04-04-2018 15:11
Κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία συμμετείχε σε Διεθνές Συνέδριο Κοινοβουλευτικού Διαλόγου, στην Βηρυτό
Οι βουλευτές κ. Άγγελος Βότσης (επικεφαλής), κ. Κώστας Κωνσταντίνου, κα Ευανθία Σάββα και κ. Ηλίας Μυριάνθους, καθώς και ο πρώην βουλευτής και μέλος της κυπριακής αντιπροσωπείας στη Διακοινοβουλευτική Συνέλευση της Ορθοδοξίας (ΔΣΟ) κ. Γιώργος Βαρνάβα συμμετείχαν χθες, σε Διεθνές Συνέδριο Κοινοβουλευτικού Διαλόγου, στην Βηρυτό, το οποίο συνδιοργανώνεται από τη ΔΣΟ και το Κοινοβούλιο του Λιβάνου, στις 3 και 4 Απριλίου, με θέμα: «Ενότητα στην πολυμορφία και βασικές αρχές ελευθερίας για τους Χριστιανούς και Μουσουλμάνους στην Μέση Ανατολή». Στο πλαίσιο της εναρκτήριας τελετής, ο κ. Βότσης εκφώνησε χαιρετισμό του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Δημήτρη Συλλούρη, ενώ ο κ. Βαρνάβα απηύθυνε ομιλία ως επίσημος προσκεκλημένος των διοργανωτών.
Στον χαιρετισμό του, ο κ. Συλλούρης, αναφερόμενος στην Οικουμενική Διακήρυξη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και το Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σημείωσε ότι η ΔΣΟ, της οποίας η Κύπρος είναι ιδρυτικό μέλος, ως φορέας διακοινοβουλευτικής συνεργασίας, ιεραρχεί την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως πρώτη προτεραιότητα και, ως εκ τούτου, και το δικαίωμα της ελευθερίας της σκέψης, της συνείδησης και της θρησκείας. Επισημαίνοντας ότι το Συνέδριο συνέρχεται στην Βηρυτό, η οποία, παρά τις πολύχρονες συγκρούσεις, κυρίως ως αποτέλεσμα εξωτερικών επεμβάσεων και επιβουλών, παραμένει μια πόλη-σύμβολο συνύπαρξης πολιτισμών και θρησκειών, ο Πρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι και στην Κύπρο ο λαός μας δοκιμάστηκε πικρά, επίσης ένεκα ξένης επέμβασης, αλλά και άλλων παρεμβάσεων, τονίζοντας παράλληλα ότι δεν υπήρξε ποτέ πρόβλημα μεταξύ των δύο κοινοτήτων, της Ελληνοκυπριακής και της Τουρκοκυπριακής, ούτε των τριών θρησκευτικών ομάδων, Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων, στη βάση οποιωνδήποτε θρησκευτικών διαφορών. Υπογράμμισε, όμως ταυτόχρονα, ότι τα θρησκευτικά και λατρευτικά δικαιώματα των Ελληνοκυπρίων και των τριών θρησκευτικών ομάδων καταπατούνται κατάφωρα από την τουρκική εισβολή του 1974 και εντεύθεν στο κατεχόμενο από τα τουρκικά στρατεύματα τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ η θρησκευτική και εν γένει η πολιτιστική κληρονομιά στο τμήμα αυτό της Κύπρου έχουν υποστεί τεράστια καταστροφή. Μια κληρονομιά που δεν ανήκει μόνο στους Κυπρίους, αλλά στην παγκόσμια κοινότητα, υπέδειξε ο κ. Συλλούρης.
Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Βουλής, ευχαριστώντας τη ΔΣΟ για τη σταθερή στήριξή της στον αγώνα των Κυπρίων σε αυτά τα ζητήματα, σημείωσε την προθυμία και ετοιμότητα της Κύπρου, και ειδικότερα της Βουλής των Αντιπροσώπων, να συμβάλει στο έργο της ΔΣΟ, ως γέφυρα ειρήνης και σταθερότητας στη Μέση Ανατολή. Έργο που αντικατοπτρίζεται και στο θέμα του παρόντος Συνεδρίου, για τη συνεργασία και την ενότητα Χριστιανών και Μουσουλμάνων μέσω του διαλόγου, κατέληξε ο κ. Συλλούρης.
Στην ομιλία του, ο κ. Βαρνάβα ευχαρίστησε τους διοργανωτές για την πρόσκληση και τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τη συμπερίληψή του στην κυπριακή αντιπροσωπία στη ΔΣΟ, αξιοποιώντας την πρότερή του ιδιότητα ως βουλευτή και μέλους της ίδιας αντιπροσωπίας. Αναφερόμενος στις θεματικές ενότητες, των οποίων επιλαμβάνεται η Συνέλευση και τις τοποθετήσεις της σε κρίσιμα σύγχρονα ζητήματα, υπογράμμισε την καίρια σημασία της έννοιας του αλληλοσεβασμού και ιδιαίτερα του σεβασμού στα ανθρώπινα δικαιώματα για την επίτευξη του κεντρικού στόχου του Συνεδρίου, ήτοι της ενότητας στην πολυμορφία και τις βασικές αρχές ελευθερίας για τους Χριστιανούς και Μουσουλμάνους στην Μέση Ανατολή.
Στη συνέχεια, ο κ. Βαρνάβα επεσήμανε ότι η δράση του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους και εγκληματικές ενέργειες κυβερνήσεων γειτονικών χωρών, με την καταπάτηση των ανθρωπίνων και θρησκευτικών δικαιωμάτων των λαών υπό κατοχή, όπως και των πολιτών στην ίδια τους τη χώρα, έχουν δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην ενότητα που επιζητούμε στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Ο κ. Βαρνάβα αναφέρθηκε επίσης στη βίαιη και συστηματική καταστροφή της πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου από την Τουρκία. Ενώ, στα ελεγχόμενα από την Κυπριακή Δημοκρατία εδάφη γίνεται διαχρονικά σεβαστός ο θρησκευτικός πλουραλισμός για Μουσουλμάνους και Χριστιανούς, περιλαμβανομένων των θρησκευτικών ομάδων των Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων, επεσήμανε, στην κατεχόμενη Κύπρο απαγορεύονται, με ελάχιστες εξαιρέσεις, ακόμα και αυτές οι θρησκευτικές τελετές στους κατεχόμενους ναούς, ενώ δυσχεραίνεται και αυτό ακόμα το έργο της Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά και τα Θρησκευτικά Μνημεία της Κύπρου.
Τέλος, καλώντας τις χώρες μέλη της Αραβικής Διακοινοβουλευτικής Ένωσης και της ΔΣΟ να στηρίξουν διαθρησκειακές πρωτοβουλίες στην Κύπρο, έως ότου ευοδωθούν οι προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού προβλήματος, ο κ. Βαρνάβα ευχήθηκε όπως η υιοθέτηση της κοινής Διακήρυξης του Συνεδρίου αποτελέσει απαρχή αναβίωσης των σχέσεων μεταξύ της ΔΣΟ και της Κοινοβουλευτικής Ένωσης του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας.
(ΕΑ/ΕΙ)
Σχετικά Ανακοινωθέντα