Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

25-11-2019 14:39

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δρος Κώστα Χαμπιαούρη στη συνέντευξη Τύπου για την Εκστρατεία του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών για τη Διαφορετικότητα στα Σχολεία

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση χαιρετίζω τη σημερινή συνέντευξη Τύπου στο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Δημητρίου, η οποία εμπίπτει στο πλαίσιο της Εκστρατείας για τη Διαφορετικότητα που διοργανώνει το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας και το γραφείο της Επίτροπου Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού.

Η εκστρατεία αφορά στο θέμα της Διαφορετικότητας στα Σχολεία και προωθεί τη βασική ανθρώπινη διεκδίκηση για σεβασμό στη διαφορετικότητα και αξιοπρέπεια ανεξαρτήτως ιδιαιτεροτήτων. Η εκστρατεία απευθύνεται παράλληλα σε γονείς και μαθητές κι έχει ως κεντρικό στόχο την ανάδειξη κουλτούρας σεβασμού της  διαφορετικότητας αλλά και ευαισθητοποίηση των μαθητών σε μια σειρά θεμάτων όπως αυτά διαμορφώνονται πλέον στη πολυπολιτισμική και πλουραλιστική κοινωνία της Κύπρου.

Ως γνωστό, το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, μέσω κανονισμών, διασφαλίζει το δικαίωμα στην εκπαίδευση όλων των παιδιών ανεξαιρέτως και χωρίς καμία διάκριση. Συγκεκριμένα, στους νέους Κανονισμούς Λειτουργίας των Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης, που τέθηκαν σε πλήρη εφαρμογή από τη σχολική χρονιά 2017-2018, διατυπώνεται ξεκάθαρα και καταγράφεται ότι η ερμηνεία και εφαρμογή των κανονισμών πρέπει να γίνεται «χωρίς καμία διάκριση στη φυλή, το χρώμα, το φύλο, τη γλώσσα, τη θρησκεία, τις πολιτικές ή άλλες πεποιθήσεις του παιδιού ή των γονέων ή κηδεμόνων του ή την υπηκοότητα, εθνική ή κοινωνική καταγωγή, την περιουσιακή κατάσταση, την ανικανότητα, τη γέννηση, τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή οποιαδήποτε άλλη κατάσταση». Αξίζει να σημειωθεί ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα αντίστοιχοι κανονισμοί θα λειτουργήσουν και για τη Δημοτική Εκπαίδευση.

Στο πλαίσιο αυτό, το ΥΠΠΑΝ υποστηρίζει με πολλαπλούς τρόπους τα σχολεία σε θέματα σεβασμού της διαφορετικότητας και διαχείρισης του ρατσισμού. Χαρακτηριστικά, ο «Κώδικας Συμπεριφοράς Κατά του Ρατσισμού και Οδηγός Διαχείρισης και Καταγραφής Ρατσιστικών Περιστατικών» που αφορά στην αντιρατσιστική πολιτική του ΥΠΠΑΝ, στοχεύει στην πρόληψη, αναγνώριση, διαχείριση και αντιμετώπιση ρατσιστικών περιστατικών στα σχολεία. Αναμφίβολα, η εν λόγω πολιτική αποτελεί ένα ερευνητικά τεκμηριωμένο εργαλείο αντιμετώπισης των ποικίλων ρατσιστικών περιστατικών που βασίζονται σε διάφορους ρατσισμούς, μέσω μιας ολιστικής προσέγγισης και στο πλαίσιο κανονισμών λειτουργίας των σχολείων.

Επίσης, το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο προσφέρει σεμινάρια σε σχολική βάση, σεμινάρια για γονείς, προαιρετικά και άλλα σεμινάρια που συμπεριλαμβάνουν θέματα που σχετίζονται με τη διαφορετικότητα, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τον ρατσισμό. Επιπρόσθετα, στο ευρύτερο πλαίσιο της επαγγελματικής μάθησης των εκπαιδευτικών έχει δημιουργηθεί, από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, Δίκτυο υποστήριξης των σχολείων, το οποίο λειτουργεί με συχνές επιμορφωτικές και αναστοχαστικές συναντήσεις.

Παράλληλα, το ΥΠΠΑΝ έχει προχωρήσει στην εξαγγελία πολιτικής, αλλά και στην υλοποίηση δράσεων για την Ένταξη των Μαθητών και Μαθητριών με Μεταναστευτική Βιογραφία στο Κυπριακό Εκπαιδευτικό Σύστημα. Με βάση τον εκσυγχρονισμό των δράσεών μας και των εισηγήσεων εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία εστιάζει κυρίως στη φάση υποδοχής, προχωράμε στη βελτίωση των δομών ένταξης των παιδιών με μεταναστευτική βιογραφία στο κυπριακό εκπαιδευτικό σύστημα.

Επιπρόσθετα, το ΥΠΠΑΝ συνεχίζει την υποστήριξη του προγράμματος IMAGINE, που σκοπό έχει την ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών σε σχέση με τις δυσκολίες και τα διλήμματα που αντιμετωπίζουν σε θέματα ξενοφοβίας, στερεοτύπων και ρατσιστικών συμπεριφορών, καθώς και την επιμόρφωσή τους σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αντιρατσιστικής εκπαίδευσης για οικοδόμηση της ειρήνης στην τάξη και την ευρύτερη κοινότητα.

Επιπλέον, το ΥΠΠΑΝ συμμετέχει στο Δικτύου Πρόληψης και Καταπολέμησης του Ομοφοβικού και Τρανσφοβικού Εκφοβισμού, το οποίο έχει συσταθεί ως πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού προγράμματος ΗΟΜΒΑΤ και προσβλέπει στη δημιουργία στρατηγικών σχέσεων και «συμμαχιών» μεταξύ των ενδιαφερόμενων φορέων για το θέμα.

Ταυτόχρονα, το ΥΠΠΑΝ βρίσκεται στη διαδικασία μεταρρύθμισης και εκσυγχρονισμού της υφιστάμενης Νομοθεσίας, των κανονισμών και των πρακτικών που ακολουθούνται στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση. Τον Μάρτιο του 2018, υπογράφτηκε η Επίσημη Συμφωνία/Βοήθεια με την Ομάδα Στήριξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με σκοπό τη μελέτη, από εμπειρογνώμονες, του υφιστάμενου συστήματος παροχής Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης και την υποβολή εισηγήσεων για τη διαμόρφωση μιας νέας πολιτικής και ενός νέου νομικού πλαισίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΥΠΠΑΝ εφαρμόζει το συγχρηματοδοτούμενο (από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) πρόγραμμα Δράσεις Σχολικής και Κοινωνικής Ένταξης (ΔΡΑ.Σ.Ε) που στοχεύει μεταξύ άλλων στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, με τον περιορισμό του κινδύνου κοινωνικής περιθωριοποίησης και αποκλεισμού. Λόγω της πετυχημένης πορείας υλοποίησης του προγράμματος, το Υπουργείο εξασφάλισε επιπλέον ευρωπαϊκά κονδύλια με αποτέλεσμα την αύξηση του προϋπολογισμού του έργου, κατά τον τελευταίο χρόνο, στα 36 εκατομμύρια από 14 εκατομμύρια που είχαν αρχικά εγκριθεί και καλύπτει πλέον 102 σχολικές μονάδες και το 15,6% του μαθητικού πληθυσμού.

Εκτός από τις πιο πάνω δράσεις, το ΥΠΠΑΝ συμμετέχει ως εταίρος ή συντονιστής σε ευρωπαϊκά προγράμματα που σχετίζονται με το θέμα της διαφορετικότητας. Ενδεικτικά αναφέρω τα αξιόλογα προγράμματα IDECIDE, ΒΟDI, HOPES, «Από την Υποδοχή στην εκπαίδευση», καθώς και το «Πρόγραμμα Εκμάθησης της Ελληνικής Γλώσσας σε ανήλικους Υπηκόους Τρίτων Χωρών», σε συνεργασία με εταίρους σε τοπικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Όπως διαφαίνεται από όλα όσα έχω αναφέρει, το Υπουργείο μας δίνει έμφαση και προωθεί πολλές και ποικίλες δράσεις, που εδράζονται στη βάση του σεβασμού της διαφορετικότητας στα σχολεία μας.

Αγαπητά μου παιδιά,

Το Υπουργείο μας, αναγνωρίζοντας τις πολλαπλές μορφές διαφορετικότητας που κυριαρχούν σε κάθε σχολείο, έχει στόχο να διασφαλίσει, για όλους και όλες εσάς, ένα περιβάλλον ασφάλειας, ανεκτικότητας, σεβασμού της διαφορετικότητας και ισότητας. Θέλουμε να μπορείτε να απολαμβάνετε στο μέγιστο τις εκπαιδευτικές ευκαιρίες που σας προσφέρονται. Οποιαδήποτε εκδήλωση ρατσιστικής συμπεριφοράς πρέπει να εντοπίζεται, να αναγνωρίζεται και να αντιμετωπίζεται έγκαιρα και αποφασιστικά, γι’ αυτό ιδιαίτερα σημαντική κρίνεται και η δική σας προσπάθεια στην αναγνώριση και αντιμετώπιση οποιωνδήποτε διακρίσεων.

Τελειώνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά όλες και όλους για τη συμμετοχή σας. Εύχομαι η εκστρατεία του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών να συμβάλει εποικοδομητικά στην προσπάθεια και στο έργο όλων μας, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον που θα περιβάλλει με σεβασμό, ανεκτικότητα και αγάπη το κάθε άτομο ξεχωριστά.

----------------------------

 

ΕΙ