Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

17-12-2019 12:01

Χαιρετισμός Υπ. Εργασίας κας Ζέτας Αιμιλιανίδου στη χριστουγεννιάτικη φιέστα Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας του Συνδέσμου Ευημερίας Ατόμων με Νοητική Αναπηρία

Είναι με μεγάλη μου χαρά που βρίσκομαι σήμερα μαζί σας στην ωραία αυτή  εκδήλωση που διοργανώνεται κάθε χρόνο με την ευκαιρία της γιορτής των Χριστουγέννων. Είναι με συναισθήματα χαράς, αγαπητοί μου φίλοι εθελοντές που βρίσκομαι εδώ, για ν’ ανταλλάξουμε ευχές και να περάσουμε μαζί ένα ευχάριστο γιορτινό πρωινό, μαζί με τους εξυπηρετούμενους των προγραμμάτων σας.

Καταρχάς, θέλω να συγχαρώ τον Πρόεδρο, τον αγαπητό Πέτρο Μάρκου, και τα μέλη  του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Ευημερίας Ατόμων με Νοητική Αναπηρία για την πολύ σημαντική δράση τους και για την πολύχρονη εθελοντική τους προσφορά και στήριξη προς τα άτομα με αναπηρίες και τις οικογένειες τους, αλλά και τα μέλη του προσωπικού σας, που σ’ αυτά οφείλουμε την υλοποίηση των προγραμμάτων.

Η πολιτική της Κυβέρνησης στον τομέα της μέριμνας και φροντίδας ατόμων με αναπηρίες, στηρίζεται στις αρχές της διασφάλισης της ισότητας των ευκαιριών, της ίσης μεταχείρισης και της καταπολέμησης των διακρίσεων σε βάρος των ατόμων με αναπηρίες, της διασφάλισης του δικαιώματος τους για ανεξάρτητη διαβίωση και για πλήρη ένταξη τους στην κοινωνική ζωή του τόπου.

Αποτελεί πεποίθηση μας ότι τα άτομα με αναπηρίες έχουν δυνατότητες για δημιουργία και προσφορά, φτάνει να τους παραχωρηθούν τα απαραίτητα εφόδια και φυσικά, η ευκαιρία που τους αξίζει για να αξιοποιήσουν και να αναπτύξουν αυτές τις δυνατότητες. Τα προγράμματα που προσφέρει ο Σύνδεσμος σας, παρέχουν κάλυψη των αναγκών φροντίδας, αγωγής, απασχόλησης, ψυχαγωγίας και ανάπτυξης δεξιοτήτων ενήλικων ατόμων, με σοβαρής μορφής αναπηρία σε ημερήσια βάση.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι στην Κύπρο λειτουργούν στο παρόν στάδιο αρκετά προγράμματα κοινωνικής φροντίδας που απευθύνονται στα άτομα με αναπηρίες και παρέχουν 24ωρη ή διημερεύουσα φροντίδα και λειτουργούν από μη κυβερνητικούς φορείς ή τοπικές Αρχές. Το 2018, 40 τέτοια προγράμματα έλαβαν κρατική ενίσχυση συνολικού ποσού ύψους πέραν των €3.400.000 για την κάλυψη μέρους των λειτουργικών τους δαπανών. Το ποσό αυτό, αντιστοιχεί στο 42% του συνολικού ποσού των κρατικών ενισχύσεων που δόθηκαν, σε παγκύπρια βάση σε διάφορα προγράμματα, καλύπτοντας διάφορες ανάγκες κοινωνικής φροντίδας.

Στα πλαίσια αυτά, τα προγράμματα του Συνδέσμου Ευημερίας Ατόμων με Νοητική Αναπηρία ενισχύθηκαν το 2019 με το ποσό των €290.000.Ο Σύνδεσμος σας αποτελεί συνεργάτη του κράτους,στον οποίο μπορούμε να αποταθούμε για κάλυψη αναγκών φροντίδας της ευάλωτης αυτής ομάδας του πληθυσμού, εξού και το Υπουργείο μας έχει υπογράψει Συμφωνία Ανάθεσης με τον Σύνδεσμο σας.

Αφουγκραστήκαμε τις ανησυχίες των γονέων των ατόμων με νοητική αναπηρία για το τι θα γίνουν τα παιδιά τους όταν αυτοί δεν θα είναι σε θέση να τα φροντίσουν. Γι’ αυτό και αποφασίσαμε τη λειτουργία νέων κατοικιών στην κοινότητα, πέραν όσων ήδη είχαν λειτουργήσει είτε από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας είτε από τις οργανώσεις, ως στέγες. Ανατέθηκε στο Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες, με χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο να εξεύρει αναδόχους από τον ιδιωτικό τομέα για τον σκοπό αυτό. Προκηρύχτηκε δημόσιος διαγωνισμός ο οποίος ολοκληρώθηκε και έχει κατακυρωθεί σε μη κυβερνητικές οργανώσεις ή εταιρείες, η λειτουργία επτά νέων κατοικιών παγκύπρια για άτομα με νοητική αναπηρία. Η υποστήριξη στη διαβίωση, για όσους την χρειάζονται, με παροχή, σε κατοικίες οικογενειακού τύπου μικρού μεγέθους, των απαραίτητων υπηρεσιών φροντίδας, συνοδείας, στήριξης και κοινωνικοποίησης είναι η μελλοντική φιλοσοφία και προτεραιότητα μας.

Είναι ευρέως αναγνωρισμένο ότι το εθελοντικό κίνημα συμβάλει στην αντιμετώπιση κοινωνικών και άλλων αναγκών της κυπριακής κοινωνίας και η δράση του είναι σαφώς, πολύ σημαντική. Ο τομέας δραστηριοτήτων που έχετε επιλέξει να προσφέρετε τις εθελοντικές σας υπηρεσίες, είναι ιδιαίτερα απαιτητικός και χρειάζεται να αφιερώσετε πολύ χρόνο και να δώσετε ψυχή, για να φτιάξετε ένα καλύτερο μέλλον για τα άτομα με αναπηρίες που εξυπηρετείτε. Είμαι σίγουρη ότι η ηθική ικανοποίηση που νιώθετε, όταν βλέπετε την ευτυχία και την εκτίμηση στα άτομα που λαμβάνουν τις υπηρεσίες που προσφέρετε, είναι η καλύτερη ανταμοιβή.  

Θέλω πραγματικά να σας συγχαρώ για το έργο που επιτελείτε και να σας διαβεβαιώσω ότι θα έχετε πάντα την προσωπική μου στήριξη και συμπαράσταση, καθώς και τη στήριξη των επί μέρους Τμημάτων του Υπουργείου του οποίου προΐσταμαι, για ένα καλύτερο μέλλον για τα άτομα που εξυπηρετείτε.

Με αυτά τα λόγια θα ήθελα να ευχηθώ σε όλους σας και στον καθένα ξεχωριστά, υγεία πάνω απ’ όλα, προσωπική και οικογενειακή ευτυχία και κάθε καλό.

Καλά Χριστούγεννα και ένα ευτυχισμένο νέο έτος. 

(ΜΓ/ΕΙ)