03-11-2019 09:27
Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Πρόδρομου Προδρόμου, χθες
Το ΑΚΕΛ αναφέρεται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την ελληνοκυπριακή πλευρά επιλέγοντας να αγνοήσει κραυγαλέες υπαναχωρήσεις της τουρκικής πλευράς, είπε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Πρόδρομος Προδρόμου.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «είναι λυπηρό, αλλά θα πρέπει να το εντοπίσουμε και να το εκθέσουμε ενώπιον του κυπριακού λαού.
Σε μια ακόμα καθοριστική στιγμή, ενόψει της συνάντησης στις 25 Νοεμβρίου, το ΑΚΕΛ επεμβαίνει συνεχώς έχοντας ως κίνητρο και κριτήριο τις σκοπιμότητες εσωτερικής πολιτικής και την αντιπολιτευτική εμμονή του.
Το ΑΚΕΛ εγκαλεί και σήμερα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μιλώντας για σεβασμό στις συγκλίσεις.
Αγνοεί όμως τις πραγματικότητες που έχουμε μπροστά μας εδώ και καιρό.
Το ΑΚΕΛ αναφέρεται στον Πρόεδρο και την ελληνοκυπριακή πλευρά επιλέγοντας να αγνοήσει κραυγαλέες υπαναχωρήσεις της τουρκικής πλευράς.
Δεν έχουμε ακούσει το ΑΚΕΛ να λέει κάτι για το γεγονός ότι παραμονές προεδρικών εκλογών, η τουρκοκυπριακή πλευρά απέσυρε τον χάρτη και τη σύγκλιση επί του εδαφικού, η οποία επέτρεψε να προχωρήσαμε στο Κραν Μοντανά;
Αγνοεί ότι τον περασμένο Ιούλιο και ενώ προχωρούσε η συζήτηση με την κα Λουτ, η τουρκοκυπριακή πλευρά τη διέκοψε προκειμένου να στείλει επιστολή στον ΓΓ, αγνοώντας τη σύγκλιση στο ενεργειακό και να ζητά τη συγκρότηση κάποιας επιτροπής για συνδιαχείριση;
Δεν βλέπει το ΑΚΕΛ πως στη διάρκεια των διαβουλεύσεων με την κα Λουτ τον Σεπτέμβριο η τουρκοκυπριακή πλευρά προσπάθησε στους όρους αναφοράς να γίνει λόγος για 'άλλες ιδέες'. Κατά τα άλλα συνεχώς ενοχοποιεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Το ΑΚΕΛ θα πρέπει να απαντήσει γιατί όλο αυτό τον καιρό δεν υπερασπίστηκε ούτε μια φορά το Πλαίσιο με τις έξι παραμέτρους του ΓΓ όταν συστηματικά η τουρκοκυπριακή πλευρά προσπαθεί να παρουσιάσει ένα πλαίσιο με πέντε παραμέτρους που βεβαίως δεν περιλαμβάνει τις εγγυήσεις, ενώ προσπαθούν να απαλείψουν τη ρητή αναφορά του ΓΓ στη Μόρφου και άλλα ζητήματα.
Θα πρέπει ακόμα να μας πει το ΑΚΕΛ γιατί δεν μιλά για την υπαναχώρηση της τουρκοκυπριακής πλευράς από τη σύγκλιση που υπήρχε για τη διακυβέρνηση και την καινοφανή αξίωση για ουσιαστικά βέτο που εκφράζεται με την απαίτηση για να υπάρχει θετική ψήφος σε όλες τις αποφάσεις;
Δεν αντιλήφθηκε το ΑΚΕΛ ποιός είναι εκείνος που, αντίθετα με τις προθέσεις του ΓΓ, όλο αυτό το διάστημα δεικτικά αναφέρει ότι οι διαπραγματεύσεις δεν μπορεί να ξεκινήσουν από εκεί που είχαν φτάσει στο Κραν Μοντανά; Είναι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ή είναι η τουρκική πλευρά;
Επιπλέον, θα έπρεπε να γνωρίζει ότι ο ΓΓ από την αρχή έχει διευκρινίσει ότι προσφέρει καλές υπηρεσίες και ως εκ τούτου δεν τίθεται θέμα να καταλογίσει ευθύνες.
Άρα λοιπόν το ΑΚΕΛ θα πρέπει να εγκαταλείψει αυτό το τέχνασμα ότι είτε θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις ή αν δεν αποδοθούν ευθύνες στην Τουρκία θα έχει ευθύνες ο Πρόεδρος.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιδιώκει με θετικές προσεγγίσεις την επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων.
Το ΑΚΕΛ ασχολείται με την απόδοση ευθυνών για να ενοχοποιήσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».
Στη συνέχεια, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «στόχος της εμμονής και της αντιπολιτευτικής προπαγάνδας του ΑΚΕΛ δεν είναι είτε η ευταξία στο Επενδυτικό Πρόγραμμα που εφαρμόζεται από την εποχή που ήταν το ίδιο κυβέρνηση είτε ακόμα η εικόνα της χώρας μας διεθνώς.
Μοναδικός στόχος τους είναι να πλήξουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Το έχει εξάλλου πρόσφατα ομολογήσει ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ κ. Άντρος Κυπριανού όταν έθεσε, τρεισήμισι χρόνια πριν τις επόμενες προεδρικές εκλογές, ως βασικό στόχο “να φύγει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης”.
Διότι αν νοιάζονταν για το Πρόγραμμα και τις διαδικασίες που εφαρμόζει η Κυπριακή Δημοκρατία, θα είχαν αναγνωρίσει τις βελτιωτικές αλλαγές, τα αυστηρότερα κριτήρια και τους ελέγχους που έχουν αποφασιστεί τα τελευταία δυο χρόνια.
Θα μπορούσε να είχαν καταλάβει και να σημειώσουν ότι η Κυβέρνηση, ανταποκρινόμενη σε πληροφορίες και επισημάνσεις που έγιναν, αποφάσισε συμπληρωματικό έλεγχο όλων των πολιτογραφήσεων που εγκρίθηκαν πριν το 2018, για να αντιμετωπισθούν περιπτώσεις που χρήζουν επανεξέτασης.
Αντ΄ αυτού προχώρησαν σε λαϊκισμό.
Θα μπορούσε να αντιληφθεί το ΑΚΕΛ ότι ανεπιθύμητες πρακτικές που ίσχυαν στη δική του διακυβέρνηση –όπως η περίπτωση της ουκρανικής τράπεζας για την οποία κάνουν τόσο θόρυβο- έχουν ριζικά αντιμετωπισθεί με τη ριζική απόφαση για την κατάργηση των εταιρειών-κέλυφος.
Δυστυχώς όμως ακόμα και ο ίδιος ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ συμμετέχει προσωπικά σε ένα όργιο ανεύθυνου λαϊκισμού προσπαθώντας να πάρει ο ίδιος κύρος από ένα ντοκιμαντέρ που διατίθεται μέσα από δημοφιλές δίκτυο διανομής κινηματογραφικού υλικού στο Διαδίκτυο, αλλά τελικά εκτίθεται.
Είναι πράγματι λυπηρό διότι όταν μιλά για το ντοκιμαντέρ Laudromat είτε του τα έχουν πει λάθος είτε, ακόμα χειρότερα -αν το είδε ο ίδιος- δεν έχει καταλάβει. Αυτό είναι πολύ πιο ανησυχητικό. Διότι, ξεκινώντας από τα Panama Papers, βασικός στόχος του ντοκιμαντέρ είναι εκτός από τα γνωστά, τους διάφορους ανά τον κόσμο «φορολογικούς παραδείσους», «κέντρα offshore» κλπ, να εκθέσει ότι κέντρα παράνομων χρηματοοικονομικών δραστηριοτήτων λειτουργούν μέσα στις ίδιες τις ΗΠΑ (Delaware κλπ).
Όσον αφορά δε την Κύπρο, η μόνη μάλλον επιδερμική αναφορά αφορά στην παλιά λειτουργία της ως κέντρο υπεράκτιων δραστηριοτήτων –η οποία έχει οριστικά τερματισθεί- ή ακόμα για τα όσα γίνονταν μέσω των δικτύων των ‘εταιρειών-κέλυφος’, οι οποίες όμως έχουν πλέον καταργηθεί. Έχουν καταργηθεί στη διάρκεια της διακυβέρνησης του Προέδρου Αναστασιάδη, ενώ λειτουργούσαν και όχι στη διάρκεια της διακυβέρνησης του ΑΚΕΛ.
Και διερωτάται κανείς γιατί ο ΓΓ του ΑΚΕΛ δεν είχε αποταθεί στους Υπουργούς Οικονομικών της Κυβέρνησης Χριστόφια για να ζητήσει να αποκατασταθεί το όνομα της Κύπρου με την κατάργηση των εταιρειών – κέλυφος».
Ερωτηθείς είπε ότι «τα όσα γίνονται τον τελευταίο καιρό είναι φανερό ότι έχουν ως μόνο στόχο την προγραμματική κατεύθυνση του ΑΚΕΛ, το ανέφικτο με βάση τα πολιτειακά μας θέσμια, να φύγει ο Πρόεδρος. Αυτή δεν είναι σοβαρή αντιπολιτευτική πολιτική σε μια χώρα που θα έχει εκλογές το 2023. Το ΑΚΕΛ που έχει χάσει τις εκλογές προβάλλοντας το δικό του πρόγραμμα που απορρίφθηκε, θα πρέπει να κάνει υπομονή μέχρι τότε».
Σε άλλη ερώτηση είπε ότι «όλα όσα κάνει το ΑΚΕΛ, δυστυχώς και στο Κυπριακό, εστιάζονται στο πρόσωπο του Προέδρου. Έχουμε φτάσει στο σημείο να εγκαλούν τον Πρόεδρο και να μην υπαναχωρήσει σε συγκλίσεις τη στιγμή που όλο το προηγούμενο διάστημα έχουμε σωρεία υπαναχωρήσεων από την τουρκική πλευρά, κάτι για το οποίο το ΑΚΕΛ δεν είπε λέξη».
Σε ερώτηση για την απόφαση της ΄Ενωσης Δήμων που ενέκρινε το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «είναι θετικό να το ακούμε.
Για να φτάσουμε στη σημερινή μορφή της πρότασης για μεταρρύθμιση έγιναν διεξοδικές διαβουλεύσεις και με τις πολιτικές δυνάμεις και με τους ενδιαφερόμενους φορείς και σκοπός είναι στο επόμενο διάστημα να προχωρήσουμε στις ώριμες μεταρρυθμίσεις, με πρώτη πιθανώς τη μεταρρύθμιση για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Εξίσου σημαντική είναι η μεταρρύθμιση για τη Δημόσια Υπηρεσία, η δημιουργία του Υφυπουργείου Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Καινοτομίας και η μεταρρύθμιση στον τομέα της δικαιοσύνης.
Για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, στόχος του Προέδρου όπου υπάρχει και σύγκλιση με τις πολιτικές δυνάμεις είναι να δούμε αναβάθμιση της, ενίσχυση των μονάδων τοπικής αυτοδιαχείρισης και τη δυνατότητα τους μέσα από την αναδιοργάνωση να παρέχουν καλύτερες και περισσότερες υπηρεσίες στους δημότες».
Κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα για επιστολή του ψευδοκράτους προς τα ΗΕ για τη δημιουργία δύο FIR, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «αυτές οι προσπάθειες γίνονται σε διεθνή συνέδρια όπου έχουν αποκρουστεί από εκπροσώπους της Κυπριακής Δημοκρατίας και αποτελούν ακόμα ένα δείγμα της συμπεριφοράς της Τουρκίας και δυστυχώς και από τα κατεχόμενα και αποτελούν απόπειρες για να παρουσιάσουν δύο κράτη. Αυτό, τη στιγμή που προχωρούμε σε διαπραγματεύσεις. Ειδικά για τον εναέριο χώρο, η παράνομη λειτουργία του παράνομου αεροδρομίου δημιουργεί και ζητήματα ασφάλειας διεθνώς και είναι κάτι που πρέπει να αντιμετωπιστεί.
Η στάση της τουρκικής πλευράς είναι η ίδια είτε μιλάμε για το FIR είτε για κατάθεση εγγράφων με τα οποία προσπαθεί να πλαστογραφήσουν την ιστορία όπως το 1963-΄64 και να δικαιολογήσει την εισβολή και την κατοχή.
Και όλα αυτά κάποιοι εδώ ανάμεσα μας δεν τα βλέπουν και διαρκώς προσπαθούν να πλήξουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι θα ευθύνεται αν δεν επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις».
Ερωτηθείς αν έχει γίνει προετοιμασία ενόψει τις συνάντησης της 25ης Νοεμβρίου, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όπως έχει δηλώσει, είναι πανέτοιμος, διότι η επιδίωξη να επισπεύσουμε τις προκαταρκτικές διαδικασίες και να φτάσουμε σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις είναι μόνιμη εδώ και καιρό.
Η κα Λουτ δραστηριοποιείται εδώ και ένα χρόνο. Από την αρχή ο Πρόεδρος είπε ότι ήταν έτοιμος να συνεργαστεί εποικοδομητικά. Έχουμε δει ότι η τουρκική πλευρά προσπάθησε να παρουσιάσει προσκόμματα για τη συμφωνία επί των όρων αναφοράς.
Ήταν και πρόταση του Προέδρου να γίνει μια τέτοια από κοινού συνάντηση των δύο ηγετών με τον ΓΓ των ΗΕ, με σκοπό να επισπεύσουμε διαδικασίες.
Στο ενδιάμεσο ενδέχεται να υπάρξει και συνάντηση με Λουτ στην κατεύθυνση της προετοιμασίας της 25ης».
Ερωτηθείς πότε θα γίνει ανασχηματισμό, ο Εκπρόσωπος απάντησε ότι «όταν έρθει η ώρα και στο χρόνο που θα κρίνει ο Πρόεδρος θα πάρει τις αποφάσεις του και θα τις ανακοινώσει».
_____________
ΡΜ/ΣΧ
Σχετικά Ανακοινωθέντα