Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

08-02-2020 18:49

Χαιρετισμός του ΥΠΠΑΝ κ. Πρόδρομου Προδρόμου στην απονομή των βραβείων του Παγκύπριου Μαθητικού Διαγωνισμού για την Παγκόσμια Μέρα Καρκίνου 2020

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Καρκίνου 2020, που θα πρέπει να την πούμε Παγκόσμια Μέρα κατά του Καρκίνου, για να είναι ξεκάθαρο, είμαστε εδώ σήμερα στο πλαίσιο μιας πρωτοβουλίας που γίνεται με τη συνεργασία του Υπουργείου μας στον ευρύτερο τομέα της Πρόληψης του καρκίνου. Αυτές τις μέρες μάλιστα βλέπουμε και μια ευρύτερη κινητοποίηση στο πλαίσιο όλης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού υπάρχει από καιρό η αναγνώριση ότι μπορεί ο καρκίνος να είναι η σοβαρότερη ίσως σημερινή απειλή κατά της υγείας, αλλά δεν είμαστε ανίσχυροι απέναντί του. Έχουμε τρόπους να αντιδράσουμε.

Το Υπουργείο που εκπροσωπώ, εκτός από την εκπαίδευση, δηλαδή τους εκπαιδευτικούς και τις μαθήτριες και μαθητές, έχει βέβαια συνάφεια και με τους γονείς αλλά και με τη νεολαία γενικότερα. Μαθητές και νεολαία: Όλος αυτός ο υπέροχος κόσμος που σπουδάζει, μαθαίνει δημιουργεί, αθλείται... μπορεί να προσφέρει πολύ στην προσπάθεια για να αντιμετωπίσουμε τη μάστιγα του καρκίνου στη ρίζα του, μέσα από ενέργειες και συνήθειες για την πρόληψη.

Γιατί αυτή είναι η ουσία. Οι γιατροί και όλοι οι άλλοι επιστήμονες και ειδκοί του κλάδου μας δίνουν μια τέτοια συμβουλή και κατεύθυνση και έτσι η Πολιτεία ολόκληρη –πρώτο βέβαια το Υπουργείο Υγείας- αλλά και πολλοί κοινωνικοί φορείς, επικεντρωνόμαστε στην Πρόληψη. Ενώ ταυτόχρονα, όπως οφείλει, η Κυβέρνηση εφαρμόζει προγράμματα έγκαιρης διάγνωσης.

Γιατί έχει τόση σημασία η πρόληψη; Διότι δεν αρκεί να τρέχουμε πίσω από την εκδήλωση της επάρατης αυτής νόσου –όπως φυσικά οφείλουμε και δεν θα πάψουμε να εντείνουμε τις προσπάθειες να το κάνουμε. Δεν αρκεί να επιδιώκουμε τις καλύτερες συνθήκες αντιμετώπισης της νόσου και να επιζητούμε μεθόδους θεραπείας –τομέας από τον οποίο ευτυχώς ακούμε καλά νέα. Όχι. Μπορούμε να έχουμε μια συνολική στρατηγική, όπου με απλό τρόπο και χωρίς μεγάλο κόστος, να ενθαρρύνουμε την αλλαγή των συγκεκριμένων εκείνων ανθυγιεινών συνηθειών της καθημερινής ζωής μας, οι οποίες ευνοούν την εκδήλωση του καρκίνου.

Μέσα από συγκεκριμένα προγράμματα Αγωγής Υγείας, που είναι στοχευμένα με κατάλληλο τρόπο, ενημερώνουμε και εκπαιδεύουμε τις νέες και τους νέους ώστε να υιοθετήσουν πιο υγιεινή συμπεριφορά και τρόπο ζωής. Την τακτική φυσική άσκηση, σε συνδυασμό με υγιεινή διατροφή. Να αποφύγουν ή να εγκαταλείψουν επιβλαβείς συνήθειες, όπως το κάπνισμα ή η συστηματική κατανάλωση αλκοόλ. Αλλά και την εγρήγορση, για να αποφεύγουν να εκτίθενται σε καρκινογόνους παράγοντες. Είναι πράγματα που δεν υποψιαζόμασταν, αλλά στη συνέχεια μάθαμε ότι εμπεριέχουν κινδύνους στους οποίους δεν υπάρχει λόγος να εκτεθούμε, όπως π.χ. η υπερβολική έκθεση του σώματος μας στον ήλιο που άλλοτε μπορεί να αντιμετωπίζαμε με πιο αθώο ή ανυποψίαστο τρόπο...

Με δυο λόγια, κινούμσατε με την τοποθέτηση ότι «ο καρκίνος δεν εξορκίζεται, αλλά αντιμετωπίζεται»...

Επιπλέον, από την πλευρά του Υπουργείου Παιδείας και στον τομέα ευρύτερα του Πολιτισμού, πιστεύουμε ότι μέσα από την ευρύτερη καλλιέργεια των νέων μας, μέσα από τη φιλαναγνωσία και τη λογοτεχνία, τη μουσική, τις εικαστικές και άλλες τέχνες, δημιουργούμε ανθρώπους με ολοκληρωμένη προσωπικότητα και μεγαλύτερες ψυχικές αντιστάσεις, έτσι που να είναι συνειδητοποιημένοι και σχετικά με τη μάστιγα του καρκίνου. Έτσι από τη μια να λειτουργήσουν προληπτικά για τον εαυτό τους αλλά και να συμβάλλουν διαρκώς στη δημιουργία ενός κοινωνικού περιβάλλοντος που θα περιορίζει, με την πρόληψη, τον κίνδυνο της καρκινοπάθειας.

«Είμαι νέος και δημιουργώ ένα μέλλον χωρίς καρκίνο» ήταν το θέμα του διαγωνισμού. Με στόχο, εκτός από την εγρήγορση και την κινητοποίηση των παιδιών για την αντιμετώπιση της νόσου, να περιορίσουμε και τυχόν προκαταλήψεις που έχουν αναπτυχθεί γύρω από το θέμα.

Με ευαισθησία, αλλά και τη νεανική ζωντάνια τους και όλο το νεύρο που έχουν, τα παιδιά έγραψαν κείμενα, ζωγράφισαν ή συνέθεσαν μουσική. Ερχόμαστε σήμερα να βραβεύσουμε τις προσπάθειες που διακρίθηκαν. Ο έπαινος όμως αξίζει εξίσου σε όλους όσοι συμμετείχαν.

Συγχαίρω λοιπόν τους μαθητές και τις μαθήτριες για την καλή θέληση και τη δημιουργία τους. Ταυτόχρονα, βέβαια ευχαριστώ και συγχαίρω τους διοργανωτές και όλους  τους συντελεστές αυτής της ευγενούς προσπάθειας.