30-03-2018 11:27
Δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών στο Ραδιόφωνο του ΡΙΚ για τις εξελίξεις στον Συνεργατισμό
Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χάρης Γεωργιάδης απάντησε σήμερα σε ερωτήσεις αναφορικά με τις εξελίξεις στον Συνεργατισμό στο πλαίσιο της εκπομπής Πρωινό Δρομολόγιο του Τρίτου Προγράμματος του ΡΙΚ ως ακολούθως:
Ερώτηση: Πώς εκτιμάτε τις εξελίξεις και το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε για τον Συνεργατισμό;
Απάντηση: Πρόκειται για σημαντική εξέλιξη, ίσως είναι το πιο καθοριστικό ορόσημο. Ασφαλώς δεν μπορώ να ανακοινώσω λεπτομέρειες. Υπάρχει αυστηρή διαδικασία που διεξάγεται από διεθνή επενδυτική τράπεζα. Βάσει ιδιαίτερης πληροφόρησης που έχω λάβει, είμαι πολύ ικανοποιημένος. Θεωρώ πως έχει επιτευχθεί ένας σημαντικός στόχος -να έρθουν κοντά αξιόπιστοι επενδυτές που έχουν αξιολογηθεί με πολύ αυστηρές διαδικασίες- και τώρα εισερχόμαστε στην τελική ευθεία. Έρχονται αλλαγές. Αυτό πρέπει να το θεωρήσουμε δεδομένο. Το έχω ξαναπεί ότι αυτές οι αλλαγές δεν πρέπει να μας φοβίζουν ούτε τους εργαζόμενους στην τράπεζα. Οι εργαζόμενοι είναι πρώτη προτεραιότητα. Οι υπόλοιπες πτυχές μιας τελικής πράξης προκύπτουν σχεδόν με τρόπο αυτοματοποιημένο και λογιστικό. Προτεραιότητα είναι οι εργαζόμενοι, οι οποίοι δεν πρέπει να φοβούνται την αλλαγή που έρχεται.
Ερώτηση: Με ποιά έννοια οι εργαζόμενοι είναι προτεραιότητα; Θα επιλέξετε τον επενδυτή που θα διασφαλίσει ότι δεν θα απολυθούν οι εργαζόμενοι, δεν θα κλείσουν καταστήματα κ.λπ.;
Απάντηση: Αυτό θα ήταν ένα καθοριστικό πλεονέκτημα, δηλαδή το να διατηρηθεί το δίκτυο και, συνεπώς, οι εργαζόμενοι. Αυτή θα ήταν μια πολύ σημαντική παράμετρος και το λέω προκειμένου οι εργαζόμενοι να μην φοβούνται την αλλαγή που έρχεται. Το κυριότερο είναι οι πελάτες, οι καταθέτες και όλοι εμείς να μην φοβόμαστε τις αλλαγές. Τα τελευταία χρόνια στην Κύπρο γίνονται διάφορες αλλαγές. Βρίσκεται σε εξέλιξη μια προσπάθεια διόρθωσης/αντιμετώπισης διαχρονικών στρεβλώσεων και υστερήσεων. Είναι πάντοτε καλύτερο αυτές οι αλλαγές να γίνονται προγραμματισμένα, με δική μας πρωτοβουλία και δικά μας χρονοδιαγράμματα. Δεν είναι όμως πάντοτε έτσι τα πράγματα. Πολύ συχνά οι αλλαγές και η ανάγκη της αλλαγής προκύπτουν εκ των πραγμάτων και είναι μια πραγματικότητα που μας προέκυψε και στη συγκεκριμένη περίπτωση.
Στον Συνεργατισμό υπήρχε ένας προγραμματισμός. Έπρεπε όμως, όπως έχω εξηγήσει και δημοσίως, να διαφοροποιηθεί και να επισπευσθεί εξ ανάγκης. Αυτή η ανάγκη ριζικής αλλαγής, όμως, δεν πρέπει να μας φοβίζει. Είναι κάτι που ξέραμε ή τουλάχιστον έπρεπε να ξέρουμε ότι οι χαλαρές δομές και πρακτικές του Συνεργατισμού δεν θα μπορούσαν να λειτουργήσουν σε ένα απαιτητικό ευρωπαϊκό περιβάλλον. Τα τελευταία χρόνια έγινε εξαιρετικά σημαντική πρόοδος. Πολλοί έλεγαν ότι με τις αλλαγές που έγιναν τα τελευταία τρία χρόνια άλλαζε το πρόσωπο του Συνεργατισμού. Πράγματι έτσι έγινε, έπρεπε να αλλάξει: ο Συνεργατισμός μετατράπηκε σε τράπεζα. Παρά την πολύ σημαντική πρόοδο που έγινε τα τελευταία χρόνια όμως, οι εποπτικές απαιτήσεις που συνεχώς διαμορφώνονται επιβάλλουν και άλλα τολμηρά βήματα στο αμέσως επόμενο διάστημα. Είναι λοιπόν αυτή η διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη με την προσέλκυση επενδυτών που έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους με τη μια ή την άλλη μορφή. Στο επόμενο διάστημα αυτό το ενδιαφέρον θα οριστικοποιηθεί και θα καταστεί δεσμευτικό και θα προχωρήσουμε. Θέλω να δώσω τη διαβεβαίωση ότι θα γίνουν όσα πρέπει να γίνουν, θα ληφθούν οι αποφάσεις και θα υλοποιηθούν. Αυτές οι αποφάσεις δεν πρέπει να καθοδηγούνται ούτε από συναισθηματισμούς ούτε από εύηχα συνθήματα, όπως «κάτω τα χέρια από τον Συνεργατισμό» ή «όχι στην ιδιωτικοποίηση του Συνεργατισμού». Δεν κατανοώ ούτε τι σημαίνουν όλα αυτά ούτε πού μπορεί να οδηγήσουν. Αντιθέτως, για να διασφαλίσουμε τους καταθέτες, τους πελάτες, τους εργαζόμενους, για τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος και της οικονομίας μας, όπως πράτταμε και τα προηγούμενα χρόνια, πρέπει να λαμβάνουμε τέτοιες αποφάσεις. Αναγνωρίζω ότι είναι δύσκολες αποφάσεις.
Μέχρι τις αρχές του 2014 ο Συνεργατισμός ήταν ένα χαλαρό δίκτυο σχεδόν 100 τοπικών Συνεργατικών που έπαιρναν καταθέσεις και έδιναν δάνεια, αλλά χωρίς δομές τράπεζας και χωρίς τον αυστηρό έλεγχο μιας τράπεζας. Ο Συνεργατισμός έκανε τραπεζικές εργασίες, ενώ παράλληλα πουλούσε και ζωοτροφές. Αυτή ήταν η διαχρονική εικόνα που ήταν καλή και βοήθησε σε δύσκολους καιρούς -και αναγνωρίζω ότι τα περασμένα 100 χρόνια ο Συνεργατισμός βοήθησε ανθρώπους που δεν είχαν πρόσβαση σε χρηματοδότηση- όμως ήταν άλλες εποχές. Αυτός ο «χαλαρός οργανισμός» σήμερα είναι μια τράπεζα που εποπτεύεται άμεσα από την ΕΚΤ μαζί με τις υπόλοιπες συστημικές τράπεζες της Ευρώπης που είναι πάνω από 100. Αυτό συνεπάγεται μια τεράστια προσπάθεια που έχει αναληφθεί, και σας λέω με ειλικρίνεια ότι αυτή η προσπάθεια δεν είναι αρκετή για τις ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές, οι οποίες απαιτούν περαιτέρω αλλαγές.
Ερώτηση: Δηλαδή τα πράγματα θα γίνουν πιο δύσκολα για τους δανειολήπτες;
Απάντηση: Και ναι και όχι. Αυτό όμως δεν σχετίζεται άμεσα με την εξέλιξη της Συνεργατικής. Αυτό που λέτε μπορεί να ισχύσει με όλες τις τράπεζες και με όλους τους δανειολήπτες. Τα πράγματα πρέπει να γίνουν πιο αυστηρά για συγκεκριμένους δανειολήπτες, εκείνους που δεν συνεργάζονται, δεν είναι σε επαφή με την τράπεζά τους, έχουν πάρει ένα δάνειο πριν από δέκα χρόνια, πλήρωσαν δύο δόσεις και το δάνειο είναι ακόμη εκεί. Πρέπει να γίνουν πιο αυστηρά τα πράγματα γι’ αυτούς τους δανειολήπτες, για να μπορέσουν να γίνουν πιο χαλαρά για άλλους δανειολήπτες, π.χ. για το νέο ζευγάρι που θέλει να πάρει δάνειο να χτίσει το δικό του σπίτι. Για να μπορέσει να κινείται ο κύκλος του χρήματος μέσω των τραπεζών πρέπει να υπάρχει και αυστηρότητα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η αυστηρότητα πρέπει να είναι γενικευμένη, ισοπεδωτική, τυφλή σε όλους, «και τα χλωρά και τα ξερά». Είναι γι’ αυτό που παράλληλα με τις εξελίξεις στη Συνεργατική πρέπει να δείξουμε και το νομοθετικό μας πλαίσιο, το οποίο έχει μεν βελτιωθεί πριν 2-3 χρόνια όταν έγιναν οι μεγάλες αλλαγές, ακόμα όμως υπάρχουν κενά, υπάρχουν αδυναμίες, ίσως έγιναν και κάποια λάθη. Πρέπει το πλαίσιο να γίνει πιο αποτελεσματικό και να κλείσουν παραθυράκια. Ούτε αυτή η αλλαγή πρέπει να φοβίζει τους ανθρώπους που είναι συνεπείς ή αντιμετωπίζουν αντικειμενική δυσκολία. Αντιθέτως, αυτό που πρέπει να μας φοβίζει όλους είναι το αντίθετο σενάριο. Δηλαδή να μην πράξουμε τίποτα, ν’ αφήσουμε τα πράγματα ως έχουν τη στιγμή που λειτουργούμε σε ευρωπαϊκό πλαίσιο και να νομίζουμε ότι δεν θα υπάρχουν συνέπειες και για ανθρώπους που δεν θα έπρεπε να έχουν συνέπειες. Θα κινδυνεύσουν καταθέσεις, αν δεν τολμήσουμε να λάβουμε αποφάσεις. Δεν υπάρχει καμιά έγνοια για καμιά κατάθεση, αν τα πράγματα προχωρήσουν έτσι όπως έχουν σχεδιαστεί. Είναι μια ελεγχόμενη και αξιόπιστη διαδικασία και αυτή είναι η διαδικασία που σκοπεύει να διασφαλίσει τους καταθέτες. Να πω όμως και κάτι άλλο: Το κράτος έχει και τη διάθεση και τη δυνατότητα και βρίσκεται στο στάδιο της υλοποίησης επιπρόσθετων κινήσεων τις αμέσως επόμενες μέρες που με οριστικό και αμετάκλητο τρόπο θα διασφαλίσουν και τους καταθέτες και θα διαμορφώσουν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο και τις προϋποθέσεις ολοκλήρωσης της διαδικασίας που έχει ξεκινήσει και πάει καλά.
Ερώτηση: Τις αμέσως επόμενες μέρες θα κάνετε κάποια ανακοίνωση;
Απάντηση: Έλεγα ευθύς εξαρχής ότι το κράτος μας πλέον έχει και τη δυνατότητα την οικονομική και τη διάθεση την πολιτική με απόλυτο τρόπο να διασφαλίσει κάποια πράγματα.
Ερώτηση: Πριν να ολοκληρωθεί η διαδικασία -γιατί μπήκε στο δεύτερο στάδιο ο Συνεργατισμός μετά τη λήξη της χθεσινής προθεσμίας- σ’ αυτό το διάστημα κάτι θα ανακοινωθεί, κάποια κίνηση θα γίνει από πλευράς κυβέρνησης.
Απάντηση: Επίκειται μια καθοριστική κίνηση που και τον συμβολισμό της θα τον έχει, αλλά και την ουσία της θα την έχει. Θα μπει μπροστά το κράτος που έχει και τη δυνατότητα και τη διάθεση, ώστε ακόμη και αυτοί που ανησυχούν ότι κάτι μπορεί να πάει στραβά εμπράκτως να δουν ότι μπροστά βρίσκεται το κράτος.
Ερώτηση: Ναι, αλλά αυτό ακούγεται σαν αίνιγμα.
Απάντηση: Όχι, δεν είναι αίνιγμα. Είναι αυτό που σας έλεγα πάντα, ότι το κράτος δεν είναι στη θέση που ήταν το 2013.
Ερώτηση: Ναι, το έχουμε καταλάβει θεωρητικά, αλλά τι προτίθεται να κάνει το κράτος ενόσω βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία; Γιατί απ’ όσο ξέρουμε μπορεί να καταλήξει σε αγορά ολόκληρου του οργανισμού. Έτσι κι αλλιώς θα χρειαστεί μια κίνηση από πλευράς της κυβέρνησης;
Απάντηση: Μιλάω για αύριο μεθαύριο. Μια κίνηση που θα είναι παράλληλη, συμβολική αλλά και ουσιαστική, επειδή αυτή η διαδικασία και η διακρίβωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος θέλει τις μέρες της για να οριστικοποιηθεί και να ολοκληρωθεί κι επειδή κατανοώ ότι υπάρχουν αδικαιολόγητες ανησυχίες. Χθες, 29 του μήνα, που το καθοριστικό ορόσημο ήταν ένα θετικό ορόσημο, μια πολύ θετική εξέλιξη έχουμε πλήρη εικόνα για το τι συμβαίνει επί του εδάφους, υπήρχε έντονη φημολογία ότι χθες θα γινόταν κούρεμα, το λέω ευθέως. Όλες αυτές τις μέρες διαδιδόταν αυτή η πληροφορία με συγκεκριμένο τρόπο, με συγκεκριμένη αναφορά στη χθεσινή μέρα. Έγινε κούρεμα χθες; Αλλά γεγονός παραμένει ότι κόσμος αδικαιολόγητα ανησυχεί.
Θέλω ξανά να τονίσω ότι ναι, θα αλλάξουν τα πράγματα, όπως και άλλα πράγματα άλλαξαν στον τόπο μας τα τελευταία χρόνια. Αυτό που φάνηκε στην πράξη κάθε φορά που τολμούσαμε και κάναμε ένα βήμα αλλαγής ήταν το θετικό όφελος και ανταπόδοση μέσα από τις αποφάσεις που λαμβάνονταν. Ναι, σ’ αυτήν την περίπτωση, όπως και σε άλλες περιπτώσεις, όπως κατ’ ακρίβεια έγινε καθ’ όλη την τριετή περίοδο του μνημονίου που θέλοντας και μη λάβαμε αποφάσεις, αλλάξαμε πράγματα κάτω από την πίεση της Τρόικας, αλλά στο σύνολό τους εκείνες οι αλλαγές ήταν επωφελείς και ας το αναγνωρίσουμε επιτέλους. Με τον ίδιο τρόπο και τώρα, όχι λόγω μνημονίου αλλά λόγω εποπτικών απαιτήσεων, έρχονται ξανά αλλαγές ξεκινώντας από τη Συνεργατική Τράπεζα, αλλά αυτές οι αλλαγές είναι προς όφελος της οικονομίας μας, των καταθετών, των εργαζομένων, της σταθερότητας του τραπεζικού μας συστήματος. Γι’ αυτό και πρέπει να γίνουν και θα γίνουν.
Ερώτηση: Επομένως θα κάνει μια κίνηση η κυβέρνηση που θα αποδεικνύει και στην κοινωνία ότι δεν υπάρχει κανένας φόβος για τις καταθέσεις στον Συνεργατισμό;
Απάντηση: Ναι, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι όλες οι κινήσεις που έγιναν σήμερα κινούνταν προς την αντίθετη κατεύθυνση. Επειδή και την αναζήτηση μεγάλων αξιόπιστων επενδυτών τη θεωρώ εξίσου αν όχι και πιο καθοριστική κίνηση. Θεωρώ τη χθεσινή μέρα εξαιρετικά σημαντική, ένα ορόσημο που έχει επιτευχθεί. Και προχωράμε προς ολοκλήρωση της διαδικασίας μακριά από προσεγγίσεις άρνησης ή ιδεολογικές προσεγγίσεις που πραγματικά δεν έχουν θέση στο σύγχρονο περιβάλλον, στο οποίο καλούμαστε να λειτουργήσουμε.
Ερώτηση: Αποτελεί την πρώτη επιλογή η αγορά ολόκληρου του οργανισμού και υπάρχουν και ενδιαφερόμενοι, μάλιστα πέραν του ενός λένε οι πληροφορίες;
Απάντηση: Δεν μπορώ να μπω σε λεπτομέρειες, είναι εμπιστευτικές πληροφορίες σ’ αυτή τη διαδικασία. Ας μείνουμε στο ότι δεν ήταν ανοιχτή η πόρτα για να προσέλθει όποιος κι όποιος, έγινε ένα φιλτράρισμα αυστηρό ποιοτικό που έτρεξε από έναν διεθνή επενδυτικό οργανισμό, τη Citibank. Ναι, προκύπτει ένα επενδυτικό ενδιαφέρον σημαντικό, αξιόλογο για όλα τα ενδεχόμενα, τα οποία στο επόμενο διάστημα θα οριστικοποιηθούν.
Ερώτηση: Αποτελεί την πρώτη επιλογή υπό προϋποθέσεις το ενδιαφέρον αυτό για αγορά ολόκληρου του οργανισμού;
Απάντηση: Ναι, βεβαίως αλλά, όπως πολύ σωστά έχετε πει, υπό όρους. Εξαρτάται και από τις εγκρίσεις που θα εξασφαλίσει ένας τέτοιος επενδυτής από τις εποπτικές Αρχές. Επομένως, ναι, βεβαίως, λογικό είναι. Αλλά η εκπλήρωση των όρων είναι που δίνει την απάντηση στο ερώτημά σας.
Ερώτηση: Είναι σωστή η εκτίμηση ότι αποκλείστηκε η σαλαμοποίηση και ότι κόπηκαν από τη διαδικασία όσοι ήθελαν ν’ αγοράσουν κομμάτια α λα καρτ; Γιατί αυτό ήταν η άλλη επιλογή. Αν αποκλείστηκε η σαλαμοποίηση, αλλάζουν τα δεδομένα.
Απάντηση: Δεν θεωρώ ότι αλλάζουν τα δεδομένα. Επένδυση στο μέρος ή στο σύνολο των περιουσιακών στοιχείων δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη σαλαμοποίηση που αποκλείεται. Εγώ κρατώ ότι στο πλαίσιο της διαδικασίας, όπως έχει καθοριστεί με τις δύο επιλογές, έχει επιβεβαιωθεί επενδυτικό ενδιαφέρον και για τις δυο επιλογές, οι οποίες θα πάρουν συγκεκριμένη μορφή.
Ερώτηση: Τίποτα δεν έχει αποκλειστεί;
Απάντηση: Ξέρω, με βάση την πληροφόρηση που έχω, πως έχουν αποκλειστεί κάποιοι δυνητικοί επενδυτές.
Ερώτηση: Γιατί δεν είχαν το οικονομικό προφίλ, το εύρος. Γι’ αυτούς τους λόγους, όχι γιατί ήθελαν ν’ αγοράσουν έτσι ή αλλιώς;
Απάντηση: Όχι. Να πω ένα παράδειγμα: Δεν γίνεται κάποιος να ενδιαφερθεί ν’ αποκτήσει τα καλά εξυπηρετούμε δάνεια, χωρίς να πάρει μαζί του και τις καταθέσεις. Πού θα πάνε οι καταθέσεις; Οι καταθέσεις εξασφαλίζονται από τα δάνεια. Κυρίως από τα εξυπηρετούμενα. Δεν θα ήταν νοητό και δεν θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό. Θα αποκλειόταν ευθύς εξαρχής ένας δυνητικός επενδυτής που έλεγε «εμένα με ενδιαφέρουν τα εξυπηρετούμενα δάνεια και μόνο». Δεν μπορεί να υπάρξει ένα τέτοιο σενάριο. Οι καταθέσεις είναι και θα είναι εξασφαλισμένες, μεταξύ άλλων, γιατί θα ακολουθήσουν τα εξυπηρετούμενα δάνεια. Δεν θα υπάρξει καμιά αλλαγή, ακόμα και στο ίδιο υποκατάστημα που πηγαίνει ο κόσμος σήμερα θα εξακολουθήσει να πηγαίνει. Και είναι τέτοιες επιλογές που πιθανόν να έχουν αποκλειστεί που δεν θα έβγαζαν και νόημα. Δεν θα μπορούσαν να διασφαλίσουν την ομαλή εξέλιξη, την ασφάλεια που θέλουμε να διασφαλίσουμε, τη σταθερότητα. Αυτά είναι που ελέγχει η διαδικασία, αλλά πραγματικά επαναλαμβάνω ότι πέρα από αυτά που έχουν ανακοινωθεί, επειδή δεν είναι μια διαδικασία που τρέχει από το Υπουργείο Οικονομικών, δεν είναι σωστό και δεν πρέπει να μπούμε σε μια συζήτηση ποιος έχει μπει, τι θα κάνει ο άλλος, θα πρέπει να το κατανοήσετε. Αυτά στην πορεία.
Ερώτηση: Ρωτούν ξανά οι ακροατές, οι 100 χιλιάδες είναι εξασφαλισμένες;
Απάντηση: Σε όποια τράπεζα και να ήταν σε ολόκληρη την Ευρώπη και στην Κύπρο οι 100 χιλιάδες σε κάθε περίπτωση, ό, τι και να γίνει, είναι εξασφαλισμένες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι καταθέσεις άνω των 100 χιλιάδων κινδυνεύουν. Κι είναι εδώ που θέλουμε και εμπράκτως και συμβολικά να το αποδείξουμε.
(ΝΝ/ΜΧ/ΕΛ/ΕΙ)