01-12-2019 09:38
Μήνυμα του Επιτρόπου Εθελοντισμού και ΜΚΟ κ. Γιάννη Γιαννάκη για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS
Η 1η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS (World AIDS Day) το 1988, με απόφαση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ) και σε συνέχεια της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ). Το θέμα της φετινής Ημέρας είναι «Οι κοινότητες κάνουν τη διαφορά» και στόχο έχει την αναγνώριση του ουσιαστικού ρόλου που οι κοινότητες διαδραματίζουν στην κινητοποίηση κατά του AIDS σε διεθνές, εθνικό και τοπικό επίπεδο.
Οι κοινότητες συμβάλλουν στην καταπολέμηση της ασθένειας με διάφορους τρόπους. Διασφαλίζουν τη συνεχή κινητοποίηση, διατηρώντας τον άνθρωπο στο επίκεντρο, χωρίς κανένα αποκλεισμό. Ο όρος «κοινότητες» περιλαμβάνει τους εκπαιδευτές, τους ανθρώπους που ζουν με τον ιό HIV ή έχουν επηρεαστεί απ’ αυτόν, τους συμβούλους, τους επαγγελματίες υγείας, την Κοινωνία των Πολιτών και τους ακτιβιστές. Ο σημαντικός συμβουλευτικός ρόλος των κοινοτήτων είναι απαραίτητος όσο ποτέ, ούτως ώστε το AIDS να παραμείνει στην πολιτική ατζέντα, να τυγχάνουν σεβασμού τα ανθρώπινα δικαιώματα και να παραμείνουν υπόλογοι όσοι λαμβάνουν και όσοι υλοποιούν τις αποφάσεις.
Ο ιός HIV στοχεύει στο ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου, καθιστώντας τον οργανισμό του ευάλωτο έναντι των λοιμώξεων και ορισμένων τύπων καρκίνου. Καθώς δρα ο ιός, τα μολυσμένα άτομα σταδιακά γίνονται ανοσοανεπαρκή. Το πλέον προχωρημένο στάδιο της λοίμωξης από τον HIV είναι το AIDS, δηλαδή το Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσοποιητικής Ανεπάρκειας. Το AIDS μπορεί να χρειαστεί από 2 έως 15 χρόνια για να αναπτυχθεί, ανάλογα με το άτομο.
Το Γραφείο Επιτρόπου Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων λαμβάνει σοβαρά υπόψη τα στατιστικά στοιχεία της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας για το 2018:
Ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι από τα 37,9εκ. άτομα, που ζούσαν με τον ιό μέσα στο 2018, 79% εξετάζονταν, 62% λάμβαναν θεραπεία και 53% πέτυχαν καταστολή του HIV, μειώνοντας τον κίνδυνο να μολύνουν άλλους.
Η UNAIDS, η υπηρεσία του ΟΗΕ για την καταπολέμηση του AIDS, εκπέμπει αισιόδοξα μηνύματα για την τιθάσευση του ιού και τονίζει ότι «το τέλος της επιδημίας του AIDS δεν είναι πλέον απλώς ένα όραμα, αλλά μπορεί να γίνει πραγματικότητα έως το 2030», ως μέρος των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης.
Λαμβάνοντας τα πιο πάνω υπόψη, το Γραφείο Επιτρόπου Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων συγχαίρει το Κέντρο Υποστήριξης Ανθρώπων που Ζουν με HIV/AIDS (Κ.Υ.Φ.Α.). Από το 2000 που ιδρύθηκε, συμπαραστέκεται έμπρακτα και υποστηρίζει τους ανθρώπους που ζουν με HIV/AIDS, τις οικογένειες και τους συντρόφους τους. Στοχεύει στην καταπολέμηση της προκατάληψης, στην ευαισθητοποίηση της Κοινωνίας των Πολιτών, καθώς και στην πρόληψη της εξάπλωσης του ιού. Οι υπηρεσίες του Κ.Υ.Φ.Α. παρέχονται δωρεάν, από άρτια καταρτισμένο επιστημονικό προσωπικό, με απόλυτη εχεμύθεια και χωρίς καμία διάκριση.
Αναντίλεκτα, τα πιο πάνω επιτεύχθηκαν χάρη στην πολύτιμη και ακούραστη προσφορά των εθελοντών του Κέντρου, αλλά και την αμέριστη στήριξη της Πολιτείας. Η αξιόλογη συλλογική προσπάθεια που καταβάλλεται εδώ στη χώρα μας, όχι μόνο ωφελεί την κυπριακή Κοινωνία των Πολιτών, αλλά συμβάλλει και στον παγκόσμιο στόχο για εξάλειψη της επιδημίας HIV.
______________
ΕΚ/ΣΧ
Σχετικά Ανακοινωθέντα