Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

02-09-2024 15:22

Ημερίδα του Υπουργείου Άμυνας με θέμα «Συνέργειες του Υπουργείου Άμυνας με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας σε Θέματα Περιβάλλοντος και Ενέργειας»

Σήμερα πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Άμυνας ημερίδα με θέμα «Συνέργειες του Υπουργείου Άμυνας με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας σε Θέματα Περιβάλλοντος και Ενέργειας». Στην ημερίδα παρέστησαν ο Υπουργός Άμυνας κ. Βασίλης Πάλμας, ο Υφυπουργός Μετανάστευσης δρ Νικόλας Α. Ιωαννίδης, καθώς και ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Γεώργιος Τσιτσικώστας. Συμμετείχαν πάνω από 60 προσκεκλημένοι, μεταξύ των οποίων υψηλόβαθμοι εκπρόσωποι από το Υπουργείο Εξωτερικών, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας (ΕΟΑ) και τον ακαδημαϊκό χώρο. 

Στον χαιρετισμό του ο Υπουργός Άμυνας κ. Βασίλης Πάλμας υπογράμμισε την καθοριστική σημασία της περιβαλλοντικής πολιτικής του Υπουργείου, η οποία συμβάλλει στην προσαρμογή της Εθνικής Φρουράς στις απαιτήσεις του ταχέως μεταβαλλόμενου διεθνούς περιβάλλοντος. «Η προστασία και διατήρηση των φυσικών πόρων και οικοσυστημάτων είναι κρίσιμη για την ανθεκτικότητα των ενόπλων δυνάμεων και τη διασφάλιση της ποιότητας ζωής και της κοινωνικής ευημερίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πάλμας. Ο Υπουργός εξέφρασε ιδιαίτερη ικανοποίηση για τη συμφωνία που υπεγράφη πρόσφατα μεταξύ του Υπουργείου και της ΑΗΚ για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στα στρατόπεδα της Εθνικής Φρουράς, ενισχύοντας την προσπάθεια της κυβέρνησης να ευθυγραμμιστεί με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία. 

Στην ημερίδα τονίστηκε η σημασία της εφαρμογής περιβαλλοντικών προγραμμάτων και η συνεργασία με τον ΕΟΑ για την ενίσχυση της ενεργειακής αποδοτικότητας της Εθνικής Φρουράς. Αυτά τα προγράμματα περιλαμβάνουν τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τη βελτίωση της ανθεκτικότητας των στρατιωτικών υποδομών, τη μείωση του λειτουργικού κόστους, μέσω ενεργειακών εξοικονομήσεων και ανακύκλωσης. Οι θεματικές αυτές θα αποτελέσουν μέρος των προτεραιοτήτων του Υπουργείου κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2026. 

Η κα Ευτυχία Ιωάννου, προϊστάμενη στον Τομέα Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Άμυνας, παρουσίασε τις βασικές δράσεις του Υπουργείου στον τομέα του περιβάλλοντος και ενέργειας. Ο δρ Κωνσταντίνος Χατζησάββας, ανώτερος λειτουργός θεμάτων ενέργειας στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας, αναφέρθηκε στη συνεισφορά του Οργανισμού στη διασφάλιση ενός ενεργειακά ανθεκτικού αμυντικού τομέα στην Κύπρο. 

(ΝΖ/ΓΣ)