Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

17-12-2019 12:04

Χαιρετισμός Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ναυτικών Πρακτόρων Κύπρου

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι σήμερα μαζί σας για να προσφωνήσω την ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ναυτικών Πρακτόρων Κύπρου, η οποία έχει καθιερωθεί πλέον ως ετήσια συνάντηση των εκπροσώπων όλων των οργανωμένων συνόλων και των φορέων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που σχετίζονται άμεσα με τη λειτουργία των κυπριακών λιμανιών και γενικά τις δραστηριότητες της κυπριακής λιμενικής βιομηχανίας.

Είναι σε όλους γνωστό ότι οι ναυτικοί πράκτορες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη και στη πρόοδο των λιμανιών μας. Με τον δυναμισμό, την ευελιξία και την προοδευτικότητα που τους χαρακτηρίζει, έχουν πετύχει την ποιοτική αλλά και ποσοτική ανάπτυξη των υπηρεσιών που παρέχουν σήμερα, συμβάλλοντας ουσιαστικά στις προσπάθειες που γίνονται για να καταστούν τα λιμάνια μας ανταγωνιστικά και να καθιερωθούν ως κέντρα εξυπηρέτησης διεθνούς εμπορίου και κρουαζιέρων.

Η ύπαρξη ενός αποδοτικού συστήματος μεταφορών αποτελεί σημαντικό παράγοντα στην οικονομική ανάπτυξη και την ευημερία των κρατών. Οι θαλάσσιες μεταφορές και τα λιμάνια που την εξυπηρετούν είναι το σημαντικότερο και φιλικό προς το περιβάλλον δίκτυο μεταφοράς εμπορευμάτων, καθώς 90% περίπου του διεθνούς εμπορίου διακινείται μέσω της θάλασσας, εξυπηρετούμενο από περίπου 55.000 εμπορικά πλοία και 1.5 εκατομμύριο ναυτικούς να απασχολούνται στην παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία, με τη συνεισφορά της κυπριακής ναυτιλίας να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σε αυτή την παγκόσμια και εξαιρετικά μεγάλη βιομηχανία. 

Η Κύπρος λόγω της γεωγραφικής της θέσης αλλά και του νησιώτικου της χαρακτήρα βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις θαλάσσιες μεταφορές για τη διασύνδεση της με την Ευρώπη αλλά και με τον υπόλοιπο κόσμο. Επιπρόσθετα αποτελεί τη γέφυρα που συνδέει την Ευρώπη με τη Μέση Ανατολή διαδραματίζοντας έτσι σημαντικό ρόλο στην ανατολική Μεσόγειο. Τα λιμάνια μας αποτελούν τις πύλες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο νότιο-ανατολικότερο άκρο της, σε μια πολιτικά ευαίσθητη περιοχή, αλλά και μια περιοχή με τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης.

Τα τελευταία χρόνια, η λιμενική μας βιομηχανία έχει αντιμετωπίσει δύσκολες συγκυρίες, οφειλόμενες τόσο στις συνέπειες της παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης πριν από λίγα χρόνια και τον αντίκτυπο που αυτή είχε στις εργασίες των λιμανιών, αλλά επίσης και στο επιβαρυμένο κλίμα, προερχόμενο από την πολιτική αστάθεια στις γειτονικές μας χώρες.   Να μην ξεχνούμε επίσης πως σημαντικός αποτρεπτικός παράγοντας στην ανάπτυξη των λιμανιών μας εξακολουθεί να αποτελεί το τουρκικό εμπάργκο και τα περιοριστικά μέτρα που επιβάλλονται στα πλοία που καταπλέουν στα λιμάνια μας και στον κυπριακό μας στόλο.

Ωστόσο, παρά τις δυσχέρειες που υπήρξαν, τόσο η χώρα όσο και τα λιμάνια μας έχουν προικιστεί από τη φύση, λόγω της γεωγραφικής τους θέσης. Ο κομβικός τους χαρακτήρας στη Μεσόγειο, με όλα τα πλεονεκτήματα που απορρέουν απ’ αυτό το γεγονός, την εγγύτητα δηλαδή με την Ευρώπη, την Αφρική και την Ασία, αποτελούν σημαντικό στρατηγικό εργαλείο προώθησης της οικονομικής ανάπτυξης και της προόδου.

Επισημαίνεται ότι η Κύπρος διαθέτει ένα πλεονέκτημα, ύψιστης σημασίας, με την ύπαρξη μεγάλων ποσοτήτων υδρογονανθράκων από τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Η περιοχή αυτή περιλαμβανομένης και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της χώρας μας, έχουν, όπως γνωρίζετε, προσελκύσει το ενδιαφέρον της πετρελαϊκής βιομηχανίας, η οποία έχει προβεί ήδη σε ερευνητικές γεωτρήσεις, με τις υποστηρικτικές υπηρεσίες να παρέχονται από τα λιμάνια της χώρας μας, δεδομένα που έχουν σημειώσει θετικό αντίκτυπο στο κύκλο εργασιών της λιμενικής μας βιομηχανίας. 

Η αξιοποίηση των κοιτασμάτων της ΑΟΖ μας είναι ομολογουμένως μία μεγάλη πρόκληση για όλους μας με οικονομικές και πολιτικές πτυχές και το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων σε συνεργασία με το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας αλλά και άλλους κρατικούς και ιδιωτικούς φορείς, συνεργάζεται στενά προς επίτευξη του στόχου της πλήρους αξιοποίησης των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ Κύπρου.

Ο κλάδος της λιμενικής μας βιομηχανίας τα τελευταία τρία χρόνια περίπου είχε να αντιμετωπίσει και μία άλλη μεγάλη πρόκληση αυτή της αποκρατικοποίησης των εμπορικών δραστηριοτήτων του λιμανιού Λεμεσού. Ένα έργο πολιτικής το οποίο κληθήκαμε όλοι να υλοποιήσουμε, ο καθένας με τον δικό του τρόπο. Όπως γνωρίζετε στα πλαίσια του έργου αυτού η διαχείριση των λιμενικών υπηρεσιών που έχουν σχέση με τη φορτοεκφόρτωση, διαχείριση και αποθήκευση φορτίων και την παροχή των θαλάσσιων υπηρεσιών στο λιμάνι Λεμεσού αναλήφθηκαν από ιδιώτες διαχειριστές κατόπιν σχετικού διεθνή Διαγωνισμού Προσφορών.

Τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα του έργου αυτού κρίνονται ως πολύ ικανοποιητικά Το λιμάνι, παρά τις δυσκολίες που όλοι αντιμετωπίσαμε τον πρώτο καιρό, λειτουργεί ομαλά εξυπηρετώντας τους χρήστες με ικανοποιητικούς ρυθμούς ενώ τόσο τα έσοδα όσο και οι επενδύσεις που έχουν γίνει και προγραμματίζονται να γίνουν από τους ιδιώτες διαχειριστές ανταποκρίνονται στις προσδοκίες του κράτους.

Δεν ισχυρίζομαι ότι δεν υπάρχουν προβλήματα και ούτε ότι αυτά θα σταματήσουν. Έγνοια όλων μας στο Υπουργείο είναι η παρακολούθηση των προβλημάτων, όπου είναι δυνατή η πρόληψή τους ή/και επίλυση τους στα πλαίσια του δυνατού, και νόμιμα εφικτού.

Όσον αφορά τη διαδικασία αποκρατικοποίησης του λιμανιού Λάρνακας, το Υπουργείο λόγω της σημασίας του έργου, προωθεί διαδικασία για σύναψη συμφωνίας παραχώρησης χωρίς προηγούμενη δημοσίευση, με τον μόνο προεπιλεγμένο οικονομικό φορέα που παρέμεινε στην προηγούμενη διαδικασία, σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία. Λόγω του σταδίου στο οποίο βρίσκεται η διαδικασία θα μου επιτρέψετε να μην επεκταθώ. Στόχος του κράτους είναι να υπάρξει μια βιώσιμη συμφωνία που να συνδυάζει την λειτουργία του λιμανιού και της μαρίνας μαζί με την ανάπτυξη γης. 

Όσον αφορά δε τη δημιουργία του νέου βιομηχανικού λιμανιού στο Βασιλικό, αυτή θα υλοποιηθεί με την μέθοδο DBFOT (σχεδιασμός, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία και μεταβίβαση), για την οποία υπήρξε απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Το νέο βιομηχανικό λιμάνι θα διαθέτει τις κατάλληλες υποδομές για να εξυπηρετούνται οι εταιρείες χύδην φορτίων καθώς και εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων, τόσο στην κυπριακή ΑΟΖ όσο και στην ευρύτερη περιοχή. Το έργο αυτό έχει αναληφθεί από το Υπουργείο μου και στο παρόν στάδιο βρισκόμαστε σε διαδικασία για πρόσληψη συμβούλων που θα παρέχουν στο Υπουργείο την απαραίτητη στήριξη και τεχνογνωσία για την προώθηση του έργου.

Με βάση την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2023.

Κυρίες και κύριοι,

Η άριστη συνεργασία του Υπουργείου με τον Σύνδεσμο Ναυτικών Πρακτόρων Κύπρου και η σημαντική και πολύτιμη συμβολή του Συνδέσμου με το έργο που επιτελεί, υπήρξε καταλύτης στην ανάπτυξη της λιμενικής βιομηχανίας του τόπου μας. Για τον λόγο αυτό, επιθυμώ πραγματικά με την ευκαιρία αυτή να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο και τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου καθώς και όλους τους εκπροσώπους του Συνδέσμου για τον θετικό ρόλο που διαχρονικά διαδραμάτισαν αλλά και που διαδραματίζουν στους τομείς αυτούς.

Καταλήγοντας θα ήθελα να αναφέρω ότι η συνέχιση της μέχρι σήμερα αγαστής συνεργασίας που υπάρχει μεταξύ του Υπουργείου με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και ιδιαίτερα με τον Σύνδεσμο Ναυτικών Πρακτόρων, αποτελεί εγγύηση για την επιτυχία των στόχων και των επιδιώξεων της λιμενικής μας βιομηχανίας. 

Σας ευχαριστώ και εύχομαι κάθε επαγγελματική επιτυχία και προσωπική ευτυχία και Καλά Χριστούγεννα και Ευτυχές το Νέο Έτος. 

(ΜΓ/ΕΙ)