Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

10-02-2020 16:33

Χαιρετισμός του ΥΠΠΑΝ κ. Πρόδρομου Προδρόμου στην εκδήλωση με θέμα «Η Διαχρονικότητα της Ελληνικής Γλώσσας»

«Τη γλώσσα μου έδωσαν ελληνική, το σπίτι φτωχικό στις αμμουδιές του Ομήρου» γράφει ο Οδυσσέας Ελύτης για τη Γλώσσα μας και ομολογεί την περηφάνεια του για τη διαχρονική της παρουσία και τη μεγάλη συμβολή της στον ανθρώπινο πολιτισμό. Μια γλώσσα που για χίλια χρόνια λέει τη θάλασσα, θάλασσα. Γι’ αυτό με ιδιαίτερη συγκίνηση και περηφάνεια παρευρίσκομαι στη σημερινή εκδήλωση που διοργανώνει το ιστορικό σχολείο της Λεμεσού, το Λανίτειο Λύκειο, με θέμα τη διαχρονικότητα της Ελληνικής Γλώσσας.

Με μεγάλη χαρά καλωσορίζω στον ιστορικό αυτό χώρο τον πολύ αγαπητό μας Καθηγήτη και διακεκριμένο Γλωσσολόγο Γεώργιο Μπαμπινιώτη, ο οποίος θα είναι και ο κύριος ομιλητής στην εκδήλωση. Είναι ο άνθρωπος που δεν χρειάστηκε να γίνει Υπουργός για να τον μάθουμε. Τον ήξερε ήδη το ευρύτερο κοινό, γιατί είναι ο άνθρωπος που κατάφερε να γίνει ευρύτερα συνείδηση η αξία της γλώσσας ή μάλλον ότι η γλώσσα είναι αξία. Ο κ. Μπαμπινιώτης, ένας πνευματικός άνθρωπος, που διακρίνεται για την πολυσχιδή του δράση, τα ποικίλα ερευνητικά του ενδιαφέροντα, το πλούσιο συγγραφικό και μορφωτικό του έργο, θα αναδείξει με το μοναδικό και ιδιαίτερο επικοινωνιακό του χάρισμα τη ξεχωριστή αξία και διαχρονία της Ελληνικής Γλώσσας.  

Η αξία της Ελληνικής Γλώσσας τόσο για τον γλωσσικό πλούτο όσο και για ιστορική συνέχεια, εδώ και τουλάχιστον τέσσερις χιλιάδες χρόνια, είναι αδιαμφισβήτητη. Η ιστορική εξέλιξη της Ελληνικής Γλώσσας από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας αποδεικνύει τον δομημένο, λειτουργικό και δημιουργικό της χαρακτήρα. Η Ελληνική είναι η Γλώσσα στην οποία γράφουν το έργο τους ο Αισχύλος και ο Σοφοκλής, ο Ηρόδοτος και ο Θουκυδίδης, ο Πλάτωνας και ο Αριστοτέλης, η γλώσσα της Καινής Διαθήκης, του Ρωμανού του Μελωδού, του Διονύσιου Σολωμού, του Σεφέρη και του Ελύτη. Χιλιάδες λέξεις της Ελληνικής έχουν περάσει στο λεξιλόγιο των σημαντικότερων σύγχρονων γλωσσών, ενώ η Ελληνική Γλώσσα έχει κυρίαρχη θέση στο λεξιλόγιο των Τεχνών, των Επιστημών, της Πολιτικής, της Φιλοσοφίας και κάθε πτυχής της ανθρώπινης δημιουργίας.

Τόσο η κοινή μορφή της Ελληνικής Γλώσσας, όσο και οι διαλεκτικές εκδοχές της, όπως διαχρονικά εμφανίζονται από τα πανάρχαια χρόνια, αποτυπώνουν την κοινή εθνική μας ταυτότητα και τον ενιαίο πολιτισμό μας, και αποτελούν συνεκτικό δεσμό επικοινωνίας των ανά τον κόσμο Ελλήνων. Η Γλώσσα μας έχει μεγάλη σημασία και για την εθνική μας ταυτότητα, όπως κάθε γλώσσα για κάθε λαό. Όπως τονίζει και ο αγαπητός κ. Μπαμπινιώτης, «η γλώσσα κάθε λαού είναι ο πολιτισμός του, η ιστορία του, είναι η σκέψη του, είναι ο ψυχισμός του, είναι τα πάντα».

Το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, εκτιμώντας τη Γλώσσα μας ως κώδικα επικοινωνίας των Ελλήνων και ως φορέα των αξιών και του πολιτισμού μας, καταβάλλει συστηματικές προσπάθειες για την εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων, που απώτερο σκοπό έχουν την εμπέδωση της γλωσσικής μας ταυτότητας, την αποτελεσματική διδασκαλία της Ελληνικής Γλώσσας σε κάθε βαθμίδα εκπαίδευσης και την καλλιέργεια της ορθής χρήσης της Ελληνικής Γλώσσας στην κοινωνία.

Θα ήθελα να συγχαρώ τον Διευθυντή του Λανιτείου Λυκείου, κ. Γιώργο Ιωσηφίδη, τους εκπαιδευτικούς του σχολείου και όλους εσάς τους μαθητές και τις μαθήτριες για την πρωτοβουλία να τιμήσετε με τη σημερινή εκδήλωση τη διαχρονία αιώνων Ελληνικής Γλώσσας.

Τέλος, θα ήθελα να εκφράσω τις εγκάρδιες ευχαριστίες μου προς τον Καθηγήτη Γεώργιο Μπαμπινιώτη για την προθυμία του να μιλήσει στους μαθητές και τις μαθήτριες και να συζητήσει μαζί τους για ουσιώδη ζητήματα της Ελληνικής Γλώσσας.

ΙΠ