Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

15-10-2024 10:00

Χαιρετισμός του Υπουργού Οικονομικών κ. Μάκη Κεραυνού στην 3η Ετήσια Εκδήλωση για το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Κύπρου

Αξιότιμοι προσκεκλημένοι, κυρίες και κύριοι,

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας σήμερα εδώ, στην καθιερωμένη πλέον ετήσια εκδήλωση για το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Κύπρου.  Επιθυμώ να καλωσορίσω και να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες προς την κα Celine Gauer, Γενική Διευθύντρια της Ειδικής Ομάδας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον Μηχανισμό  Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, καθώς και προς την ομάδα των συνεργατών της.

Κυρία Gauer, oι ευχαριστίες δεν αφορούν μόνο στη συμμετοχή σας στην σημερινή εκδήλωση, αλλά πρωτίστως αφορούν στην παραγωγική συνεργασία σας τα τελευταία χρόνια με τις αρμόδιες Αρχές και Υπηρεσίες της Κυπριακής Δημοκρατίας, τα αποτελέσματα της οποίας βρισκόμαστε σήμερα εδώ να αναδείξουμε και να συζητήσουμε.

Τελευταίο επιστέγασμα αυτής της συνεργασίας και της προσήλωσης όλων των εμπλεκομένων στις κοινές μας δεσμεύσεις μέσα από το Σχέδιο αποτελεί η πρόσφατη θετική αξιολόγηση, με εξαίρεση ένα από τα 38 ορόσημα, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επί του Αιτήματος που είχε υποβάλει η Κυπριακή Δημοκρατία τον περασμένο Δεκέμβριο, η οποία ανοίγει τον δρόμο για την εκταμίευση της δεύτερης και τρίτης δόσης χορηγίας από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Σημειώνεται ότι έχει ήδη υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον περασμένο Ιούλιο, το αίτημα για την εκταμίευση και της τέταρτης  δόσης χορηγίας.

Με την εκταμίευση και της τέταρτης αυτής δόσης, οι συνολικές εισπράξεις της Κύπρου από τον ευρωπαϊκό Μηχανισμό, από το 2021 κι έπειτα, θα ανέλθουν περίπου στα 500 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή στο 50% περίπου της συνολικής κατανομής της χορηγίας του Μηχανισμού για τη χώρα μας. Ο επόμενος στόχος μέχρι τέλος του χρόνου είναι η υποβολή της αίτησης για την εκταμίευση και της 5ης δόσης χορηγίας, για ακόμη 120 εκατομμύρια ευρώ.

Υλοποιούμε ένα φιλόδοξο Σχέδιο, που αφορά σε σημαντικές επενδύσεις για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της οικονομίας με κύριο στόχο την οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική βιώσιμη ανάπτυξη.

Η παρούσα Κυβέρνηση και προσωπικά ο Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα και ιδιαίτερη προσοχή όσον αφορά την υλοποίηση με επιτυχία όλων των ορόσημων του Σχεδίου.

Στα δύο χρόνια που απομένουν για την ολοκλήρωση του εθνικού μας Σχεδίου, ο στόχος είναι η αποτελεσματική εφαρμογή του Σχεδίου, υλοποιώντας όλα τα μεταρρυθμιστικά Μέτρα και ολοκληρώνοντας όλες τις επενδύσεις που περιλήφθηκαν στο Σχέδιο Ανάκαμψης.

Δεν αποτελεί αυτοσκοπό η απορρόφηση των πόρων από τον Μηχανισμό, αλλά η ουσία, που είναι ο πραγματικός αντίκτυπος και τα αλυσιδωτά οφέλη που απορρέουν από την επίτευξη του κάθε στόχου και οροσήμου, τόσο άμεσα όσο και σε βάθος χρόνου.

Η μεγάλη σημασία και σπουδαιότητα του Σχεδίου Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης έγκειται στην υιοθέτηση τροποποιητικών νομοσχεδίων, κανονισμών ή άλλων θεσμικών πλαισίων που ολοκληρώνουν ή εξελίσσουν ουσιαστικά, σημαντικές μεταρρυθμίσεις στη χώρα μας σε τομείς που αφορούν και επηρεάζουν τη βιώσιμη ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα της κυπριακής οικονομίας και ενισχύουν το κράτος δικαίου και κοινωνικής πρόνοιας.

Μέχρι σήμερα έχουμε πετύχει σημαντικά αποτελέσματα, αλλά υπάρχει και αρκετός δρόμος ακόμη μπροστά μας, για να πετύχουμε τον τελικό μας στόχο, που δεν είναι άλλος από την αποτελεσματικότερη δυνατή και βέλτιστη αξιοποίηση των πόρων του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, που θα αποφέρει τα επιδιωκόμενα οφέλη για την κυπριακή οικονομία, την κυπριακή κοινωνία, τους Κύπριους πολίτες και τις κυπριακές επιχειρήσεις.

Σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό και γεωοικονομικό περιβάλλον οι κραδασμοί και οι προκλήσεις είναι τεράστιες. Η ικανότητα προσαρμογής και άμεσης ανταπόκρισης σε αυτές, αποτελεί επιτακτική ανάγκη.

Η Ευρώπη έδειξε ότι μπορεί και να προσαρμόζεται και να ανταποκρίνεται. Απόδειξη το Σχέδιο, για το οποίο σήμερα οργανώθηκε αυτή η εκδήλωση. Εδώ νιώθω την ανάγκη να τονίσω, βασιζόμενος και σε σχετικές συζητήσεις με ομολόγους μου Υπουργούς των Κρατών Μελών,  ότι η διατήρηση της απαιτούμενης ευελιξίας αποτελεί κλειδί στη συνέχιση της επιτυχούς επίτευξης των κοινών μας στόχων.

Κλείνοντας τον χαιρετισμό μου, θα ήθελα να ευχαριστήσω τη Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης και την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο για τη συνδιοργάνωση της σημερινής εκδήλωσης, όλες τις Υπηρεσίες της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που εργάζονται εντατικά και εποικοδομητικά για την επιτυχή υλοποίηση του εθνικού μας Σχεδίου, τη Βουλή των Αντιπροσώπων για την ψήφιση των νομοσχεδίων, καθώς και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, η συμβολή των οποίων είναι άκρως σημαντική για την επίτευξη των κοινών μας στόχων.

Ευχαριστώ.

(NZ/ΑΣ)