Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

02-10-2024 12:13

Δήλωση Υπουργού Υγείας κ. Μιχάλη Δαμιανού για την έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο της θεσμοθέτησης του Εθνικού Κέντρου Κλινικής Τεκμηρίωσης

Το Υπουργικό Συμβούλιο κατά τη σημερινή του συνεδρία ενέκρινε την πρόταση του Υπουργείου Υγείας για τη δημιουργία του Εθνικού Κέντρου Κλινικής Τεκμηρίωσης. 

«Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα προς την ενίσχυση της ποιότητας και της ασφάλειας των υπηρεσιών υγείας στη χώρα μας. Το Εθνικό Κέντρο Κλινικής Τεκμηρίωσης έρχεται να καλύψει ένα μεγάλο κενό στον τομέα της υγείας, διασφαλίζοντας ότι τα κλινικά πρωτόκολλα και οι κατευθυντήριες οδηγίες που εφαρμόζονται στα νοσοκομεία και στα κέντρα υγείας μας είναι προσαρμοσμένα στις ιδιαίτερες ανάγκες και δεδομένα της Κύπρου.

Το Κέντρο θα διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στη διαμόρφωση ενός συστήματος υγείας που βασίζεται σε τεκμηριωμένες πρακτικές, με σκοπό να παρέχονται τα καλύτερα δυνατά κλινικά αποτελέσματα για όλους τους ασθενείς. Επιπλέον, θα προσφέρει εκπαίδευση στους επαγγελματίες υγείας και θα παρακολουθεί την εφαρμογή των πρωτοκόλλων, διασφαλίζοντας ότι οι διαδικασίες τηρούνται στο ακέραιο.

Ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα του Κέντρου είναι ότι θα λειτουργεί ως ανεξάρτητο νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου. Αυτό θα του επιτρέψει να λειτουργεί ευέλικτα, ανταποκρινόμενο γρήγορα στις αλλαγές και τις ανάγκες του συστήματος υγείας, ενώ θα είναι αυτοχρηματοδοτούμενο σε μεταγενέστερο στάδιο. Κατά το μεταβατικό στάδιο, το Κέντρο θα υποστηρίζεται από πόρους του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι αυτή η πρωτοβουλία δεν αφορά μόνο στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών, αλλά και στην ενίσχυση του αισθήματος εμπιστοσύνης και ασφάλειας του πληθυσμού απέναντι στο σύστημα υγείας.

Το Εθνικό Κέντρο Κλινικής Τεκμηρίωσης αποτελεί μία σημαντική επένδυση στο μέλλον της υγείας στη χώρα μας, και είμαι βέβαιος ότι θα συνεισφέρει τα μέγιστα στην αναβάθμιση του συστήματος υγείας της Κύπρου».

(ΔΚ)