Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

18-10-2019 08:37

Εκδηλώσεις επίδειξης και εκπαίδευσης στο εργαλείο ADAPT2CLIMA

Υποστήριξη της λήψης αποφάσεων στον γεωργικό τομέα για προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή

Εκδηλώσεις για επίδειξη και εκπαίδευση στη χρήση του εργαλείου ADAPT2CLIMA, διοργανώνονται από τον Αναπτυξιακό Οργανισμό RTD Talos, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και το Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Το εν λόγω εργαλείο αναπτύχθηκε προκειμένου να υποστηρίξει τους γεωργούς, τους υπεύθυνους για τη χάραξη πολιτικής και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς (γεωπόνους, βιομηχανία γεωργικών προϊόντων κλπ.) στη λήψη αποφάσεων για προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. 

Το πρόγραμμα LIFE ADAPT2CLIMA, που ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2015 και ολοκληρώνεται τον Φεβρουάριο του 2020, στοχεύει στην καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης καθώς και στην εκτίμηση των μελλοντικών κλιματικών αλλαγών και τις επιπτώσεις τους στον γεωργικό τομέα σε Κύπρο, Κρήτη (Ελλάδα) και Σικελία (Ιταλία), καθώς και στην ανάπτυξη στρατηγικών για προσαρμογή της γεωργίας των τριών νησιών στην κλιματική αλλαγή. 

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στις επιδόσεις των καλλιεργειών, στη διαθεσιμότητα του νερού και στον γεωργικό τομέα γενικά, παρουσιάζονται μέσω διαδραστικών χαρτών και γραφημάτων. Επιπλέον, το εργαλείο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διερεύνηση των διαθέσιμων μέτρων προσαρμογής για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, καθώς και την αποτελεσματικότητά τους στην αύξηση της ανθεκτικότητας της γεωργίας. Τα κύρια σενάρια κλιματικής αλλαγής που εξετάστηκαν αφορούν τις μέσες κλιματικές συνθήκες που αναμένονται για την περίοδο 2031-2060 με βάση τα σενάρια εκπομπών RCP4.5 και 8.5 της IPCC και ως εκ τούτου το εργαλείο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μακροπρόθεσμο σχεδιασμό προσαρμογής. Επιπρόσθετα, εξετάστηκαν ακραία κλιματικά σενάρια (ξηρό, υγρό, θερμό, ψυχρό) με βάση το σενάριο εκπομπών RCP8.5, προκειμένου το εργαλείο να χρησιμοποιηθεί για βραχυπρόθεσμο σχεδιασμό προσαρμογής από τους αγρότες σε περίπτωση που παρατηρηθούν ακραίες κλιματολογικές συνθήκες στο εγγύς μέλλον. 

Στο πλαίσιο αυτό θα πραγματοποιηθούν οι ακόλουθες εκδηλώσεις: 

-        1η Εκδήλωση επίδειξης και 1ο Εκπαιδευτικό Σεμινάριο: Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2019, από τις 10:00-14:00, στον πειραματικό Σταθμό Τόχνης του Ινστιτούτου Γεωργικών Ερευνών.

-        2η Εκδήλωση επίδειξης και 2ο Εκπαιδευτικό Σεμινάριο: Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2019, από τις 10:00-14:00, στο κεντρικό κτήριο του Ινστιτούτου Γεωργικών Ερευνών, στη Λευκωσία.

Τις εκδηλώσεις επίδειξης και τα εκπαιδευτικά σεμινάρια μπορούν παρακολουθήσουν δωρεάν μεμονωμένοι και οργανωμένοι γεωργοί, υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής, γεωπόνοι, εκπρόσωποι της βιομηχανίας γεωργικών προϊόντων και γεωργικών χρειωδών, κλπ. Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στις εκδηλώσεις, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να  απευθύνονται στον Αναπτυξιακό Οργανισμό RTD Talos http://www.talos-rtd.com/el/homepage και στο τηλέφωνο 22454333. Ηλεκτρονικές δηλώσεις συμμετοχής υποβάλλονται στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://forms.office.com/Pages/ResponsePage.aspx?id=RJZ1PvM0H06h9m2hq9sISQ8nrHGrrRFBt7hwWaLJwoJUNlpHWFE2Q1VPMFNXUVZJMVg0SUZGOFNITy4u

(ΜΑΚ)