25-02-2025 16:27
Η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος συμμετείχε στην Υπουργική Σύνοδο του Διεθνούς Αγροτικού Σαλονιού του Παρισιού
Η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος δρ Μαρία Παναγιώτου συμμετείχε στην Υπουργική Σύνοδο του Διεθνούς Αγροτικού Σαλονιού του Παρισιού, κατόπιν πρόσκλησης της Υπουργού Γεωργίας και Τροφίμων της Γαλλίας κας Annie Genevard.
Η Υπουργική Σύνοδος πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Διεθνούς Αγροτικής Έκθεσης του Παρισιού (Salon International de l' Agriculture), η οποία διεξάγεται από τις 22 Φεβρουαρίου έως τις 2 Μαρτίου 2025, με τιμώμενη χώρα το Βασίλειο του Μαρόκου. Η Υπουργός συμμετείχε στις εκδηλώσεις της Έκθεσης με στόχο την προώθηση βιώσιμων αγροτικών πρακτικών και την ενίσχυση της συνεργασίας με ευρωπαϊκούς και διεθνείς εταίρους.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στην Έκθεση, η δρ Παναγιώτου είχε συναντήσεις με τον Διευθυντή του Εθνικού Ινστιτούτου Έρευνας για τη Γεωργία, τα Τρόφιμα και το Περιβάλλον (INRAE) της Γαλλίας, καθώς και με εκπροσώπους της Ένωσης Συντονισμού Τεχνικής Γεωργίας (ACTA), που προωθεί την εφαρμοσμένη έρευνα στη γεωργία. Οι εκπρόσωποι των οργανισμών παρουσίασαν τις δραστηριότητές τους και εξέφρασαν ενδιαφέρον για συνεργασία με τα αντίστοιχα κυπριακά ερευνητικά ιδρύματα.
Σε παρέμβασή της κατά την Υπουργική Σύνοδο, στην οποία μετείχαν Υπουργοί Γεωργίας των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και άλλες τρίτες χώρες, η δρ Παναγιώτου αναφέρθηκε στις συζητήσεις για το μέλλον της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), επιβεβαιώνοντας τη σημασία της διατήρησης της ισχυρής δομής της ΚΑΠ, καθώς και της δομής των δύο πυλώνων, έχοντας ανεξάρτητο προϋπολογισμό και επαρκείς πόρους για στήριξη του γεωργικού εισοδήματος.
Η κα Υπουργός χαιρέτισε το Όραμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη γεωργία και τα τρόφιμα, το οποίο παρουσιάστηκε χθες στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ στις Βρυξέλλες, τονίζοντας ότι αποτελεί σημαντικό και θετικό έγγραφο για το μέλλον της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής της ΕΕ. Ανέδειξε, ωστόσο, την ανάγκη απλοποίησης των πολιτικών τόσο προς όφελος των αγροτών όσο και των υπηρεσιών, την ανάγκη προσέλκυσης νέων αγροτών, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί η γήρανση του τομέα, καθώς και την εστίαση στην ανάπτυξη δίκαιων, ανθεκτικών και βιώσιμων διατροφικών αλυσίδων.
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην ενίσχυση της διαπραγματευτικής ισχύος των γεωργών, ώστε να προστατεύονται από αθέμιτο ανταγωνισμό και άδικες εμπορικές πρακτικές, καθώς και να εξασφαλίσουν ισότιμη πρόσβαση στις παγκόσμιες αγορές.
Η δρ Παναγιώτου επανέλαβε τη δέσμευση της Κύπρου στην προώθηση στρατηγικών για την ανθεκτικότητα του νερού, υπογραμμίζοντας ότι η λειψυδρία αποτελεί μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις για τη γεωργία στη Μεσόγειο. Σε αυτό το πλαίσιο, εξέφρασε τη στήριξη της Κύπρου στη διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης ευρωπαϊκής στρατηγικής για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων. Υπενθύμισε, μάλιστα, την κοινή δήλωση και επιστολή των MED9 προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την οποία οι χώρες της Μεσογείου ζητούν μια συντονισμένη και στοχευμένη προσέγγιση για τη διαχείριση του νερού στον γεωργικό τομέα.
Κατά τη διάρκεια της Συνόδου, η Γαλλίδα Υπουργός Γεωργίας υπογράμμισε τη σημασία της διεθνούς συνεργασίας για την επισιτιστική ασφάλεια, δίνοντας έμφαση στις επενδύσεις στην αγροτική εκπαίδευση και την καινοτομία, ενώ τόνισε επίσης την ανάγκη ανανέωσης των γενεών στον αγροτικό τομέα. Οι Υπουργοί, εξάλλου, αντάλλαξαν απόψεις για τις παγκόσμιες προκλήσεις στη γεωργία, όπως η κλιματική αλλαγή, η πίεση στις πρώτες ύλες και η λειψυδρία, συμφωνώντας στην ανάγκη υιοθέτησης καινοτόμων τεχνικών για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της ανταγωνιστικότητας του τομέα. Παράλληλα, επισημάνθηκε ο καθοριστικός ρόλος της διεθνούς συνεργασίας στη διαμόρφωση ενός ισχυρού και βιώσιμου πρωτογενούς τομέα, ικανού να αντεπεξέλθει στις κλιματικές και γεωπολιτικές προκλήσεις.
Στο περιθώριο της Συνόδου, η δρ Παναγιώτου πραγματοποίησε διμερή συνάντηση με την κα Genevard, όπου επιβεβαιώθηκε η στενή συνεργασία Κύπρου-Γαλλίας τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και στο πλαίσιο της MED9 και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με κοινό στόχο την ασφάλεια των τροφίμων, την ευημερία των αγροτών και την αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων του αγροτικού τομέα.
(ΕΦυς/ΓΣ/ΕΑθ)
Σχετικά Ανακοινωθέντα