικής σημασίας για την προώθηση βασικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στη χώρα μας. Η Κύπρος ήταν μία από τις πρώτες χώρες που επωφελήθηκαν από αυτό το εργαλείο από το 2013, με την εφαρμογή πέραν των 90 μεταρρυθμιστικών έργων που εφαρμόζονται και καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα τομέων δημόσιας πολιτικής, συμπεριλαμβανομένης της διαχείρισης εσόδων, της αφερεγγυότητας, της ενέργειας, του περιβάλλοντος, της διαχείρισης των δημόσιων οικονομικών, της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, του ανταγωνισμού και της μεταρρύθμισης της δημόσιας διοίκησης. 

Μέσω της τεχνικής βοήθειας, η Κύπρος μπόρεσε να ευθυγραμμίσει τις μεταρρυθμίσεις της με τις βέλτιστες πρακτικές της ΕΕ, διασφαλίζοντας ότι αυτές οι προσπάθειες όχι μόνο αντιμετωπίζουν τοπικές προκλήσεις, αλλά συμβάλλουν επίσης στους ευρύτερους στόχους της ΕΕ. Αυτή η συνεργασία ενίσχυσε τις θεσμικές μας ικανότητες και ενίσχυσε τη δέσμευσή μας για συνεχή εκσυγχρονισμό. 

Επιπλέον, έχουμε την τιμή να έχουμε την υποστήριξη διεθνούς φήμης συμβούλων, όπως η McKinsey & Co, των οποίων η τεχνογνωσία θα μας βοηθήσει να σχεδιάσουμε και να εφαρμόσουμε τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται, για να διασφαλίσουμε μια πιο αποτελεσματική και υπεύθυνη κυβέρνηση. Ο συνδυασμός της παγκόσμιας εμπειρίας τους και η βαθιά κατανόηση μας των τοπικών αναγκών θα είναι ουσιαστικός για την επίτευξη των φιλόδοξων στόχων που έχουμε θέσει για αυτό το έργο. Πιστεύω ότι αυτό είναι το πρώτο έργο τέτοιου μεγέθους που αναλαμβάνουν για την Κυπριακή Κυβέρνηση. 

Είμαι βέβαιη ότι μέσω του έργου αυτού θα κάνουμε σημαντικά βήματα προς ένα πιο σύγχρονο, διαφανές και αξιόπιστο μοντέλο διακυβέρνησης για την Κυπριακή Δημοκρατία. Μαζί μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι αυτές οι μεταρρυθμίσεις θα οδηγήσουν σε απτές βελτιώσεις στη ζωή των πολιτών μας, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη σε δημόσιους θεσμούς και διασφαλίζοντας ένα καλύτερο μέλλον για όλους. 

(ΝΖ/ΓΣ)

Σχετικά Ανακοινωθέντα