Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

20-02-2020 17:26

Αντιπροσωπεία της Βουλής των Αντιπροσώπων στις εργασίες της 14ης Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της ΚΣΜ, στην Αθήνα

Άρχισαν σήμερα στην Αθήνα οι εργασίες της 14ης Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Μεσογείου (ΚΣΜ), την οποία φιλοξενεί η Βουλή των Ελλήνων, στις 20 και 21 Φεβρουαρίου 2020. Τη Βουλή των Αντιπροσώπων εκπροσωπεί στη Συνέλευση αντιπροσωπεία, αποτελούμενη από τους βουλευτές, κ.κ. Στέφανο Στεφάνου, Γιώργο Κ. Γεωργίου, Χρίστο Ορφανίδη και Χαράλαμπο Θεοπέμπτου. 

Την έναρξη της Ετήσιας Συνόδου της Ολομέλειας της ΚΣΜ κήρυξε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, ο οποίος υπογράμμισε, ανάμεσα σ' άλλα, την ανάγκη επίδειξης καλής θέλησης για συνέργεια όλων των χωρών προς όφελος ολόκληρης της περιοχής της Μεσογείου. 

Στα πλαίσια της συζήτησης για τις πολιτικές εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ο κ. Στεφάνου αναφέρθηκε στην ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου και της νομιμότητας ως αρχή για αποφυγή των εντάσεων και επίτευξη της ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή. Ο κ. Στεφάνου πρόσθεσε ότι οι ξένες επεμβάσεις και η παρουσία ξένων στρατών σε Συρία και Λιβύη και οι τουρκικές προκλητικές ενέργειες εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, καθώς και η υπογραφή παράνομων Μνημονίων με την Κυβέρνηση της Λιβύης παραβιάζουν την εθνική κυριαρχία των κρατών, απειλούν την ειρήνη και πυροδοτούν τη βία. Χαρακτήρισε δε το πρόσφατα προταθέν αμερικανικό σχέδιο για επίλυση του Ισραηλο-Παλαιστινιακού ζητήματος ως ετεροβαρές και εκτός των διεθνώς συμφωνημένων παραμέτρων, κάτι που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό, όπως τόνισε. Επανέλαβε δε τη θέση της Κύπρου για στήριξη της λύσης δύο κρατών με βάση τα σύνορα του 1967 και εντός του διαπραγματευτικού πλαισίου που ορίζει ο ΟΗΕ. 

Αναφερόμενος στο Κυπριακό πρόβλημα και τη συνεχιζόμενη παράνομη κατοχή εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας από τον τουρκικό στρατό, ο κ. Στεφάνου δήλωσε την ετοιμότητα της πλευράς μας να συνεχίσει τις άκνοες προσπάθειες για επίλυση του προβλήματος, βάσει των σχετικών Ψηφισμάτων του ΟΗΕ και κάλεσε την Τουρκία να πράξει το ίδιο. Εξέφρασε δε τη θέση ότι η Κύπρος δεν θέλει την Τουρκία απέναντι της, αλλά συνεργάτη και καλό γείτονα και μπορεί αυτό να επιτευχθεί με την επίλυση του Κυπριακού και την απελευθέρωση και επανένωση της Κύπρου και του λαού της, όπου Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι θα είναι συνδιαχειριστές της κοινής μας πατρίδας. 

Η Ολομέλεια ενέκρινε Ψήφισμα σχετικά με τις πολιτικές εξελίξεις στην περιοχή, το οποίο, ανάμεσα σ' άλλα, κρίνει άκυρο το Μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης για τον καθορισμό μεταξύ τους θαλασσίων συνόρων, καθώς παραβιάζει τις αρχές του διεθνούς δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας και δεν μπορεί να παράξει νομικές συνέπειες σε τρίτα κράτη. Στο Ψήφισμα, επικρίνεται επίσης το αμερικανικό σχέδιο λύσης του Ισραηλο-Παλαιστινιακού ζητήματος.

Οι εργασίες συνεχίζονται σήμερα το απόγευμα και αύριο.  Σ' αυτές, θα συζητηθούν θέματα που αφορούν στην προώθηση των επενδύσεων και της επιχειρηματικότητας στη Μεσόγειο, καθώς και το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα. 

------------------------

ΕΙ

Σχετικά Ανακοινωθέντα