Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

25-11-2019 20:30

Χαιρετισμός YMEE κας Βασιλικής Αναστασιάδου σε συνέδριο για την αεροναυτιλία

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι σήμερα εδώ μαζί σας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου για να χαιρετίσω το συνέδριο με θέμα «CyprusAviationin 2040, DesigningaComprehensiveAviationStrategy», που διοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Κύπρου σε συνεργασία με την KRATISTrainingConsultingLtd.

Η μετατροπή της Κύπρου σε κέντρο αερομεταφορών για την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αποτελεί ένα από τους στρατηγικούς στόχους του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων.  Ως εκ τούτου, πρωτοβουλίες, όπως η σημερινή, συμβάλλουν θετικά στην περαιτέρω ανάπτυξη των αερομεταφορών και κατ’ επέκταση στην ανάπτυξη του τόπου γενικότερα.

Επιθυμώ να επισημάνω ότι η βελτίωση της συνδεσιμότητας της χώρας μας αποτελεί ένα από τους στρατηγικούς μας στόχους και το Υπουργείο, σε συνεργασία, με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, καταβάλλει συνεχείς προσπάθειες, προς την κατεύθυνση αυτή.

Είναι γεγονός ότι η πλειοψηφία της εισερχόμενης και εξερχόμενης αεροπορικής κίνησης από και προς την Κύπρο προέρχεται κυρίως από την Εσωτερική Αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε ότι αφορά στην αεροπορική κίνηση που προέρχεται από Τρίτες Χώρες διέπεται κυρίως από Περιεκτικές Αεροπορικές Συμφωνίες που συνάπτει η Ε.Ε., αλλά και δικές μας Διμερείς Συμφωνίες με Τρίτες Χώρες.  Η αύξηση των Συμφωνιών αυτών αποτελεί διαχρονικό στόχο τόσο της Κύπρου αλλά και της Ε.Ε.

Το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, για σκοπούς βελτίωσης της Συνδεσιμότητας και αύξησης της αεροπορικής κίνησης, εφαρμόζει «Πολιτική Ανοικτών Αιθέρων» με Τρίτες Χώρες. Ο στόχος αυτός υλοποιείται σε συνεχή βάση μέσα από τη διαπραγμάτευση των Διμερών Συμφωνιών για τις αερομεταφορές, με σκοπό να επιτευχθεί η εξάλειψη των όποιων εμπορικών περιορισμών. Προσφάτως μονογραφήθηκαν νέες Αεροπορικές Συμφωνίες με τη Σαουδική Αραβία, το Κουβέιτ και την Αυστραλία.

Με βάση τα στοιχεία της HermesAirportsLtdαπό το 2013 μέχρι σήμερα έχουν προστεθεί 37 νέες αεροπορικές εταιρείες, οι οποίες πραγματοποιούν πτήσεις από και προς τα κυπριακά αεροδρόμια ενώ, ο αριθμός των προορισμών έχει αυξηθεί κατά ογδόντα( 80). Εβδομήντα (70) αεροπορικές εταιρείες εκτελούν δροµολόγια σε 120 προορισµούς και 40 συνολικά χώρες ενώ, πέραν του 50% των δροµολογίων, εξυπηρετούνται µε µια ή δύο πτήσεις την εβδοµάδα. Υπάρχουν δε περαιτέρω περιθώρια, για αύξηση της προσφερόμενης συχνότητας πτήσεων, προς διάφορους προορισμούς.

Πέραν της αύξησης της επιβατικής κίνησης (σχεδόν 11 εκατομμύρια επιβάτες το 2018 και στους δυο Αερολιμένες),  τα εν λόγω στοιχεία καταδεικνύουν ότι η συνδεσιμότητα της Κύπρου έχει βελτιωθεί σε ουσιαστικό βαθμό. Αυτό ωστόσο δεν μας εφησυχάζει, καθώς στόχος μας είναι η περαιτέρω ενίσχυση της συνδεσιμότητας της χώρας μας.

Για το σκοπό αυτό,  αντιπροσωπεία του Υπουργείου Μεταφορών Επικοινωνιών και Έργων και του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας θα συμμετάσχει φέτος, για πρώτη φορά, στη διάσκεψη ICAN 2019, που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO),  έχοντας ως κύριο στόχο την διεξαγωγή πολλαπλών Διμερών αεροπορικών διαπραγματεύσεων μεταξύ των συμμετεχόντων κρατών. H διάσκεψη, θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 2-6 Δεκεμβρίου, στην Ιορδανία.

Στο πλαίσιο της διάσκεψης, η αντιπροσωπεία της Κυπριακής Δημοκρατίας θα συναντηθεί με αντιπροσωπείες άλλων χωρών με σκοπό τη διαπραγμάτευσηκειμένων αεροπορικών Συμφωνιών και την κατάληξη σε ένα επιθυμητό για την κάθε πλευρά, αποτέλεσμα. Επιπρόσθετα η παρουσία αντιπροσωπείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην εν λόγω Διάσκεψη, θα προσφέρει τη δυνατότητα επίλυσης εκκρεμοτήτων σε Διμερείς Αεροπορικές Συμφωνίες, με τρίτες Χώρες. Θα προσφέρει ταυτόχρονα, τη δυνατότητα έναρξης διαπραγματεύσεων με χώρες, με τις οποίες η Κύπρος δεν έχει υπογράψει Διμερή Αεροπορική Συμφωνία.

Κυρίες και κύριοι,

Όραμα του Υπουργείου Μεταφορών και κατ’ επέκταση της Κυβέρνησης, είναι η προώθηση της Κύπρου ως Κέντρου Αεροπλοΐας, όχι μόνο για την περιοχή της Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Βορείου Αφρικής, αλλά και για την ευρύτερη περιφέρεια.

Οι προκλήσεις του παρόντος και κυρίως του μέλλοντος είναι πολλές και ποικίλες.  Θα πρέπει να αντιμετωπιστούν σοβαρά ζητήματα που απασχολούν άμεσα ή που θα προκύψουν στην πορεία, όπως η συμφόρηση των αεροδρομίων, θέματα ασφάλειας και προστασίας, καλύτερης αξιοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού, καλύτερης αξιοποίησης της τεχνολογίας, η ρύθμιση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, η υπερπληρότητα του εναέριου χώρου, τα θέματα των εκπομπών σε σχέση με το περιβάλλον.  Οι απαντήσεις για τα ζητήματα αυτά δεν μπορεί να είναι μαγικές.  Προκύπτουν μέσα από τη συζήτηση σε διεθνή σώματα και οργανισμούς, αλλά και σε εθνικό επίπεδο από τις εισηγήσεις και το διάλογο με ανθρώπους έμπειρους στον τομέα, που και η χώρα μας διαθέτει, καθώς επίσης και από τα ακαδημαϊκά ιδρύματα.  Είναι συναφώς ευπρόσδεκτες και καλοδεχούμενες εκδηλώσεις όπως η σημερινή και πιστεύω ότι είναι καιρός αυτό το διάλογο να τον αναπτύξουμε πιο θεσμοθετημένα και σε πιο σταθερή και επαναλαμβανόμενη βάση. 

Πρέπει επιπρόσθετα σε εθνικό επίπεδο να βελτιώσουμε το νομικό/κανονιστικό μας πλαίσιο για να καταστεί η Κύπρος πιο ελκυστική ιδιαίτερα σε ότι αφορά την Χρηματοδότηση και Χρηματοδοτική Μίσθωση Αεροσκαφών (FinancingandLeasingJurisdiction), και επίσης σε ότι αφορά την ανάπτυξη της χώρας μας ως Κέντρου Εγγραφής και Διαχείρισης Αεροσκαφών (Εμπορικών και Ιδιωτικών Τζετ).

Στο πλαίσιο της προώθησης της χώρας μας ως κέντρου Αεροπλοΐας, εντάσσεται και η ίδρυση της Κρατικής Εταιρείας παροχής Αεροναυτιλιακών Υπηρεσιών, διαδικασία η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, μετά τη ψήφιση από τη Βουλή της σχετικής νομοθεσίας. Η ίδρυση της νέας εταιρείας θα προσδώσει ευελιξία στο θέμα της διαχείρισης της εναέριας κυκλοφορίας, σε διοικητικό, οργανωτικό και πρακτικό επίπεδο, συμβάλλοντας στη δραστική μείωση των καθυστερήσεων στον εναέριο χώρο της χώρας μας κάτι, που αποτελεί πρωτεύοντα στόχο του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων.

Η χώρα μας διαθέτει όλα τα εχέγγυα για να μετατρέψουμε το όραμα μας σε πράξη.  Στην προσπάθειά μας αυτή, η συμβολή όλων σας θα είναι ουσιαστική και πολύτιμη γι’ αυτό και ευχαριστώ ιδιαίτερα τους διοργανωτές, για αυτή την τόσο χρήσιμη και σημαντική πρωτοβουλία.

Σας ευχαριστώ θερμά για την προσοχή σας και εύχομαι κάθε επιτυχία.

( ΔΚ )