01-05-2018 10:34
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τέλεσε την έναρξη του Προγράμματος «Νόστος, η Επιστροφή», στην Αλεξάνδρεια
Η περιοχή μας αντιμετωπίζει εδώ και δεκαετίες πολλαπλά προβλήματα, τα οποία προσπαθούμε μέσα από τις τριμερείς σχέσεις που αναπτύσσουμε να δημιουργήσουμε εκείνες τις προϋποθέσεις που θα φέρουν την ειρήνη, είπε χθες βράδυ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος, μαζί με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου κ. Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι και τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο, τέλεσε τα εγκαίνια του Προγράμματος «Νόστος η Επιστροφή» που πραγματοποιείται στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου με τη συμμετοχή Κυπρίων και Ελλαδιτών Αιγυπτιωτών.
Στον χαιρετισμό του στην τελετή έναρξης του Προγράμματος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Είναι, πράγματι, με μεγάλη χαρά που βρίσκομαι απόψε εδώ μαζί σας και επιτρέψτε μου θερμά να ευχαριστήσω τον φίλο Πρόεδρο Σίσι για την ευγενική φιλοξενία, αλλά και να τον συγχαρώ για αυτή την εξαίρετη πρωτοβουλία.
Μια πρωτοβουλία, η οποία αγκαλιάστηκε από την πρώτη στιγμή τόσο από εμάς στην Κύπρο όσο και από την Ελλάδα. Και δεν μπορεί παρά να αποτελεί ιδιαίτερη συγκίνηση, τόσο για εμένα προσωπικά όσο και για την υπόλοιπη κυπριακή αντιπροσωπεία, το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε μια από τις μεγαλύτερες πόλεις της αρχαιότητας και επιφανέστερες εστίες πολιτισμού.
Στην πόλη του Μέγα Αλεξάνδρου, του Ορθόδοξου Πατριαρχείου, των Γραμμάτων και των Τεχνών, στην πόλη του Καβάφη, στην αγαπημένη Αλεξάνδρεια.
Είναι, επίσης, με περισσή υπερηφάνεια που συναντώ τόσους πολλούς συμπατριώτες και συμπατριώτισσες εδώ, στην ιστορική Αλεξάνδρεια. Σε αυτό το ξεχωριστό συναπάντημα.
Η πολύπλευρη προσφορά και δράση των Αιγυπτιωτών Κυπρίων και Ελλήνων, ειδικότερα των πόλεων της Αλεξάνδρειας και του Καΐρου, συνέβαλε τα μέγιστα στην ανάπτυξη και διατήρηση της εθνικής και πολιτισμικής ταυτότητας τόσο των Ελλήνων όσο και των Αιγυπτίων.
Αναντίλεκτα, μεγάλη ήταν, και συνεχίζει να είναι, η συμβολή της ομογένειας στην ανάπτυξη στενών δεσμών φιλίας μεταξύ των λαών των τριών χωρών.
Η εδώ παρουσία του Προέδρου Σίσι, ο οποίος έχει θέσει αυτό το ταξίδι επιστροφής υπό την αιγίδα του, του Προέδρου Παυλόπουλου και εμού, ως επίσης και των διευρυμένων αντιπροσωπειών των χωρών μας, αποτελεί την έμπρακτη αναγνώριση και τον σεβασμό για το πολύτιμο αυτό έργο που διαχρονικά επιτελείτε.
Εσείς, οι άνθρωποι της διασποράς, που αγαπήσατε την Αίγυπτο σαν πατρίδα σας, διατηρώντας ταυτόχρονα άρρηκτους τους δεσμούς με την ιδιαίτερη σας πατρίδα.
Η Αίγυπτος διατηρεί πανάρχαιες ιστορικές σχέσεις τόσο με νησί μας όσο και με την Ελλάδα, με την παρουσία της κυπριακής και ελληνικής παροικίας στη χώρα να έχει αναδείξει, μεταξύ άλλων, επιτυχημένους επιχειρηματίες, επιστήμονες, συγγραφείς, ιεράρχες που διακρίθηκαν στους τομείς δραστηριοποίησης τους, ως επίσης και μεγάλους ευεργέτες του έθνους.
Και επιτρέψτε μου σε αυτό το σημείο να εκφράσω την ειλικρινή ευγνωμοσύνη μας προς τον λαό της Αιγύπτου που από την πρώτη στιγμή αγκάλιασε με θέρμη τους Κύπριους απόδημους, κάνοντας τους να νιώθουν την Αίγυπτο σαν το δικό τους σπίτι.
Κάτι ανάλογο αισθάνομαι από τότε που ανεδείχθη στην Προεδρία ο φίλτατος Πρόεδρος Σίσι. Έκτοτε έχω επισκεφθεί με δική του πρόσκληση 8-9 φορές την Αίγυπτο.
Η φιλοξενία, η αγάπη, η συμπαράσταση και η ευρεία στήριξη που εισέπραξε η κυπριακή ομογένεια εδώ στην Αίγυπτο, φίλε Πρόεδρε Σίσι, εκτιμάται δεόντως από τον κυπριακό λαό.
Το Πρόγραμμα “Νόστος” θα ξετυλίξει μπροστά μας τις επόμενες μέρες μια όμορφη ιστορία. Ένα μικρό οδοιπορικό αναμνήσεων, εμπειριών και διηγήσεων. Ένα ταξίδι μνήμης και νοσταλγίας. Ένα ταξίδι, ταυτισμένο με τον νόστο της πατρίδας.
Και εκφράζω πραγματικά θερμά συγχαρητήρια στη Ναμπίλα, τον Τέρενς και τον Φώτη, γιατί μπορεί εμείς να αποφασίζουμε, αλλά αν δεν περιβαλλόμασταν από άξιους συνεργάτες που να υλοποιούν τις αποφάσεις, πολλές φορές οι αποφάσεις μένουν απλώς στα χαρτιά.
Μια ιδέα, ένα όραμα που βρήκε σύμφωνους τόσο εμένα όσο και τον Πρωθυπουργό Τσίπρα και τον Πρόεδρο Παυλόπουλο έγινε πραγματικότητα. Και πιστεύω πως πολύ περισσότερα μπορεί ακόμα να πετύχουμε ως αποτέλεσμα της φιλίας που μας συνδέει, των δεσμών που ανάγονται στην Ιστορία αλλά και των σημερινών δράσεων ηγετών που έχουν όραμα να δουν τις χώρες μας να προκόβουν, να δουν τους συμπατριώτες μας πηγαίνουν μπροστά, γιατί αν στο παρελθόν εσείς υπήρξατε η χώρα φιλοξενίας Ελλήνων και Κυπρίων, σήμερα τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος φιλοξενούν και δέχονται με πολλή αγάπη χιλιάδες Αιγύπτιους.
Χαιρετίζω τη σημαντική αυτή πρωτοβουλία, η οποία αποτελεί ακόμη ένα βήμα προόδου στο πλαίσιο της τριμερούς συνεργασίας μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Αίγυπτου και της Ελλάδος, σε θέματα διασποράς. Μια πρωτοβουλία που επαναβεβαιώνει τις εξαίρετες σχέσεις μεταξύ των τριών χωρών και αναμφίβολα συμβάλλει στην περαιτέρω ενίσχυση του τριμερούς μηχανισμού συνεργασίας.
Η συμπόρευση πλέον των τριών χωρών αποτελεί, και είναι με μεγάλη ικανοποίηση που το αναφέρω, πρότυπο εποικοδομητικής περιφερειακής συνεργασίας.
Τα απτά αποτελέσματα της συνεργασίας μας αυτής, πάντα προς όφελος των λαών των χωρών μας, μας ωθούν σε εκπόνηση περαιτέρω κοινών προγραμμάτων, σχεδιασμών, δράσεων και στρατηγικών. Ευκαιρίας δοθείσης, επιθυμώ να σας διαβεβαιώσω, φίλοι Πρόεδροι, για την ισχυρή προσωπική μου βούληση για εμβάθυνση και ενίσχυση των σχέσεων Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου ακόμη περισσότερο.
Η κοινή μας ιστορία και πολιτισμός, οι κοινές μας αρχές και αξίες, που ανάγονται στην αρχαιότητα και φθάνουν μέχρι και τις μέρες μας, είναι συνυφασμένες με την πολιτιστική κληρονομιά των χωρών μας. Χρέος μας να συνεχίσουμε να αντλούμε δύναμη από τους ιστορικούς δεσμούς και την παράδοση των τριών χωρών μας για συνέχιση της χάραξης μας κοινής πορείας. Μιας πορείας που θα οδηγήσει στην ειρήνη στην περιοχή. Είμαστε λαοί που αγαπούμε την ειρήνη και απεχθανόμαστε τον πόλεμο. Είμαστε λαοί που πρόκοψαν μέσα από τον πολιτισμό και όχι τη βαρβαρότητα.
Η περιοχή μας αντιμετωπίζει εδώ και δεκαετίες πολλαπλά προβλήματα, τα οποία προσπαθούμε μέσα από τις τριμερείς σχέσεις που αναπτύσσουμε να δημιουργήσουμε εκείνες τις προϋποθέσεις που θα φέρουν την ειρήνη.
Θα ήταν παράλειψη να μην εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια προς τους πρωτεργάτες του Προγράμματος, την Υπουργό Μετανάστευσης και Αποδήμων της Αιγύπτου κα Ναμπίλα Μακράμ, τον Έλληνα Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Τέρενς Κουίκ και τον Προεδρικό Επίτροπο για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων της Κύπρου κ. Φώτη Φωτίου, καθώς επίσης τους συνεργάτες τους και όλους όσοι συνέβαλαν για την άρτια διοργάνωση του Προγράμματος και γι’ αυτή την υπέροχη αντάμωση.
Θα ήταν επίσης παράλειψη να μην εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες και σε όσους, από την Ελλάδα και την Κύπρο, έχουν πραγματοποιήσει αυτό το ταξίδι επιστροφής. Χωρίς εσάς, δεν θα βρισκόμασταν εδώ. “Πάντα στην πόλι αυτή θα φθάνεις” έγραψε ο σπουδαίος Αλεξανδρινός ποιητής Κωνσταντίνος Καβάφης.
Καταλήγοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω για ακόμη μια φορά τον φίλο Πρόεδρο της Αιγύπτου για τη φιλοξενία και άψογη διοργάνωση, ως επίσης και τον φίλο Πρόεδρο της Ελλάδας, Προκόπη Παυλόπουλο για την ουσιαστική συμβολή τους στην υλοποίηση και εφαρμογή του Προγράμματος, και του οποίου η διάλεξη που θα ακολουθήσει είμαι πεπεισμένος ότι θα είναι άκρως ενδιαφέρουσα».
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Σίσι αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις ιστορικές σχέσεις ανάμεσα στους τρεις λαούς και τις τρεις χώρες, σημειώνοντας την προσφορά και συμβολή των Κυπρίων και των Ελλήνων της Αιγύπτου στην πολιτιστική και οικονομική ανάπτυξη της χώρας του.
Πρόσθεσε ότι ο τριμερής μηχανισμός Κύπρου – Ελλάδας – Αιγύπτου «αντανακλά τις μεταξύ μας σχέσεις και αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για όλη την Ανατολική Μεσόγειο» που προάγει την ειρήνη και σταθερότητα στη Μεσόγειο και την ευημερία των λαών των τριών χωρών.
Στην ομιλία του στην εκδήλωση ο Πρόεδρος Παυλόπουλος είπε, μεταξύ άλλων, ότι οι λαοί των τριών χωρών συμπορεύονται για 40 αιώνες.
Πρόσθεσε ότι οι λαοί αυτοί έχουν αναδείξει την ήπια ισχύ και σημείωσε ότι η πολιτική των χωρών των λαών αυτών στηρίζεται στον πολιτισμό, υπογραμμίζοντας ότι «περνούν στην Ιστορία εκείνοι που χρησιμοποιούν τον διάλογο και τον πολιτισμό».
Είπε ακόμη ότι η τριμερής συνεργασία εντάσσει πολλούς τομείς σε αυτή και πρόσθεσε ότι μέσα από το Πρόγραμμα «Νόστος» μπορεί να αποδειχθεί ότι μέσα σε αυτή την ταραγμένη περιοχή που χρειάζεται ειρήνη οι μεγάλες αιτίες που προκαλούν τους πολέμους δεν είναι η σύγκρουση των πολιτισμών αλλά η έλλειψη κατανόησης ανάμεσα στους πολιτισμούς.
Στην εκδήλωση μίλησαν, επίσης, η Υπουργός Μετανάστευσης και Αποδήμων της Αιγύπτου, ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας και ο Προεδρικός Επίτροπος, ο οποίος είπε, μεταξύ άλλων, ότι «αυτό το Πρόγραμμα δεν σταματά εδώ στην Αλεξάνδρεια ή στην Αίγυπτο». Και πρόσθεσε: «Αποφασίσαμε στην τριμερή που είχαμε στην Αθήνα (ανάμεσα στους αρμόδιους Υπουργούς και τον Προεδρικό Επίτροπο) να συνεχίσουμε αυτό το Πρόγραμμα και σε χώρες, όπου οι τρεις χώρες μας έχουμε διασπορά. Και τον Οκτώβριο θα επαναληφθεί αυτό το όμορφο ταξίδι “Νόστος η Επιστροφή” στη Νέα Υόρκη, διότι είναι και εκεί χιλιάδες οι Έλληνες Αιγυπτιώτες».
Σημείωσε ότι έχουν συμφωνηθεί σημαντικά θέματα, όπως «το πώς μπορούμε να ενώσουμε δυνάμεις στο εξωτερικό, να έχουμε μια φωνή για να προωθήσουμε τα εθνικά μας θέματα, να φέρουμε μαζί τη νέα γενιά». Και πρόσθεσε: «Το καλοκαίρι μεγάλη αντιπροσωπεία από νέους της διασποράς των τριών χωρών θα πραγματοποιήσει επίσκεψη και στην Αίγυπτο και στην Κύπρο και στην Ελλάδα. Και αν θέλουμε να πετύχουν οι στρατηγικές που έχουν θέσει οι Πρόεδροι μας πρέπει να φέρουμε τον δικό μας κόσμο, τους λαούς των τριών χωρών, κοντά».
Πριν την έναρξη της τελετής οι τρεις Πρόεδροι είχαν κατ’ ιδίαν συνάντηση στον χώρο της τελετής έναρξης του Προγράμματος, ενώ μετά τη λήξη της τελετής ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Πρόεδρος Παυλόπουλος παρακάθισαν σε δείπνο που παρέθεσε ο Πρόεδρος Σίσι.
(ΡΜ/ΕΛ/ΣΧ)
Σχετικά Ανακοινωθέντα
10-01-2025 18:10
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Λιβάνου