Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

29-01-2020 12:03

Χαιρετισμός Υπουργού Υγείας κ. Κωνσταντίνου Ιωάννου στη συνέντευξη Τύπου με αφορμή την Εβδομάδα Συγγενών Καρδιοπαθειών

Η σφαιρική πληροφόρηση επί όλων των πτυχών των συγγενών καρδιοπαθειών συμβάλει στην ευαισθητοποίηση της κυπριακής κοινωνίας και κατ’ επέκταση στη στήριξη των ατόμων που αντιμετωπίζουν κάποιας μορφής συγγενούς καρδιοπάθειας και των οικογενειών τους. Οι διάφορες δράσεις που υλοποιεί ο Σύνδεσμος Γονέων και Φίλων Καρδιοπαθών Παιδιών διαχρονικά, με κορύφωση την Εβδομάδα Συγγενών Καρδιοπαθειών στις 7 με 14 Φεβρουαρίου, ενισχύουν την προσπάθεια για σωστή και ολική ενημέρωση των πολιτών.

Εννέα στα χίλια βρέφη παγκοσμίως γεννιούνται κάθε χρόνο με κάποιας μορφής συγγενή καρδιοπάθεια, με τα αίτια για το 80% αυτών των περιστατικών να παραμένουν άγνωστα. Το γεγονός αυτό κρούει τον κώδωνα στους αρμοδίους για συλλογική δράση και άμεση λήψη μέτρων, ώστε αυτό το ποσοστό να μειωθεί στο ελάχιστο δυνατό.

Ωστόσο και παρά το ότι οι διαγνωστικές μέθοδοι χρήζουν βελτίωσης, είναι αισιόδοξο το γεγονός πως πολλές συγγενείς καρδιοπάθειες εντοπίζονται στις μέρες μας με τη διενέργεια εμβρυικού υπερηχο-καρδιογραφήματος. Η διάγνωση σε ποσοστό 40-50% είναι εφικτή την πρώτη εβδομάδα της ζωής, ενώ στο λοιπό 50-60% εντός του πρώτου μήνα. Για την πλήρη διάγνωση, η χρήση επεμβατικών τεχνικών όπως καρδιακού καθετηριασμού είναι πλέον αναγκαία και η ουσιαστική βελτίωση αυτών των τεχνικών, συνέβαλε στην αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης των πασχόντων.

Αγαπητοί φίλοι,

Το Υπουργείο Υγείας, στο πλαίσιο της ευθύνης που έχει για παροχή υπηρεσιών υγείας στους πάσχοντες συνανθρώπους μας, αποδίδει μεγάλη σημασία στη διασφάλιση των μέσων και των εργαλείων για τη διαχείριση των ασθενών με συγγενείς καρδιοπάθειες. Πέρα από τις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες ιατροφαρμακευτικής φροντίδας που προσφέρουν οι επαγγελματίες υγείας στο Μακάρειο Νοσοκομείο, το Υπουργείο έχει αναπτύξει συνεργασίες με εξειδικευμένα κέντρα αναφοράς του εξωτερικού για την αποστολή των πιο περίπλοκων περιστατικών.  

Λαμβάνοντας υπόψη ότι ποσοστό μεγαλύτερο του 80% των παιδιών με συγγενή καρδιοπάθεια έχουν ομαλή ενηλικίωση και ικανοποιητικό προσδόκιμο επιβίωσης, εάν υπάρξει άμεση και σωστή παρέμβαση, εκτός από τη συνεργασία μας με κέντρα του εξωτερικού, επενδύσαμε στην εκπαίδευση επαγγελματιών υγείας, έτσι ώστε να έχουμε την απαραίτητη τεχνογνωσία διαθέσιμη και στην Κύπρο.

Παράλληλα, από το 2015 λειτουργεί στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας ιατρείο συγγενών καρδιοπαθειών εφήβων και ενηλικών, με τη συνεργασία των Παιδοκαρδιολόγων και Καρδιολόγου με εξειδίκευση στις συγγενείς καρδιοπάθειες παιδιών και εφήβων.

Η δε λειτουργία του ΓεΣΥ επέτρεψε την ανάπτυξη συνεργασίας ανάμεσα σε γιατρούς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα προς όφελος των ασθενών. Μέσω του ΓεΣΥ ενισχύθηκε, επίσης, η πρόσβαση των ασθενών στις αναγκαίες για τη θεραπεία τους υπηρεσίες υγείας.

Κυρίες και Κύριοι,

Αφού συγχαρώ τον Πρόεδρο και τα μέλη του Συνδέσμου Γονέων και Φίλων Καρδιοπαθών Παιδιών για το πολύτιμο εθελοντικό τους έργο και την αμέριστη προφορά τους προς τα πάσχοντα παιδιά, εφήβους και ενήλικες, αλλά και στις οικογένειές τους, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι το Υπουργείο Υγείας θα παραμείνει αρωγός στις δράσεις σας και θα συμβάλλει στο μέτρο του δυνατού για την ενίσχυσή τους.

Εύχομαι κάθε επιτυχία στις εκδηλώσεις σας. Σας ευχαριστώ.

(MKY)