Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

19-12-2019 16:22

Χριστούγεννα 2019 στην Κρατική Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης - ΣΠΕΛ

Κατά τις γιορτινές ημέρες του 2019, στην Κρατική Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης - ΣΠΕΛ διοργανώνονται εργαστήρια δημιουργικότητας και φαντασίας και στήνονται παραστάσεις παραμυθένιες, για μεγάλους και μικρούς.

Το περασμένο Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2019, η Κρατική Πινακοθήκη εγκαινίασε τις Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις - Δεκέμβριος 2019 στο πλαίσιο της τρέχουσας έκθεσης “ΙΙ Μπιενάλε Χαρακτικής για Παιδιά και Νέους”, με δύο εργαστήρια κατασκευής χριστουγεννιάτικων στολιδιών και καρτών. Σε μια γιορτινή ατμόσφαιρα, τα παιδιά στόλισαν το δέντρο της Πινακοθήκης και χάραξαν τα μοναδικά τους αποτυπώματα στις ευχετήριες κάρτες τους.

Σειρά έχουν οι πιο κάτω εκδηλώσεις:

Εικαστικό Εργαστήρι: Φτιάχνουμε χριστουγεννιάτικα στολίδια και κάρτες

Πέμπτη, 19.12.19 (17:00 - 18:00)

Απαραίτητα εργαλεία σε αυτό το εργαστήρι είναι οι σφραγίδες ή στάμπες, που ξετρελαίνουν τους μικρούς μας φίλους!

Μέσα σε όμορφη ατμόσφαιρα με χριστουγεννιάτικη μουσική, τα παιδιά, με έμπνευση τη χαρακτική, θα πειραματιστούν με τις σφραγίδες. Στόχος είναι να δημιουργήσουν χάρτινα στολίδια που θα κρεμάσουν, αφήνοντας τα μοναδικά τους αποτυπώματα στο δέντρο της Πινακοθήκης. Φεύγοντας, θα πάρουν μαζί τους τις χριστουγεννιάτικες ευχετήριες κάρτες που θα δημιουργήσουν.

Υλοποίηση: Βάλια Ματσεντίδου

 Για παιδιά ηλικίας 5-12 ετών

Δημιουργικό Εργαστήρι: Χριστουγεννιάτικο Ταχυδρομείο: Μια ευχή σε καρτ-ποστάλ

- Παρασκευή, 20.12.19 (15:00-16:00)

Παρασκευή, 27.12.19 (16:00-17:00)

Σάββατο, 28.12.19 (17:00-18:00)

Τρίτη, 31.12.19 (12:00-13:00)

Αν είχες πάντα περιέργεια για το πώς είναι να ανταλλάζουν οι άνθρωποι χειρόγραφες ευχές τα Χριστούγεννα, αν είσαι απ’ αυτούς που νοσταλγούν την εποχή που έγραφαν κάρτες και τις έστελναν με το παραδοσιακό ταχυδρομείο, ή αν απλά θέλεις να αναβιώσεις αυτή την παράδοση με τα παιδιά και την οικογένειά σου, τότε αυτό είναι το εργαστήρι για σένα! Με αφορμή τις γιορτές των Χριστουγέννων, μικροί και μεγάλοι θα ετοιμάσουμε καρτ-ποστάλ, θα γράψουμε όμορφες ευχές και λόγια που ίσως να δυσκολευόμαστε να εκφράσουμε προφορικά στους ανθρώπους που αγαπάμε και στο τέλος θα τις ρίξουμε στο ταχυδρομικό κουτί της Πινακοθήκης. Εμείς θα φροντίσουμε να φτάσουν οι καρτ ποστάλ στον προορισμό τους!

Αν θέλεις να συμμετάσχεις:

 1) Διάλεξε ένα πρόσωπο που μένει κάπου στην Κύπρο.

 2) Σημείωσε την ακριβή ταχυδρομική διεύθυνσή του σ’ ένα χαρτάκι.

 3) Έλα μαζί με το χαρτάκι σου στην Κρατική Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης - ΣΠΕΛ.

Ιδέα και υλοποίηση: Βάλια Ματσεντίδου

Για μεγάλους και παιδιά από 5 ετών και άνω.

 Μουσικοαφηγηματική παράσταση: Μαγικά παραμύθια που αλλάζουν τον κόσμο

- Παρασκευή, 20.12.19 (18:00–19:00)

Τα παραμύθια ξέρουν να χαράσσουν το δικό τους δρόμο μέσα από τις μέρες και τα χρόνια που περνούν. Ειδικά τα Χριστούγεννα, το μονοπάτι των παραμυθιών φωτίζεται μαγικά από τα σημάδια που έχουν χαράξει για εμάς όσοι και όσες τα αφηγούνταν για αιώνες ολόκληρους, πριν από εμάς. Η αφηγήτρια Μαρίνα Κατσαρή και ο Δημήτρης Φυρίος περιπλανιούνται σε ένα μαγικό σύμπαν ηρώων και ηρωίδων, αστείων μα και περίεργων περιστατικών, δημιουργώντας μία ιδιαίτερη χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα για μικρούς και μεγάλους.

 Για μεγάλους και παιδιά από 4 ετών και άνω.

 

Εικαστικό Εργαστήρι: Χριστουγεννιάτικα βιβλία χωρίς λόγια!

- Σάββατο, 21.12.19 (11:30-12:30)

Αλήθεια, πώς είναι ένα βιβλίο χωρίς λόγια; Και τι έχουν να μας πουν τα βιβλία αν δεν υπάρχουν μέσα σε αυτά λέξεις;

Ε λοιπόν, δε χρειάζονται πάντα συγγραφείς για να γίνουν τα βιβλία. Το μόνο που χρειάζεται είναι παιδιά με φαντασία! Σε αυτό το εργαστήρι, εμπνευσμένο από τον Ιταλό καλλιτέχνη, σχεδιαστή και εφευρέτη Μπρούνο Μουνάρι που επινόησε τα "Unreadable Books" και με έμπνευση την "ΙΙ Μπιενάλε Χαρακτικής", θα φτιάξουμε τα δικά μας πρωτότυπα βιβλία, που θα μείνουν κυριολεκτικά …αδιάβαστα! Στα δικά μας βιβλία οι σελίδες είναι διαφορετικές. Άλλες λεπτές κι άλλες χοντρές, μερικές τρυπημένες κι άλλες ντελικάτες, πότε έχουν τις μαύρες τους και πότε τις άσπρες τους, ενώ κάποιες είναι γιορτινές και κεφάτες… όλο χρωματιστά σχήματα, γραμμές και σχέδια. Και κρύβουν μέσα τους, πότε ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο, πότε ένα στολίδι, πότε ένα δώρο, πότε έναν Άγιο Βασίλη.

 Ιδέα: Βάλια Ματσεντίδου

Υλοποίηση: Βάλια Ματσεντίδου & Miriam Gatt

 Για παιδιά ηλικίας 8-12 ετών.

Αφηγηματική Παράσταση & Εργαστήρι Χαρακτικής: «Ο Φορτουνάτος»

Σάββατο, 21.12.19 (17:00-18:30)

Ο Φορτουνάτος είναι ένα γερμανικό, πρώιμο μυθιστόρημα, που εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1509 με εικονογράφηση από ξυλογραφίες. Συνδέεται με τη γέννηση της τυπογραφίας και με την ιστορία του βιβλίου, αλλά παράλληλα έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον για την Κύπρο: Ο κεντρικός ήρωας, ο Φορτουνάτος, είναι ένας Κύπριος από την Αμμόχωστο, ο οποίος ξεκινά από την πατρίδα του για να περιπλανηθεί σε ολόκληρο τον κόσμο. Στα ταξίδια του συναντά την θεά Τύχη, που του χαρίζει ένα μαγικό πουγγί από το οποίο δεν λείπουν ποτέ τα χρήματα. Στο τέλος της ζωής του όμως, μαθαίνει πως το χρήμα είναι λιγότερο σημαντικό από το ήθος και την αγάπη για τον συνάνθρωπο. Ο Φορτουνάτος είναι είναι ένα αφήγημα με πολλή περιπέτεια, ταξίδια σε εξωτικά μέρη, μεταφυσικά στοιχεία και κοινωνικό προβληματισμό.

Η αφήγηση θα πλαισιωθεί από προβολή με την εικονογράφηση της πρωτότυπης έκδοσης και την προβολή αποσπασμάτων από την παράσταση του Φανταστικού Θεάτρου "Φορτουνάτος ο Κύπριος".

Αφήγηση: Βαλεντίνος Κόκκινος

Σκηνοθεσία: Μαγδαλένα Ζήρα

 Θα ακολουθήσει σύντομο εργαστήρι χαρακτικής με τη χαράκτρια Ελένη Παναγίδου, εμπνευσμένο από την ιστορία του Φορτουνάτου.

Παράσταση και Εργαστήρι έχουν συνολική διάρκεια 90 λεπτών.

 Για μεγάλους και παιδιά από 6 ετών και άνω.

 

Αφηγήσεις και Εικαστικό Εργαστήρι: «Ήταν ένας καλικάντζαρος…!»

Παρασκευή, 27.12.19 (11:30-12:45)

«Εν έναν λεπτόν αθθρωπάκιν, παστόν, καμπουρούιν, με καμπουρωτήν μύτην, με ζαβά πόθκια τζαι σκανταλιάρικον»…Αυτό βεβαιώνει η Πέπα του Λάρκου τον χαράκτη Χαμπή για τη μορφή του καλικάντζαρου! Ο Χαμπής Τσαγγάρης ερευνά για χρόνια τους θρύλους της λαϊκής μας παράδοσης, ενώ αφιερώνει ένα μεγάλο κομμάτι της έρευνάς του στους καλικάντζαρους και στα ήθη, τα έθιμα, τις παραδόσεις και τους μύθους που σχετίζονται με αυτούς στην Κύπρο. Αυτά τα ξωτικά της τοπικής φαντασίας εικονογραφεί στα βιβλία του “Οι καλικάντζ̆αροι τζ̆αι το παιξίμιν” 2005, “Καλικάντζ̆αροι – κυπριακές ιστορίες” 2006, “Καλικάντζ̆αροι – ιστορίες στα κυπριακά” 2007. Σε αυτό το εργαστήρι, που είναι εμπνευσμένο από το έργο του χαράκτη Χαμπή Τσαγγάρη και την "ΙΙ Μπιενάλε Χαρακτικής”, οι εμψυχωτές θα μοιραστούν με τα παιδιά ιστορίες για καλικάντζαρους, αποτυπώνοντας στη συνέχεια τη μορφή τους στο χαρτί.

Ιδέα & Υλοποίηση: Βάλια Ματσεντίδου & Κυριάκος Θεοχάρους

Για παιδιά ηλικίας 8-12 ετών

Μουσικό Εργαστήρι: My Christmas Story and Song - Ένα αυτοσχέδιο τραγούδι

Σάββατο, 28.12.19 (11:30-12:45)

Αυτοσχεδιασμός, ελευθερία, δημιουργικότητα. Βασισμένοι σε αυτά τα τρία συστατικά, η μουσικός και ερμηνεύτρια της jazz Sarah Fenwick, μαζί με τους μικρούς της φίλους, θα αφήσουν το δικό τους αποτύπωμα στην Κρατική Πινακοθήκη αυτά τα Χριστούγεννα. Το μοναδικό αυτό μουσικό εργαστήρι έχει σαν στόχο να διευκολύνει τα παιδιά να απελευθερώσουν και να οργανώσουν τη δημιουργικότητά τους, με επίκεντρο τη μουσική. Με την καθοδήγηση της Sarah Fenwick, τα παιδιά αρχικά θα γράψουν τη δική τους ιστορία για τα Χριστούγεννα και τη σημασία που έχουν γι’ αυτά, την οικογένεια τους και τους ανθρώπους που αγαπούν και στη συνέχεια θα δημιουργήσουν αυτοσχέδιες μελωδίες. Στο τέλος, θα παντρέψουν λόγια και μουσική, συνθέτοντας το δικό τους τραγούδι.

Για παιδιά και εφήβους από 8 - 15 ετών.

 

Συμμετοχή δωρεάν

Κρατήσεις απαραίτητες, στα τηλέφωνα 22479600 και 99370157

Facebook: Κρατική Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης - ΣΠΕΛ / SPEL

 

ΙΠ