Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

06-12-2019 08:55

Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Γεωργίας συμμετείχε σε Υπουργική Σύνοδο στο πλαίσιο της 21ης Διάσκεψης των Συμβαλλόμενων Μερών της Σύμβασης της Βαρκελώνης

Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξηςκαι Περιβάλλοντος, κ. Ανδρέας Λουκά,συμμετείχε στις 4 Δεκεμβρίου 2019 στην Υπουργική Σύνοδο που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 21ης Διάσκεψης των Συμβαλλομένων Μερών της Σύμβασης για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και της παράκτιας περιοχής της Μεσογείου (Σύμβαση της Βαρκελώνης) στη Νάπολη της Ιταλίας.

Στόχος της Υπουργικής Συνόδου, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι των Μεσογειακών Κρατών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και Διεθνών Οργανισμών, ήταν η υιοθέτηση της Υπουργικής Διακήρυξης της Νάπολη (Naples Ministerial Declaration), με την οποία τα 21 κράτη της Μεσογείου, μαζί με την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεσμεύονται να εργαστούν από κοινού για επίτευξη μίας σειράς φιλόδοξων στόχων σε τέσσερις θεματικές προτεραιότητες, για την προστασία και διατήρηση ενός υγιούς θαλασσίου περιβάλλοντος για ένα αειφόρο μέλλον της Μεσογείου, για μια καλύτερη ποιότητα ζωής, τόσο για τις υφιστάμενες όσο και για τις επόμενες γενιές.

Οι τέσσερις θεματικές προτεραιότητες είναι οι εξής: τα θαλάσσια απορρίμματα, η ενίσχυση του δικτύου  των θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών και η προστασία της θαλάσσιας βιοποικιλότητας, η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής σε περιφερειακό επίπεδο, και η γαλάζια οικονομία, λαμβάνοντας υπόψιν την Ολοκληρωμένη Διαχείριση Παράκτιας Ζώνης και το Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό. 

Κατά τη Σύνοδο, εγκρίθηκε επίσης ένας οδικός χάρτης για να προταθεί ο χαρακτηρισμός της Μεσογείου Θάλασσας ως περιοχής ελέγχου των εκπομπών για τα οξείδια του θείου από τα πλοία. 

Ο κ. Λουκά σε παρέμβασή του για το θέμα των θαλάσσιων απορριμμάτων, τόνισε την απαραίτητη ανάγκη εφαρμογής εθνικών και περιφερειακών σχεδίων και μέτρων για την αντιμετώπιση του προβλήματος, αφού η προέλευση τους είναι από χερσαίες και θαλάσσιες πηγές. Αναφέρθηκε στις πολιτικές που εφαρμόζει η Κύπρος σε σχέση με τη διαχείριση αποβλήτων και τις πλαστικές σακούλες, στα προγράμματα παρακολούθησης θαλάσσιων απορριμμάτων, καθώς και στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και τις εκστρατείες καθαρισμού ακτών και παραλιών.  

Σκιαγραφώντας την τρέχουσα κατάσταση των Θαλάσσιων Προστατευόμενων Περιοχών (ΘΠΠ), ο κ. Λουκά ενημέρωσε ότι τα τελευταία χρόνια η Κύπρος έχει καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια και έχει διευρύνει το δίκτυο των ΘΠΠ, ξεπερνώντας σημαντικά τον στόχο προστασίας του 10% (Aichi Target 11) που καθορίζει  η Διεθνής Σύμβαση για τη Βιοποικιλότητα. Οι επόμενες προσπάθειες, υπογράμμισε, θα εστιαστούν στην ανάληψη κατάλληλων ενεργειών για αποτελεσματική εφαρμογή των μέτρων διαχείρισης, ώστε οι περιοχές αυτές να μην είναι μόνο ένα ποσοστό θαλάσσιας έκτασης σε χαρτί, αλλά να  συμβάλλουν στην επιτέλεση των στόχων για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και για την ανάκαμψη των οικοσυστημάτων.

Συνεχίζοντας στην παρέμβαση του ο κ. Λουκά ανάφερε ότι σύμφωνα με πρόσφατες επιστημονικές μελέτες η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής χαρακτηρίζονται ως "hotspot" για την αλλαγή του κλίματος. Το κύριο συμπέρασμα του διεθνούς συνεδρίου, που πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο το Μάιο 2018 για τις κλιματικές αλλαγές στη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, ήταν ότι απαιτείται επειγόντως περιφερειακή συντονισμένη δράση. Προς τούτο, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας εξέφρασε το όραμά του να αναλάβει η Κύπρος Πρωτοβουλία και συντονιστικό ρόλο για την κλιματική αλλαγή με στόχο την ανάπτυξη ενός Περιφερειακού Σχεδίου Δράσης για την αντιμετώπιση και βελτίωση των επιπτώσεων της στις χώρες της υπό αναφορά περιοχής, καθώς και την προώθηση δράσεων μετριασμού, σύμφωνα με τη Συμφωνία του Παρισίου. Η πρωτοβουλία αυτή θα παρουσιαστεί από τον Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης, και Περιβάλλοντος, κ. Κώστα Καδή, σε κοινή εκδήλωση με την Ένωση για τη Μεσόγειο (Union for the Mediterranean), που θα πραγματοποιηθεί στις 12 Δεκεμβρίου στη Μαδρίτη, στο πλαίσιο της Διεθνούς Διάσκεψης των Συμβαλλόμενων Μερών για την Κλιματική Αλλαγή (COP 25).

Καταλήγοντας, ο κ. Λουκά υπογράμμισε την ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ των κρατών, αλλά και των σχετικών διεθνών οργανισμών υπό το συντονισμό και τη στήριξη των περιφερειακών και διεθνών συμβάσεων, με στόχο την προστασία και διατήρηση της βιοποικιλότητας και των υγιών και παραγωγικών θαλάσσιων οικοσυστημάτων, ως αναγκαίων προϋποθέσεων για την ευημερία και τη βελτίωση της ποιότητας της ανθρώπινης ζωής.  

(ΜΑΚ)