Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

04-12-2019 10:49

Ομιλία απερχόμενης Επιτρόπου Περιβάλλοντος κας Ιωάννας Παναγιώτου κατά την τελετή παράδοσης του χαρτοφυλακίου του Γραφείου Επιτρόπου Περιβάλλοντος

Αποχωρώντας μετά από επτά χρόνια από τη θέση της Επιτρόπου Περιβάλλοντος πρωτίστως θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Εξοχότατο Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη για τον τιμητικό αυτό διορισμό.

Ως Γραφείο Επιτρόπου Περιβάλλοντος αυτά τα επτά χρόνια δουλέψαμε σκληρά και με συνέπεια για την προστασία του περιβάλλοντος, την υγεία των πολιτών, την ποιότητα ζωής και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, κυρίως μέσω της προώθησης της ατζέντας 2030 των Ηνωμένων Εθνών και της υιοθέτησης και εφαρμογής των Ευρωπαϊκών Οδηγιών.

  • Συμμετείχαμε σε όλες τις Δημόσιες Διαβουλεύσεις που έχουμε καλεστεί και καταθέσαμε απόψεις γραπτώς. Συγκεκριμένα, έχουμε καλεστεί σε όλες τις Δημόσιες Διαβουλεύσεις που αφορούν θέματα περιβάλλοντος και διοργανώθηκαν από Τμήματα του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος καθώς και σε Διαβουλεύσεις που διοργανώθηκαν από άλλα Υπουργεία. 
  • Καταθέσαμε απόψεις γραπτώς σε όλα τα θέματα για τα οποία μας ζητήθηκε άποψη (κυρίως νομοσχέδια) πριν την προώθησή τους στο Υπουργικό Συμβούλιο.
  • Καταθέσαμε αυτοβούλως απόψεις με επιστολές προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τους Υπουργούς και τα αρμόδια τμήματα για πλείστα θέματα που αφορούσαν την περιβαλλοντική πολιτική της χώρας.
  • Καλεστήκαμε και συμμετείχαμε στις πλείστες των συνεδριάσεων της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος καθώς και σε αρκετές συνεδριάσεις άλλων Κοινοβουλευτικών Επιτροπών εκφράζοντας απόψεις για τα θέματα της εκάστοτε ημερησίας διάταξης, για τα οποία είχαμε καλεστεί.
  • Αναλάβαμε σειρά πρωτοβουλιών για τον συντονισμό των αρμοδίων Υπουργείων και/ή Τμημάτων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των φορέων της κοινωνίας για σωρεία περιβαλλοντικών θεμάτων καθότι τα πλείστα θέματα περιβάλλοντος και βιώσιμης ανάπτυξης είναι οριζόντια και ως εκ τούτου απαιτείται μεγάλη προσπάθεια συντονισμού και καθορισμού χρονοδιαγραμμάτων για να μην χάνεται πολύτιμος  χρόνος για την επίτευξη των στόχων.
  • Διαχειριστήκαμε εκατοντάδες παράπονα πολιτών και οργανωμένων συνόλων τηλεφωνικά και/ή με επιστολές. Επιπλέον, ενημερώσαμε τους παραπονούμενους για τη διαδικασία που ακολουθήσαμε καθώς και για τα αποτελέσματα.
  • Δώσαμε διαλέξεις και παρουσιάσεις για περιβαλλοντικά θέματα σε Σχολεία/Πανεπιστήμια, Δήμους/Κοινότητες, Οργανισμούς/Επιχειρήσεις και ΜΚΟ.
  • Διοργανώσαμε ή συμμετείχαμε σε εκατοντάδες εκδηλώσεις περιβαλλοντικού χαρακτήρα.
  • Οργανώσαμε εκστρατείες και προγράμματα τα οποία ήταν συνεχή και εξελίσσονταν στην πορεία του χρόνου.

Οι τοποθετήσεις μας επί των πολιτικών του κράτους, αλλά και των νομοσχεδίων για την προστασία του περιβάλλοντος και τη βιώσιμη ανάπτυξη, προσεγγίζονταν πάντα μέσα από τον φακό των αρχών της αντικειμενικότητας, της αειφορίας, των Ευρωπαϊκών μας υποχρεώσεων, της οικολογίας ως επιστήμης και της γενεαλογικής δικαιοσύνης αφού θεωρούσαμε σημαντική την κληροδότηση καθαρών και επαρκών φυσικών πόρων προς τις επόμενες γενιές.

Όλα αυτά τα χρόνια συνεργαστήκαμε αγαστά με τις πλείστες πολιτειακές αρχές,  τη Βουλή των Αντιπροσώπων και ιδιαίτερα την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος, τους λοιπούς Επιτρόπους και ιδιαίτερα τον Επίτροπο Εθελοντισμού και ΜΚΟ, τις τοπικές αρχές, τα Πανεπιστήμια, τους οργανισμούς και τις επιχειρήσεις, τα οργανωμένα σύνολα, τις περιβαλλοντικές, φιλοζωικές και εθελοντικές οργανώσεις και τους πολίτες.

Τους ευχαριστώ όλους από καρδιάς για τη δημιουργική συνεργασία. Η συνεργασία μαζί τους ήταν τιμή μου.

Κλείνοντας θα ήθελα να αναφέρω ότι στόχος και όραμα μου από το 2013 μέχρι και σήμερα που παραδίδω την σκυτάλη στην κα Βασιλείου ήταν το Γραφείο Επιτρόπου Περιβάλλοντος να αποτελεί τον φορέα του κράτους που εργάζεται σε επίπεδο βάσης της κοινωνίας, προωθώντας την Ατζέντα 2030 και επεξηγώντας τη σημασία της, ώστε συντονισμένα όλοι οι φορείς διακυβέρνησης να βλέπουν προς την ίδια κατεύθυνση και αυτός ο στόχος κατά την άποψη μου έχει σε μεγάλο βαθμό επιτευχθεί.

Θα ήταν παράλειψη μου να μην αναφέρω ότι όλη αυτή η εργασία δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί χωρίς την σκληρή δουλειά της μικρής ομάδας των συνεργατών μου στο Γραφείο στους οποίους εκφράζω τις ευχαριστίες, την αγάπη και την ευγνωμοσύνη μου.

Σήμερα η βιώσιμη/αειφόρος ανάπτυξη και η κυκλική οικονομία αποτελούν τον φιλοσοφικό, τεχνοκρατικό και επιστημονικό άξονα όλων των απόψεων, ενεργειών και δράσεων του Γραφείου Επιτρόπου Περιβάλλοντος.

Ευχαριστώ και πάλι τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την τιμή και εύχομαι στην κα Βασιλείου καλή και δημιουργική θητεία στο δύσκολο έργο που αναλαμβάνει αφού πλέον τα θέματα της κλιματικής αλλαγής και του περιβάλλοντος έχουν περάσει στην πρώτη γραμμή της παγκόσμιας πολιτικής αλλά και της καθημερινότητας των πολιτών.

(ΜΓ/ΕΙ)