Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

25-02-2025 13:45

Χαιρετισμός της Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων κας Τζόζης Χριστοδούλου στη συνέντευξη Τύπου για την έναρξη της δράσης της Εθνικής Στρατηγικής για την Ισότητα των Φύλων με τίτλο «Προγράμματα Ψηφιακής Εκπαίδευσης για Γυναίκες της Υπαίθρου»

Με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζω στη σημερινή συνέντευξη Τύπου, που σηματοδοτεί την έναρξη ακόμα μιας δράσης της Εθνικής Στρατηγικής για την Ισότητα των Φύλων 2024-2026.

Η δράση αυτή αφορά προγράμματα ψηφιακής εκπαίδευσης και ενδυνάμωσης των γυναικών της υπαίθρου και εμπίπτει στη θεματική ενότητα «Φύλο-Έρευνα, Καινοτομία και Ψηφιακός Μετασχηματισμός» της Στρατηγικής μας. Φορέας υλοποίησης είναι το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, σε συνεργασία με το Γραφείο μας, το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος (ΥΓΑΑΠ), το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, το Γραφείο Επιτρόπου Περιβάλλοντος και Ευημερίας των Ζώων, το Γραφείο Επιτρόπου Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων, και τον Οργανισμό Νεολαίας. Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους πιο πάνω φορείς, καθώς και το Κέντρο Παραγωγικότητας (ΚΕΠΑ) και την Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού (ΑνΑΔ), που θα διεξαγάγουν τις εκπαιδεύσεις, για τη συνεργασία.

Κύριος στόχος της δράσης είναι η ενίσχυση των γυναικών της υπαίθρου, παρέχοντάς τους τα εργαλεία και τις γνώσεις που απαιτούνται, για να δραστηριοποιηθούν με αυτοπεποίθηση και επιτυχία στον ψηφιακό και επιχειρηματικό τομέα.

Κυρίες και κύριοι,

Η ισότητα των φύλων αποτελεί θεμέλιο λίθο για την πρόοδο κάθε κοινωνίας. Η Κύπρος σημειώνει σταθερή πρόοδο, και αναβαθμίζεται σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Όπως ήδη γνωρίζετε, η ουσιαστική ισότητα γυναικών και ανδρών είναι οριζόντιος στόχος της κυβέρνησης Νίκου Χριστοδουλίδη και οι γυναίκες της υπαίθρου δεν απουσιάζουν από τις προτεραιότητές μας.

Μέσα από τις συναντήσεις μου με γυναίκες της υπαίθρου, οι οποίες αναφέρονται στις δικές τους ανάγκες και προτεραιότητες, να μού επιτραπεί να παραθέσω μια αναφορά από μια αγρότισσα: «Εγώ, μάνα μου, είμαι πολύτεκνη, εξύπνουν που τα χαράματα να πάω στα χωράφκια, να έρτω να ετοιμάσω τα παιθκιά μου, τζιαι ύστερα τα εγγόνια μου, να καθαρίσω να μαϊρέψω, τζιαι πάλε.»

Και όμως, αν σας ζητήσω να κλείσετε τα μάτια και να σκεφτείτε έναν άνθρωπο στο επάγγελμα της γεωργίας, της κτηνοτροφίας, ή επιχειρηματία της υπαίθρου, είμαι σίγουρη ότι η μορφή θα είναι ανδρική. Ο ρόλος της γυναίκας της υπαίθρου, της αγρότισσας, της επιχειρηματία υπήρξε ιστορικά ζωτικής σημασίας. Η αγρότισσα, η επιχειρηματίας της υπαίθρου, έχει αφήσει και συνεχίζει να αφήνει το στίγμα της, κρατώντας ζωντανή την ύπαιθρο και συμβάλλοντας στην αγροτική και οικονομική ανάπτυξη. Εργαζόταν και εργάζεται σκληρά, στήριζε και στηρίζει, φρόντιζε και φροντίζει την οικογένειά της, συνέβαλε και συμβάλλει στη διατήρηση της πολιτιστικής παράδοσης και κληρονομιάς μας.

Ωστόσο, οι γυναίκες συχνά αντιμετώπιζαν, και ακόμη αντιμετωπίζουν, εμπόδια κοινωνικά, οικονομικά, πολιτισμικά, και πλέον τεχνολογικά/ψηφιακά, περιορίζοντας την παραγωγικότητα και τη δυνατότητά τους να αναγνωριστούν ή και να συμμετέχουν ισότιμα στην αγροτική και οικονομική ανάπτυξη γενικότερα, αφήνοντάς τις μέχρι και σήμερα στην αορατότητα.

Συγκεκριμένα,

  • Στερεότυπα και αντιλήψεις συχνά περιορίζουν τις επαγγελματικές δυνατότητες των γυναικών της υπαίθρου και των αγροτικών περιοχών, περιορίζοντάς τις στην ιδιωτική σφαίρα, στο σπίτι.
  • Έχουν επίσης περιορισμένη πρόσβαση σε εκπαιδευτικά ιδρύματα ή/και ευκαιρίες κατάρτισης με αποτέλεσμα τη μη απόκτηση ή/και ενίσχυση δεξιοτήτων, ειδικά σε τομείς όπως οι νέες τεχνολογίες και η επιχειρηματικότητα. Η έλλειψη ψηφιακών γνώσεων ή δεξιοτήτων συχνά περιορίζει τις ευκαιρίες τους για επαγγελματική εξέλιξη.
  • Η έλλειψη πόρων για γυναίκες της υπαίθρου είναι σημαντικό εμπόδιο στην ανάπτυξη επιχειρηματικών δραστηριοτήτων ή στη συμμετοχή τους σε οικονομικές δραστηριότητες που απαιτούν κεφάλαιο, και πολλές φορές καθίστανται οικονομικά εξαρτώμενες.
  • Η συμμετοχή των γυναικών στη λήψη πολιτικών και κοινωνικών αποφάσεων στην ύπαιθρο παραμένει ακόμα πιο περιορισμένη σε σύγκριση με τις αστικές περιοχές.

Αυτό σημαίνει ότι οι γυναίκες δεν έχουν την ίδια επιρροή στην ανάπτυξη πολιτικών που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες και στα συμφέροντά τους, ιδιαίτερα σε τομείς όπως η αγροτική πολιτική και η οικονομική ενίσχυση της υπαίθρου.

Φίλες και φίλοι,

Έχω αναφέρει πολλές φορές πως δεν εργαζόμαστε αποσπασματικά αλλά ολιστικά. Η σημερινή δράση συμπληρώνει άλλες δράσεις. Το 2023 το ΥΓΑΑΠ, μετά από εισήγηση του Γραφείου μας, έχει προσθέσει στο λογότυπο της Κοινής Αγροτικής Ανάπτυξης και τη γυναίκα αγρότισσα, αναγνωρίζοντας και συμβολικά τον ρόλο της. Το 2024 το ΥΓΑΑΠ, και πάλι σε συνεργασία με το Γραφείο μας, την IMH και την GrantExpert, ξεκίνησε την υλοποίηση επιμορφωτικών προγραμμάτων για ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας με ομάδα-στόχο τις γυναίκες της υπαίθρου και τις αγρότισσες. Μέχρι σήμερα διοργανώθηκαν πέντε (5) εκπαιδευτικά προγράμματα με συμμετοχή 70 περίπου γυναικών. Με τη δράση που ανακοινώνουμε σήμερα στοχεύουμε να προσθέσουμε, στο μέτρο του δυνατού, στην εξάλειψη αυτών των ανισοτήτων, προσφέροντας στις γυναίκες της υπαίθρου την ευκαιρία να αναπτύξουν ψηφιακές δεξιότητες, έτσι ώστε να ενισχύσουν την επιχειρηματικότητά τους και να αποκτήσουν οικονομική ανεξαρτησία.

Η ψηφιακή εκπαίδευση διανοίγει νέες προοπτικές και απομακρύνει τα γεωγραφικά και κοινωνικά εμπόδια. Οι γυναίκες της υπαίθρου θα έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν νέες γνώσεις, να δικτυωθούν και να συνδεθούν με το ευρύτερο ψηφιακό και επιχειρηματικό οικοσύστημα. Επιπλέον, η ενίσχυση των γυναικών της υπαίθρου είναι καθοριστική για την οικονομική ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών, της υπαίθρου, και την ανανέωση των κοινοτήτων τους. Όταν οι γυναίκες αποκτούν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν και να ηγηθούν, ενισχύεται η κοινωνική συνοχή και ενδυναμώνεται η οικονομία σε τοπικό και εθνικό επίπεδο.

Για να διασφαλιστεί η μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα της δράσης μας, το πρώτο στάδιο υλοποίησής της αφορά την καταγραφή των συγκεκριμένων αναγκών ψηφιακής κατάρτισης των γυναικών της υπαίθρου, αφού βασική αρχή μας είναι να ακούμε από τις ίδιες τις ανάγκες τους, ώστε ο σχεδιασμός των δράσεων μας να είναι στοχευμένος. Για τον σκοπό αυτό έχουν ετοιμαστεί και θα αποσταλούν τις επόμενες μέρες σχετικά ερωτηματολόγια σε σημαντικό αριθμό κοινοτήτων της υπαίθρου.

Τα ερωτηματολόγια, τα οποία θα φθάσουν στις κοινότητες με τη συνδρομή των επαρχιακών γραφείων των Υπουργείων Εμπορίου και Γεωργίας, καθώς και των γραφείων των Επιτρόπων Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων, καλύπτουν, μεταξύ άλλων, βασικές δεξιότητες χρήσης ηλεκτρονικού υπολογιστή και έξυπνου κινητού, ψηφιακή επιχειρηματικότητα, μάρκετινγκ μέσω κοινωνικών μέσων δικτύωσης, τεχνολογίας για προώθηση προϊόντων,  και δημιουργία ιστοσελίδας/e-shop. Ο Υφυπουργός θα αναφερθεί εκτενέστερα στις θεματικές ενότητες των προγραμμάτων που θα παρασχεθούν.

Η ανατροφοδότηση των ενδιαφερομένων γυναικών, μέσω των ερωτηματολογίων, θα αποτελέσει τη βάση για τον σχεδιασμό στοχευμένων προγραμμάτων που να ανταποκρίνονται στις συγκεκριμένες, εξατομικευμένες ανάγκες τους. Συμπληρωματικά, να σημειώσω ότι στις δράσεις μας για την ενίσχυση των γυναικών της υπαίθρου περιλαμβάνεται, σε μεταγενέστερο στάδιο, και η διοργάνωση προγραμμάτων κατάρτισης, η οποία θα τους παράσχει τα εφόδια για περαιτέρω ανάπτυξη της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας.

Φίλες και φίλοι,

Όπως ανέφερα και προηγουμένως, στην προσπάθειά μας για επίτευξη ουσιαστικής ισότητας των φύλων, υιοθετούμε ολιστική προσέγγιση με οριζόντιες δράσεις που υλοποιούνται στη βάση συνεργασίας υπουργείων/υφυπουργείων, της επιχειρηματικής και ακαδημαϊκής κοινότητας, γυναικείων οργανώσεων, και της κοινωνίας των πολιτών.

Η δράση, που ξεκινά σήμερα, είναι ένα καλό παράδειγμα αυτής μας της προσέγγισης, καθώς εμπλέκεται αριθμός Υπουργείων και Υφυπουργείων, Επιτρόπων, και άλλων φορέων. Πιστεύουμε ότι η συνεργασία και ο καλός συντονισμός είναι απαραίτητα συστατικά για την επίτευξη του στόχου μας.

Συνεργάτες μας θεωρούμε και τα μέσα ενημέρωσης. Δεδομένης της ιδιότητας και της δύναμής τους να διαμορφώνουν και να επηρεάζουν κοινωνικές αντιλήψεις, στάσεις και συμπεριφορές, η συμβολή τους στην αποδόμηση στερεοτύπων που συντηρούν ανισότητα και διακρίσεις μεταξύ γυναικών και ανδρών είναι καθοριστική.

Σας καλώ λοιπόν να διαδώσετε τα μηνύματα της σημερινής εκδήλωσης, κυρίως σε ό,τι αφορά την ανάγκη ενίσχυσης των γυναικών της υπαίθρου, αλλά και ευρύτερα την ανάγκη ισότιμης πρόσβασης των γυναικών σε ευκαιρίες για συμμετοχή σε όλους τους τομείς δραστηριότητας.

Καταλήγοντας, θα ήθελα να τονίσω πως η ισότητα των φύλων και η ενδυνάμωση των γυναικών αφορά όλες και όλους μας. Μόνο όταν γυναίκες και άνδρες απολαμβάνουν ίσα δικαιώματα και έχουν ισότιμη πρόσβαση σε ευκαιρίες και συμμετοχή σε όλους τους τομείς δραστηριότητας διασφαλίζεται η πρόοδος, η βιωσιμότητα και η ανθεκτικότητα της κοινωνίας μας.

Σας ευχαριστώ.

(ΑΑ/ΑΣ/ΜΣ)