Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

08-02-2020 11:43

Χαιρετισμός Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστα Καδή στη Χοροεσπερίδα του Σωματείου Παράκτιας Αλιείας Πάφου χθες

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση στη Χοροεσπερίδα του Σωματείου Παράκτιας Αλιείας Πάφου.

Παρά το γεγονός ότι η αλιεία είναι ένας μικρός τομέας της οικονομίας της χώρας μας, εντούτοις θεωρείται σημαντικός, κυρίως για την οικονομική και κοινωνική συνεισφορά του στις παράκτιες περιοχές, για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και για τη διάθεση υγιεινών προϊόντων στον καταναλωτή. Τα ψάρια, και γενικά τα θαλασσινά, αποτελούν τροφή με σημαντική διατροφική αξία, πολύτιμη πηγή πρωτεϊνών και είναι πλούσια σε Ω3 λιπαρά οξέα, τα οποία έχουν θετική δράση σε πολλά συστήματα και όργανα του οργανισμού μας, κυρίως στην καρδιά.

Το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, λαμβάνοντας υπόψη τη σημασία της αλιείας σε εθνικό και κοινοτικό επίπεδο, έχει θέσει ως κύριους στόχους: την προστασία και τη βιώσιμη διαχείριση των αλιευτικών αποθεμάτων, τη στήριξη της παράκτιας αλιείας μικρής κλίμακας, την ανάπτυξη της υδατοκαλλιέργειας, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του αλιευτικού τομέα, την ενσωμάτωση της περιβαλλοντολογικής διάστασης, την προώθηση της ισορροπημένης ανάπτυξης των περιοχών αλιείας και τη βελτίωση των αλιευτικών υποδομών.

Μέσα από το υφιστάμενο Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας 2014-2020 και το υπό συζήτηση νέο Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας, Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας 2021-2027, συνεχίζουμε την προσπάθεια για υλοποίηση των πιο πάνω στόχων, που αποτελούν και στόχους της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η περιοχή της Πάφου συνδυάζει πλούσιο φυσικό περιβάλλον, πλούσια ιστορία και παράδοση. Είναι αδιαμφισβήτητα από τις ομορφότερες περιοχές της Κύπρου, αφού συμπεριλαμβάνει το Εθνικό Δασικό Πάρκο του Ακάμα και την παραλία της Λάρας, που αποτελούν περιοχές τεράστιας οικολογικής σημασίας και εθνικό πλούτο της Κύπρου. Η  Πάφος, αποτελεί αγαπημένη περιοχή, μεταξύ άλλων, για το φρέσκο ψάρι, τον θαλασσινό αέρα και το ωραίο περιβάλλον.

Κλείνοντας τον σύντομο αυτό χαιρετισμό μου, θέλω να σας διαβεβαιώσω για ακόμα μια φορά, ότι η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει με κάθε δυνατό τρόπο τους παράκτιους αλιείς της επαρχίας Πάφου, όπως βέβαια και όλης της Κύπρου, αναγνωρίζοντας τις πολλές προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν και το δύσκολο έργο που έχουν να επιτελέσουν.

(MAK)