Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

04-04-2018 18:50

Συνάντηση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων με αντιπροσωπία της Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις Πολιτικές Ελευθερίες, τη Δικαιοσύνη και της Εσωτερικές υποθέσεις

Η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων-Εγκλωβισμένων-Αγνοουμένων-Παθόντων, κα Σκεύη Κούτρα-Κουκουμά και τα Μέλη της Επιτροπής κα Μαριέλλα Αριστείδου, κ. Ζαχαρίας Κουλίας και κα Άννα Θεολόγου, είχαν σήμερα συνάντηση με αντιπροσωπία της Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις Πολιτικές Ελευθερίες, τη Δικαιοσύνη και τις Εσωτερικές Υποθέσεις (LIBE), η οποία πραγματοποιεί μονοήμερη διερευνητική αποστολή στην Κύπρο. Επικεφαλής της αντιπροσωπίας είναι ο Εισηγητής για παρακολούθηση του θέματος των αγνοουμένων της Κύπρου, κ. Juan Fernando López Aguilar (Ισπανία - Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών), ενώ σ’ αυτή συμμετέχουν τα Μέλη της Επιτροπής, κ.κ. Asim Ademov (Βουλγαρία - Ομάδα τoυ Ευρωπαϊκoύ Λαϊκoύ Κόμματoς και Tomáš Zdechovskỳ (Τσεχία - Ομάδα τoυ Ευρωπαϊκoύ Λαϊκoύ Κόμματoς). Την αντιπροσωπία πλαισίωναν, οι Κύπριοι Ευρωβουλευτές, κ.κ. Λευτέρης Χριστοφόρου, Κώστας Μαυρίδης και Τάκης Χατζηγεωργίου. Τους συνόδευε ο Επικεφαλής του Γραφείου Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, κ. Ανδρέας Κεττής.

Κατά τη συνάντηση, η κα Κουκουμά στηλίτευσε την άρνηση της Άγκυρας να συνεργαστεί στο ανθρωπιστικό ζήτημα των αγνοουμένων, περιφρονώντας σχετικές αποφάσεις διεθνών οργανισμών και δικαστηρίων.  Υπογράμμισε την ανάγκη να επιτραπεί από την Τουρκία η πρόσβαση στα στρατιωτικά της αρχεία που περιέχουν πληροφορίες για χώρους ταφής αγνοουμένων, αλλά και την ανάγκη τερματισμού της πρακτικής της μετακίνησης οστών αγνοουμένων. Η κα Κουκουμά τόνισε, επίσης, το επάναγκες της παροχής πρόσβασης σε ούτω-καλούμενες στρατιωτικές ζώνες στα κατεχόμενα για σκοπούς διερεύνησης της ύπαρξης ομαδικών τάφων. Η κα Κουκουμά κάλεσε, εξάλλου, τον Εισηγητή κ. Lopez Aguilar και την Επιτροπή LIBE να συμβάλουν ώστε να επιτραπεί η πρόσβαση σε στρατιωτικά αρχεία της Τουρκίας και άλλων χωρών που διατηρούσαν απόσπασμα στην Κύπρο κατά την περίοδο της τουρκικής εισβολής, αρχεία τα οποία, όπως υπέδειξε, ενδεχομένως να περιέχουν πληροφορίες για χώρους ταφής αγνοουμένων.

Πέραν του θέματος των αγνοουμένων, επισημάνθηκαν από κυπριακής πλευράς και οι παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ελληνοκυπρίων εγκλωβισμένων, λόγω της απαράδεκτης στάσης του κατοχικού καθεστώτος, καθώς και η πολιτική εποικισμού που εφαρμόζει η Τουρκία με σκοπό τη δημογραφική αλλοίωση του πληθυσμού της Κύπρου. Ο κ. Lopez Aguilar συμφωνώντας με όσα λέχθηκαν, τόνισε ότι το ζήτημα αυτό δεν είναι μόνο Κυπριακό αλλά και ευρωπαϊκό.

Τα άλλα Μέλη της Επιτροπής LIBE αναφέρθηκαν επίσης στην πιθανότητα κινητοποίησης περισσότερων πόρων για ενίσχυση του έργου της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων από άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, ενώ ευχήθηκαν συνέχιση και ευόδωση των προσπαθειών για επανένωση της Κύπρου και του λαού της. 

----------------------------

ΕΙ