Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

27-04-2018 12:33

Ολοκλήρωση του 11ου Κυπριακού Διαγωνισμού Οίνου - Εκδηλώσεις Προβολής των Βραβευμένων Οίνων

Το Τμήμα Γεωργίας σε συνεργασία με τον Δήμο Λεμεσού, τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού, το Σύνδεσμο Οινοποιών Κύπρου, την Ένωση Πτυχιούχων Οινολόγων Κύπρου, τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Οινοχόων, τον Όμιλο Οινοφίλων Κύπρου, και τον Όμιλο Οινοφίλων Αμμοχώστου ανακοινώνουν την ολοκλήρωση του 11ου Κυπριακού Διαγωνισμού Οίνου, στον οποίο διαγωνίστηκαν, στη βάση πνεύματος ευγενούς άμιλλας, 34 οινοποιεία με συνολικά 167 οίνους, αριθμοί που αποτελούν νέο ρεκόρ συμμετοχής.

Για την προβολή των βραβευμένων οίνων, προγραμματίζονται δύο εκδηλώσεις δοκιμασίας για το κοινό:

  • Σάββατο 28 Απριλίου 2018, στην Πολιτιστική Αίθουσα Δήμου Παραλιμνίου, ώρα 16:00-22:00.
  • Σάββατο 5 Μαΐου 2018, στο Παραδοσιακό Κτίριο της Α’ Δημοτικής Αγοράς στη Λεμεσό (Παντοπωλείο πλησίον Πλατείας Σαριπόλου), ώρα 18:00-22:00.

Ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, κ. Κώστας Καδής, χαιρετίζοντας την Τελετή Βράβευσης που έγινε τo Σάββατο 21 Απριλίου 2018 στην Αγία Νάπα, σημείωσε τα εξής: «Aπόψε δεν βραβεύονται μόνο οι καλύτεροι Οίνοι της Κύπρου! Απόψε βραβεύονται οι καλύτεροι των καλυτέρων Οίνων της Κύπρου ως επιστέγασμα του κόπου, του μόχθου, των συνεχών προσπαθειών και των ψυχικών αποθεμάτων των Κυπρίων Οινοποιών και της μεγάλης οινικής προόδου που κατέγραψε και καταγράφει ο τόπος κατά τα τελευταία χρόνια!».

Οι διαγωνιζόμενοι οίνοι αξιολογήθηκαν από διακεκριμένη επταμελή Κριτική Επιτροπή υπό την εποπτεία του Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου (OIV). Με βάση το Διεθνές Πρότυπο του OIV, έχει βραβευτεί το 30% των διαγωνιζόμενων οίνων. Συγκεκριμένα έχουν παραχωρηθεί 2 Μεγάλα Χρυσά, 24 Χρυσά και 26 Αργυρά Μετάλλια ενώ άλλες 5 Ειδικές Διακρίσεις έχουν παραχωρηθεί σε οίνους που έχουν βραβευθεί από γηγενείς ποικιλίες της Κύπρου. Σημειώνεται ότι άλλοι 86 οίνοι πέτυχαν βαθμολογία μεγαλύτερη των 80 μονάδων αλλά δεν έχουν βραβευτεί λόγω του διεθνές ορίου του 30%. Το γεγονός αυτό καταδεικνύει τη νέα δυναμική ποιότητας των Οίνων της Κύπρου και την διαπίστευση τους ως πραγματικούς οίνους πρεσβευτές.

 

(MAK)